Vocea ta

Szakats Istvan: Șapte întrebări pentru Emil Boc despre gunoaiele Clujului

Scris de 461

Domnule primar Boc, azi la ședința Consiliului Local veți scumpi gunoiul – din nou. În calitate de cetățean al Clujului, vă întreb următoarele:

 1. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor -CMID-ul – după 11 ani de furturi, procese, DNA și milioane de euro returnați la finanțator, e tot nefuncțional.

Domnul Tișe declara în 2017: “Îmi pot asuma astăzi o promisiune că anul 2018 va fi anul în care acest centru va fi dat în funcţiune clujenilor”.

Apoi, în iunie 2019,  dumneavoastră ați declarat: ”Nu avem CMID, dar Consiliul Județean a zis că-l termină până în septembrie”.

Apoi, în 2019, Tișe declara “În acest an vom putea face o recepție parțială a CMID”.

Apoi, în 4 noiembrie 2019 domnul Tișe își cere scuze pentru nedeschiderea CMID.

Apoi, în martie 2020, domnul Tișe declara: “Operarea primei celule a Centrului de Deșeuri ne-o dorim să fie în luna aprilie”.

Apoi, în august 2020, declara: “CMID va fi o soluție care va afecta pe fiecare clujean și care va reduce costurile cu gunoaiele.”

ÎNTREBARE: Având în vedere că CMID tot nu e gata nici azi, în 2022, în ce măsură contribuie nefinalizarea CMID la creșterea prețurilor?

 1. Legea prevede că locuințele trebuie să fie la la distanțe mai mari de 1000 m față de celula de depozitare. Casele de la Dezmir sunt la 850m de CMID.. În 2020, domnul TIșe recunoștea: “Vă pot citi și dintr-o adresă pe care o avem venită de la Direcția pentru Sănătate Publică, care spune că populația din vecinătatea depozitelor este expusă la risc de îmbolnăvire cu alterări ale funcției pulmonare, evenimente cardio-respiratorii, infecții respiratorii acute, acutizarea afecțiunilor bronșită, astm, intoxicații cu amoniac, metan, hidrogen, sulfurat, alte boli infecțioase cu transmitere hepatică acută, parazitoze și așa mai departe.”

ÎNTREBARE: În ce măsură este sănătatea populației un criteriu prioritar în gestionarea deșeurilor la Cluj?

 1. Lipsa locurilor de colectare selectivă este cronică la Cluj-Napoca. Azi, nu este instalată nici măcar jumătate din capacitatea necesară. În 2019, Primăria se angaja să realizeze 200 de stații îngropate de colectare (2) cu toate la acea oră nu și-a onorat angajamentul nici măcar pentru primele 100, contractate.

ÎNTREBARE: Câte sunt gata azi? În ce măsură lipsa capacității de colectarea selectivă contribuie acum la creșterea prețurilor?

 1. Azi, RADP transportă deșeurile noastre municipale la sute de kilometri (Oradea, Aleșd, Târgu Mureș, Câmpulung, Hoghiz) în loc să le ducă la CMID Cluj.

ÎNTREBARE: În ce măsură această prăduire a banului public, conform contract de peste 5 milioane de lei, contribuie la creșterea prețurilor la gunoaie?

 1. Celula 1 a CMID se umple la o rată aproape dublă decât prevăzută, și în loc de 10 ani, o să fie plină în 6 ani, în 2026.

Cu toate că în jur de 70% din deșeuri este compostabil, RADP-uui îi lipsește cu desăvârșire orice capacitate de compostare.

ÎNTREBARE: În ce măsură gestiunea defectuoasă a CMID contribuie acum la creșterea prețurilor la gunoaie? Va mai fi pus în funcțiune CMID-ul înainte să se umple?

 1. Clujul ajunge cu greu la o treime din țintele de reciclare stabilite de UE, de 55%. Această țintă la anul va fi 60%.

Întrebare: În ce măsură delăsarea generală privind gestionarea deșeurilor se va rezolva acum printr-o nouă creștere a prețurilor?

 1. Mi-e rușine. Dumneavoastră?


ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours In vizor
  În loc să-i dea una peste ceafă ”euroderutatului” Rareș Bogdan pentru ieșirea putinist-teroristă de ieri, Klaus Iohannis îl mângâie pe creștet: ”L-a luat puțin valul”…
 • Acum 11 hours In vizor
  În scandalul de achiziție cu dedicație a BMW-urilor pentru Poliția română de la amicul Schmidt al președintelui Klaus Iohannis, Bode vrea să ne zică că ”Cei patru evangeliști au fost trei: Luca și Matei”
 • Acum 15 hours Rautacisme
  Boc aruncă pisicile moarte ale metroului şi centurii metropolitane pe masa Ministerului Transporturilor
 • Acum 16 hours Eveniment
  SĂ NE INTOXICĂM “SĂNĂTOS”: Napolitane cu SALMONELLA, retrase din toate magazinele LIDL din țară. ANSVSA: “Poate provoca afecțiuni grave”
 • Acum 17 hours Eveniment
  Acid acetic amestecat cu apă, “marcă” “tradiţională”: Oţet vândut ca provenind din vin, scos de pe raft de ANPC
 • Acum 17 hours Politica
  USR Cluj are candidat la preşedinţia filialei: deocamdată un deputat
 • Acum 17 hours In vizor
  DEMOCRAŢIE, DAR PÂNĂ ÎI DĂM ÎN GÂT PE TRĂDĂTORI! I-au tăiat microfonul lui Traian Băsescu pe când citea lista marilor politicieni europeni care s-au angajat în solda Moscovei
 • Acum 18 hours PubliNews
  „Zilele Clujului” aduc musicalurile „Fantoma de la Operă”, „Mamma Mia”, „Moulin Rouge”, „Cats” și „Grease” pe scena din Iulius Parc
 • Acum 19 hours In vizor
  TERORISTUL LIBERAL: “Euroderutatul” Rareş Bogdan ameninţă Uniunea Europeană cu înfometarea, de zici că-i Putin
 • Acum 19 hours Politica
  Marcel Ciolacu, scrisoare către șefii din Parlament în privinţa băieţilor deştepţi din energie
 • Acum 19 hours Politica
  Țeapa luată de România în afacerea cu vaccinuri – Ministrul Rafila: “Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea”
 • Acum 1 day Din oras
  MERSUL PITICULUI pe Tăietura Turcului. S-A MAI FĂCUT UN PAS!
 • Acum 2 days Politica
  SE NAȘTE NOUL BANCOREX. ”Securiști”, pregătiți-vă devalizările, iar politicienii pilele, cunoștințele și relațiile. Că Ciucă anunță înființarea Băncii de Dezvoltare, cu capital de stat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE