Din oras

Taberele sportive, metoda de petrecere a vacantelor, disciplinare si responsabilizare pentru copii

Nici nu a inceput bine scoala, ca elevii din ciclul primar si iau vacanta. Daca la cresa si la gradinita, care au aceeasi structura, se fac grupe comasate si, desi nu se preda, copiii sunt supravegheati, scolile nu ofera asemenea servicii.

Si, de aici, parintii trebuie sa se descurce. Cum multi nu au bunici pe aproape si nici posibilitatea de a-si lua concediu, apare problema: ce facem in vacanta?

Spatiile de joaca pentru copii si multe programe de tip afterschool sunt o alternativa, insa copiii nu ar mai gusta vacanta, daca ar face ceea ce fac in mod normal.

Un profesor de sport foarte indragit si un sportiv de performanta cu rezultate deosebite si cu o cariera de peste 25 de ani in fotbal vin cu o solutie: o tabara mega-sportiva.

Programul sportiv Minute de Miscare le propune copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 12 ani o minunata Tabara Sportiva in Belis. 

Chiar daca este vacanta pentru copiii din ciclul primar, acestia sunt invitati la miscare sanatoasa, diversa si, de ce nu, distractiva. Multi poate ar prefera sa ramana in pat pana la ora 10, sa butoneze telefonul sau telecomanda televizorului.

„Copiii in ziua de azi au un program foarte incarcat la scoala. Toti suntem cu “gura pe ei”: te rog sa-ti faci patul! Pune-ti echipamentul de sport in ghiozdan, ai reusit sa inveti cuvintele noi la engleza? De ce nu ai luat FB? Acestia sunt bombardati zi de zi cu aceste indemnuri. Sunt bune. O viata fara reguli stricte, fara o responsabilizare bine pusa la punct nu se poate.

Ati observat ca majoritatea parintilor ofera copilului exact ceea ce acesta cere. Pe loc, fara a se gandi daca are sau nu nevoie. Daca e galagie in masina, dam telefonul, daca ii este foame, desi ora de masa este la 14, ii dam de mancare si la ora 12 si la ora 15 si tot asa, fara un program strict. Un exemplu tare bun este acesta: dimineata ne facem patul, ne spalam pe dinti, facem dus, ne imbracam si mergem spre scoala.

In weekend sau in vacante aceste chestiuni trebuie sa continue. Imi place mie sa spun ca un copil are nevoie de reguli frumoase, de bun-simt. Cu siguranta acestea ii vor ajuta in viitor. In ziua de azi am ajuns sa ne miram de un lucru firesc. Copiii nu saluta, nu spun multumesc, nu se stiu juca si se plictisesc foarte rapid de orice.Oare de ce? Din cauza jocurilor video, sunt rapide in virtual si in real, viata nu este tocmai asa. Si e firesc sa apara plictiseala, depresia. Si de aici apar certurile intre copii, injuraturile, poate si agresiunea fizica”, e constatarea lui Adrian Muntean, profesor de educatie fizica.

Ce putem face? Tabara a aparut ca raspuns la framantarile pe care le au parintii, la nevoile copiilor.

„Sa ascultam copiii. Sa le fim alaturi, sa-i sprijinim in ceea ce vor sa faca in viata. Daca un copil are inclinatii spre muzica, atunci sa faca muzica. Daca e un bun desenator, sa-l sustinem spre arte. La fel si cu sportul. Nu trebuie sa ne traim noi frustrarile prin copilul nostru. Daca nu am reusit sa fim sportivi de performanta, e musai ca fiul sau fiica mea sa fie baschetbalist, fotbalist. Avem, din pacate, modele nepotrivite. Se promoveaza “patratelele”, masinile sportivilor, fetele, cluburile. Presa trebuie sa fie atenta la ce promoveaza. Sunt sporturi frumoase care nu prea apar la TV. Sporturi cu rezultate notabile.Un exemplu este tenisul de masa, scrima, etc…

Toti vrem sa fim RONALDO si MESSI.

Dragi parinti, va rog sa va treziti din acest vis total nepotrivit. Da, copiii trebuie sa viseze, da, copiii trebuie sa aiba un model in viata. Dar hai sa-i conducem pe cei mici spre modele bune, modele serioase, muncitoare, nu modele care isi afiseaza doar masinile, vacantele. In acest caz ii frustram pe copii.

Asa mi-a venit idea de a concepe Programul Minute de Miscare pentru copii. Sa fie diversitate, sa fie disciplina, sa fie multa munca, distractie si reguli frumoase pentru copii”, isi continua profesorul de sport pledoaria.

In tabara din Belis, l-a invitat pe fotbalistul IONUT RADA, un sportiv care este un model pentru generatia actuala, un model demn de urmat. A fost fostbalist profesionit. A jucat la Steaua, Rapid, CFR Cluj, Bari si echipa nationala de tineret a Romaniei. Impreuna, cei doi vor face impreuna activitati sportive prin programul conceput chiar de Ionut Rada: “The Rada Way”.

L-am intrebat pe Adrian Muntean daca nu ii va obosi prea tare pe copii, iar acestia, in loc sa se odihneasca, se vor intoarce epuizati acasa.

„Da, copiii, in vacata lor de o saptamana, au nevoie de joaca libera, au nevoie sa creeze ceva frumos, sa faca sport, sa fie liberi, dar in acelasi timp sa respecte cateva reguli si sa fie sustinuti sa respecte un program strict de tabara. Trezirea la ora 7:30, inviorarea prin miscare organizata, mic dejun si apoi sa intre in programul sportiv Minute de Miscare. Drumetii, fotbal, baschet,volei, inot, distractie in Jacuzi, Circuite 3 D Extreme adaptat pentru copii.

Copiii au de castigat prin aceasta experienta. Sunt responsabili, sunt independenti, dorm singuri in camera, isi fac patul, fara sa le spuna mama si tata lucrul acesta. Au grija de lucrurile personale, este munca in echipa, sunt un grup care va deveni unit prin respectarea cu strictete a planului din tabara. Suna bine, suna exact cum ne dorim sa fie copiii nostri. Fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil bun la sport, la mate, sa cante bine si sa danseze, sa-si faca singur patul, sa se imbrace singur, sa-si aleaga singur hainele,etc…

Copiii trebuie lasati sa-si faca propriul plan in viata. Noi avem responsabilitatea sa le fim alaturi, sa-i sustinem mereu, atat financiar, cat si sufleteste. Copiii au aripi. Noi, ca si adulti, nu trebuie sa le taiem. Sa nu uitati, va rog. Eu le spun copiilor mei (de acasa): “ Nu conteaza daca in viata vei fi vanzator! E musai sa fii serios, sa fii cel mai bun vanzator posibil. Sau daca te apuci de cantat, te rog sa o faci cu maxima responsabilitate, cu seriozitate. Nu sunt de acord ca un copil sa faca 5 activitati pe saptamana. E mult, mult prea mult. Trebuie sa faca exact ce ii place, ce simte el ca poate sa faca din placere. Doar asa vor aparea si rezultatele si vor disparea frustrarile”, e marturia initiatorului proiectului.

Asadar, dragi parinti, taberele sunt o solutie. Nu va ganditi ca cei mici sunt prea mici. Cu siguranta se vor descurca si daca nu stiu inca sa isi lege sireturile. Vor invata. Si pana invata, cu siguranta se vor gasi colegi mai mari care sa ii ajute.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version