Vocea ta

Szakats Istvan: Șapte întrebări pentru Emil Boc despre gunoaiele Clujului

Scris de 333

Domnule primar Boc, azi la ședința Consiliului Local veți scumpi gunoiul – din nou. În calitate de cetățean al Clujului, vă întreb următoarele:

 1. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor -CMID-ul – după 11 ani de furturi, procese, DNA și milioane de euro returnați la finanțator, e tot nefuncțional.

Domnul Tișe declara în 2017: “Îmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor”.

Apoi, în iunie 2019,  dumneavoastră ați declarat: ”Nu avem CMID, dar Consiliul Județean a zis că-l termină până în septembrie”.

Apoi, în 2019, Tișe declara “În acest an vom putea face o recepție parțială a CMID”.

Apoi, în 4 noiembrie 2019 domnul Tișe își cere scuze pentru nedeschiderea CMID.

Apoi, în martie 2020, domnul Tișe declara: “Operarea primei celule a Centrului de Deșeuri ne-o dorim să fie în luna aprilie”.

Apoi, în august 2020, declara: “CMID va fi o soluție care va afecta pe fiecare clujean și care va reduce costurile cu gunoaiele.”

ÎNTREBARE: Având în vedere că CMID tot nu e gata nici azi, în 2022, în ce măsură contribuie nefinalizarea CMID la creșterea prețurilor?

 1. Legea prevede că locuințele trebuie să fie la la distanțe mai mari de 1000 m față de celula de depozitare. Casele de la Dezmir sunt la 850m de CMID.. În 2020, domnul TIșe recunoștea: “Vă pot citi și dintr-o adresă pe care o avem venită de la Direcția pentru Sănătate Publică, care spune că populația din vecinătatea depozitelor este expusă la risc de îmbolnăvire cu alterări ale funcției pulmonare, evenimente cardio-respiratorii, infecții respiratorii acute, acutizarea afecțiunilor bronșită, astm, intoxicații cu amoniac, metan, hidrogen, sulfurat, alte boli infecțioase cu transmitere hepatică acută, parazitoze și așa mai departe.”

ÎNTREBARE: În ce măsură este sănătatea populației un criteriu prioritar în gestionarea deșeurilor la Cluj?

 1. Lipsa locurilor de colectare selectivă este cronică la Cluj-Napoca. Azi, nu este instalată nici măcar jumătate din capacitatea necesară. În 2019, Primăria se angaja să realizeze 200 de stații îngropate de colectare (2) cu toate la acea oră nu și-a onorat angajamentul nici măcar pentru primele 100, contractate.

ÎNTREBARE: Câte sunt gata azi? În ce măsură lipsa capacității de colectarea selectivă contribuie acum la creșterea prețurilor?

 1. Azi, RADP transportă deșeurile noastre municipale la sute de kilometri (Oradea, Aleșd, Târgu Mureș, Câmpulung, Hoghiz) în loc să le ducă la CMID Cluj.

ÎNTREBARE: În ce măsură această prăduire a banului public, conform contract de peste 5 milioane de lei, contribuie la creșterea prețurilor la gunoaie?

 1. Celula 1 a CMID se umple la o rată aproape dublă decât prevăzută, și în loc de 10 ani, o să fie plină în 6 ani, în 2026.

Cu toate că în jur de 70% din deșeuri este compostabil, RADP-uui îi lipsește cu desăvârșire orice capacitate de compostare.

ÎNTREBARE: În ce măsură gestiunea defectuoasă a CMID contribuie acum la creșterea prețurilor la gunoaie? Va mai fi pus în funcțiune CMID-ul înainte să se umple?

 1. Clujul ajunge cu greu la o treime din țintele de reciclare stabilite de UE, de 55%. Această țintă la anul va fi 60%.

Întrebare: În ce măsură delăsarea generală privind gestionarea deșeurilor se va rezolva acum printr-o nouă creștere a prețurilor?

 1. Mi-e rușine. Dumneavoastră?


ULTIMA ORĂ

 • Acum 23 hours Justitie
  Fosta iubită a rapper-ului Mob Trap rupe tăcerea. Cum a ajuns tânăra să ceară ajutorul polițiștilor după ce cântărețul a amenințat-o cu moartea
 • Acum 1 day Vocea ta
  Nu au auzit de GDPR! O întreprindere publică cu acționar majoritar Consiliul Local Huedin a publicat pe site datele personale ale tuturor acționarilor
 • Acum 1 day In vizor
  Calitatea vieții, tot mai scumpă la Cluj! „Inflația” prețurilor apartamentelor a depășit creșterile salariului mediu real
 • Acum 1 day Sport
  Chipciu rămâne la Cluj: a semnat cu rivala Universitatea!
 • Acum 1 day De cartier
  În sfârșit, un șantier pe care se muncește! La podul Porțelanului, așteptat de ani de zile, lucrările avansează zi de zi
 • Acum 1 day Cooltura
  Teatrul Național Cluj a reușit să îl upgradeze pe Caragiale cu o nouă „Scrisoare pierdută” actuală, muzicală, smart
 • Acum 1 day Justitie
  RECIDIVISTUL Mobi Trap fusese chemat la politie pentru ordinul de protectie pe care l-a cerut fosta lui iubita! Huliganul a fost condamnat si pentru talharie in Bucuresti!
 • Acum 1 day Eveniment
  A murit Leluț Vasilescu, membru al trupei Compact
 • Acum 1 day Politica
  Un fel de: ”Guvernul a anunțat că nu sunt motive de creștere a prețurilor, de aceea ele vor crește fără motiv” – Premierul Ciucă, despre creșterea prețurilor: ”Putem să ne întindem atât cât ne este plapuma”
 • Acum 1 day General
  Vasile Goja, judecător în cadrul Secției Penale a instanței de apel clujene, a solicitat eliberarea din funcţia de magistrat prin pensionare
 • Acum 2 days Eveniment
  Moment istoric: Consiliul European acordă statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova
 • Acum 2 days In vizor
  POLIȚIESTAN: Cu deficit uriaș de medici și profesori, Guvernul angajează mii de… polițiști
 • Acum 2 days Politica
  USR-istul Benga și-a găsit un nou REPER în viață: Dacian Cioloș
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE