Din oras

Sute de ONG-uri vor bani de la Primărie. De pe listă nu lipsesc eternii prieteni ai administrației publice locale

310 fundații și asociații au solicitat fonduri din bugetul local în cadrul primei sesiuni de alocări bugetare pentru ONG-uri care desfășoară proiecte nonprofit. Suma totală pe care au cerut-o ONG-urile depășește 36 milioane lei, însă Primăria Cluj-Napoca a pus la bătaie doar 10 milioane lei. Cele mai mari sume le-au cerut organizatorii TIFF și ai unui festival de teatru. Fundația Corvineum a solicitat peste 1,5 milioane lei pentru al 18-lea Festival al Uniunii Teatrelor din Europa. 1,5 milioane lei a solicitat și Asociația Festivalul de Film Transilvania pentru organizarea TIFF. În fiecare an, TIFF este susținut cu fonduri din bugetul local deși Curtea de Conturi a descoperit nu demult că alocările pentru acest eveniment au cauzat prejudicii. De exemplu, în 2015, bugetul local a fost prejudiciat cu peste 6 milioane lei, fiind acordate nelegal finanţări nerambursabile unor asociaţii şi fundaţii, pentru organizarea unor festivaluri cum sunt UNTOLD sau TIFF, în condiţiile în care acestea au realizat profit din vânzarea de bilete. În același an, Primăria a făcut plăţi nelegale şi către Festivalul Colours of Cluj, Transilvania Music Event, TIMAF sau pentru Festivalul Internaţional de Stand-Up Comedy.

Sume importante au mai solicitat următoarele ONG-uri: Fundația Centrul de Interes, 690.000 lei pentru evenimentul Artă în Centrul de Interes; ESUA Asociația Culturală Româno-Germană, 400.000 lei pentru Festivalul Stradal Wonder Puck, ediția a 3-a; Asociația Culturală a Tinerilor, 300.000 lei pentru Festivalul TIMAF; Consorţiul Studenţilor din România, 315.000 lei pentru Transilvania Music Event; Asociația Unusual Suspects Media, 370.600 lei pentru evenimentul HI FI FI 2019 și 476.000 lei pentru festivalul Mioritmic 2019; Asociația Zilele Culturale Maghiare, 600.000 lei pentru Zilele Culturale Maghiare 2019; Fundația Arts of All, 485.000 lei pentru evenimentul Music For All; Fundația Diesel și Fundația Diesel Events solicită aproape 700.000 lei pentru 3 evenimente; Asociația Culturală Dumitru Fărcaș, 225.000 lei pentru Taragotul de Aur; Uniunea Teatrelor din România, 500.000 lei pentru Gala Premiilor UNITER.

De pe listă nu lipsesc nici prietenii Primăriei. Fundația Armonia a lui Ion Novăcescu solicită 80.000 lei pentru Berăria Culturală. În fiecare an, Armonia a primit finanțare de la Primărie, deci în mod cert și anul acesta va fi susținută financiar de la bugetul local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *