Anchete

Suveica de tocat bani publici a reînviat, trăiască suveica! Vechea Federație Share se rebranduiește ca Federația Tinerilor din Cluj

Anul acesta, Primăria finanțează noi proiecte „culturale” care, conform regulamentului, trebuie să sprijine obiectivul ratat iremediabil de Capitală Culturală Europeană. Chiar dacă am ratat acest obiectiv, el rămâne un pretext pentru acordarea de finanțări nerambursabile pentru anumite grupări „culturale”. 

Aproape 200 de asociații, societăți, fundații, federații, uniuni ș.a.m.d. ar putea primi în acest an 4 966 000 de lei. Ele au cerut 18 501 937 de lei, însă sumele propuse de Primărie sunt de „numai” peste un milion de euro.

Pe lista de proiecte regionale aprobate, la punctul 2 se regăsește Federația Tinerilor din Cluj, care a cerut de la municipalitate 870 000 de lei pentru proiectul Tineret@Cluj-Napoca2017, suma propusă de Primărie fiind de 110 000 lei. Aceeași Federație a mai cerut, pe lista de proiecte locale (poziția 44), 290 000 de lei pentru proiectul „Clujul pentru Tineri/ Cluj for Youth”, municipalitatea propunând suma de 30 000 de lei. Pe aceeași listă de proiecte locale, Federația Tinerilor din Cluj se mai regăsește, la poziția 121, cu un alt proiect, „Cluj Never Sleeps – Noaptea albă a culturii”, pentru care Federația a cerut 390 000 de lei, Primăria propunând 70 000 de lei.

Tineret@Cluj-Napoca 2015 a fost implementat de Federația Share. Consorțiul Organizațiilor Studențești din Cluj făcea parte din Federația Share. Face parte și din Federația Tinerilor din Cluj. Și sediul apare ca fiind la aceeași adresă. Atât în cazul Federației Share, cât și în cel al COS, toate drumurile duceau la Bogdan Buta. În 2017 ia naștere Federația Tinerilor din Cluj. Care primește bani de la Primărie, după câteva luni de la înființare, pentru a organiza Tineret@Cluj-Napoca 2017. Evenimentul se numește la fel ca cel din 2015. Cluj Never Sleeps, ediția de anul acesta, va primi bani de la Primărie pentru a fi organizat de Federația Tinerilor din Cluj. Organizator, la edițiile trecute, a fost Youth@Cluj-Napoca 2015, adică Federația Share.

Un fel de Share, cu alt nume

Ziar de Cluj a publicat ieri un material în care, prin analiza datelor disponibile la acel moment, trăgea concluzia că, în 2017, prin Federația Tinerilor din Cluj pare a se fi născut o nouă Federație Share. Astăzi am primit și confirmarea, prin amabilitatea președintelui Federației Tinerilor din Cluj, care ne-a răspuns la informațiile pe care le-am cerut în cursul zilei de ieri:

„Numele meu este Tudor Ogner și sunt Președintele Federației Tinerilor din Cluj”, ne-a scris reprezentantul Federației. 

Pe site-ul Federației Share, în boardul director îl regăsim și pe Tudor Ogner, ca vicepreședinte tineret. 

„Alături de mine, în  consiliul director, fac parte următorii colegi: Ștefana Frîncu – secretar general, Buryán Tünde – vicepreședinte responsabil de relația cu comunitatea maghiară, Daniel Popescu – vicepreședinte având ca portofoliu cultura, Maria Codrea- vicepreședinte având ca portofoliu voluntariatul și participarea, Ania Pașcalău – vicepreședinte având ca portofoliu munca și antreprenoriatul, Mihai Hrimiuc – vicepreședinte având ca portofoliu sportul, sănătatea și recreerea.

Federația nu are în acest moment personal angajat, dar pentru ca structura să fie cât mai funcțională și pentru a reuși să ne creștem capacitatea, ne dorim ca până la sfârșitul anului 2017 să găsim resursele necesare pentru a avea doi angajați”, ne-a mai transmis președintele Federației Tinerilor din Cluj. 

Pe Ștefana Frîncu, secretarul general al FTC, o regăsim și pe lista voluntarilor Timaf. Iar Timaf este legat de numele lui Bogdan Buta, fostul președinte al Federației Share. După cum a arătat Ziar de Cluj într-un material din anul 2014, prin Asociația Timaf, Bogdan Buta transfera cash spre firma sa, Dettra Organisation, la care era angajată și Sanda Chetan, managerul festivalului Timaf.

Buryán Tünde, vicepreședintele Federației Tinerilor din Cluj, responsabil de relația cu comunitatea maghiară, a fost și purtător de cuvânt al KMDSZ (Uniunea Studențească Maghiară din Cluj), uniune membră a Federației Share. 

Daniel Popescu, vicepreședintele Federației Tinerilor din Cluj, având ca portofoliu cultura, a fost și director artistic al TIMAF.

Maria Codrea, vicepreședinte FTC, având ca portofoliu voluntariatul și participarea, la 24 de ani a ajuns consilier personal al ministrului Agriculturii Achim Irimescu și a fost membru voluntar în echipa organizațională a Zilelor Municipiului Cluj-Napoca.

Ania Pașcalău, vicepreședinte FTC, având ca portofoliu munca și antreprenoriatul, a fost vicepreședintele Organizației Studenților din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, organizație membră a Federației Share. 

Mihai Hrimiuc, vicepreședinte având ca portofoliu sportul, sănătatea și recreere, este președintele Organizației Studenților Economiști, organizație membră a Federației Share.

Așadar, ceea ce noi numeam ieri o lungă încrengătură de frapante „coincidențe” reprezintă de fapt un lucru organizat, deloc întâmplător, dat fiind faptul că noua Federație a Tinerilor din Cluj este, într-adevăr, o fiică a mamei Share, născută din aceiași tați, pentru aceleași scopuri: atragerea de bani publici pentru organizare de evenimente „non-profit”. 

Vom urmări cu atenție activitatea acestei Federații, pentru a vedea, până la urmă, dacă și cine va scoate totuși profit, pentru a nu ne trezi că sponsorizăm cu toții, așa cum au mai fost cazuri, nașterea unor evenimente din bani publici, ulterior confiscate și privatizate pentru câștigul exclusiv al unor tineri băieți deștepți foarte privați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version