Focus

Sute de mii de euro din banii publici, cheltuiți de Primărie pentru concerte și petreceri. Copiii de la Pata Rât primesc firimituri pentru mâncare și transport la școală

De 20 de ani, Primăria Cluj-Napoca nu a rezolvat situația celor aproximativ 2000 de persoane care trăiesc în condiții insalubre la Pata Rât. Anul acesta, din bugetul local vor fi alocați 12 lei/zi/persoană pentru asigurarea hranei a 17 copii. Ce se întâmplă cu restul copiilor? De asemenea, vor fi mai cheltuiți 65.000 euro pentru transportul la școală. În tot acest timp, administrația publică locală „sparge” sute de mii de euro pentru petreceri de Revelion, 1 Decembrie, Mica Unire și altele. 

Integrarea romilor de la Pata Rât este o pată neagră pe obrazul orașului de aproape 20 de ani, adică din momentul în care s-a închegat comunitatea de la rampa de gunoi, formată din aproximativ 2000 de persoane. Odată cu apariția posibilității colectării selective, la Pata Rât s-a format un adevărat cartier, în care oamenii locuiesc în condiții insalubre. Deși sunt 20 de ani de când Cluj-Napoca are această comunitate defavorizată, niciunul din primarii care s-au perindat la conducerea orașului nu a rezolvat situația lor. 

Un program cu fonduri norvegiene, derulat de Primăria Cluj-Napoca în urmă cu aproximativ trei ani, nu a schimbat nimic. Pe hârtie totul este frumos, realitatea de la Pata Rât e aceeași. 3 milioane de euro au fost cheltuiți degeaba. 

Citește și: 

Peste 3 milioane de euro au fost risipiți, iar romii de la Pata Rât trăiesc în același focar de infecție

Ce face anul acesta Primăria Cluj-Napoca pentru romii de la Pata Rât? Le aruncă niște firimituri. Bani pentru mâncare pentru 17 copii și bani pentru transportul la școală. În primul caz este vorba despre 9.700 euro, iar în al doilea caz, 65.000 euro. 

Potrivit calculelor făcute de specialiștii din Primărie, „pentru a asigura macronutrienții și micronutrienții necesari pentru copiii cuprinși în acest program, costul se ridică la 12 lei/copil/zi. Cantina de Ajutor Social și Pensiune va asigura hrana acestor 17 copii. Costul total estimat este de 44.880 lei (inclusiv TVA), calculat astfel: 12 lei/copil/zi x 17 copii x 220 zile lucrătoare”. 

În ședința de Consiliu Local din 15 ianuarie va fi votat un proiect de hotărâre pentru alocarea celor 9.700 euro. Iată cum motivează conducerea Primăriei alocarea banilor pentru hrana celor 17 copii, care este o picătură într-un ocean. 

„În cadrul Strategiei Europa 2020, România și-a asumat incluziunea socială a grupurilor vulnerabile și reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială cu 580.000, până în anul 2020, față de anul 2008 și totodată, reducerea abandonului școlar timpuriu cu 11,3% până în 2020. Ca urmare a acestor obiective asumate de către Guvernul României, Strategia națională privind incluziunea socială și reducerea sărăciei 2015-2020 stabilește ca prioritate creșterea accesului la educație de calitate pentru copiii din grupurile vulnerabile, inclusiv pentru cei proveniți din zonele urbane marginalizate. 
Având în vedere situația de vulnerabilitate a copiilor care locuiesc în comunitățile din zona Pata Rât, respectiv Dallas și rampa de gunoi, importanța și necesitatea includerii acestora în activități socio-educative cu scopul prevenirii abandonului școlar, a fost instalată de către Primăria Cluj-Napoca o unitate mobilă în comunitate, care să ofere cadrul formal în care aceste activități să se desfășoare. Complementar, reținând situația de risc în care se află copiii proveniți din aceste zone, au fost sprijinite și programele fundațiilor și asociațiilor partenere ale Direcției de Asistență Socială și Medicală, prin suportarea cheltuielilor pentru asigurarea hranei copiilor beneficiari ai serviciilor socio-educative acordate în zona comunităților din Pata Rât”. 

În al doilea caz, copiii de la Pata Rât primesc bani pentru transportul la școală, în cadrul unui proiect care îi include și pe elevii din Colonia Sopor și Valea Fânațelor. 

„Se aprobă alocarea sumei de 550.000 lei (119.000 euro) de la bugetul local pe anul 2019 Companiei de Transport Public Cluj-Napoca, în vederea acordării gratuității transportului spre/dinspre unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca, pentru elevii din Colonia Sopor, Pata Rât și Valea Fânațelor, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019, cu excepția vacanțelor, după cum urmează: 50.000 lei (10.800 euro) pentru elevii din Colonia Sopor; 300.000 lei (65.000 euro) pentru elevii de la Pata Rât; 200.000 lei (43.400 euro) pentru elevii din Valea Fânațelor. 
În Colonia Sopor, Pata Rât și Valea Fânațelor trăiesc familii cu un nivel scăzut de trai, incapabile să asigure cheltuielile pentru deplasarea copiilor la instituțiile școlare din municipiu. Ca o consecință a acestei realități sociale, se constată prezența unei rate mari a abandonului școlar în rândurile copiilor proveniți din familii cu venituri foarte reduse. Este în interesul întregii comunități ca și acești copii să urmeze cursurile unor școli pentru a le oferi accesul la binefacerile educației, culturii și învățământului. În acest mod, copiii ar fi sustrași de la tentațiile delincvenței, ale cerșitului etc., asigurându-le posibilitatea de a se forma ca oameni integri, capabili să se integreze cu succes în comunitate”, se arată în proiectul de hotărâre privind alocarea banilor pentru transportul elevilor. 

Dacă conducerea Primăriei este zgârcită când vine vorba despre copiii de la Pata Rât, este mână largă în cazul concertelor, festivalurilor și evenimentelor aniversare de tot felul. De exemplu, anul acesta vor fi cheltuiți 40.000 euro pentru un eveniment dedicat Micii Uniri, 28.000 euro pentru serbarea zilei de naștere a lui Florin Piersic. Anul trecut, au fost alocați 43.000 euro pentru Ziua Vârstnicului, anul trecut, 130.000 euro pentru Revelion și 1 Decembrie. 
Să nu uităm nici de cei 700.000 euro alocați pentru Untold înainte să se închidă robinetul finanțării acestui festival. 

De asemenea, an de an, fundațiile și asociațiile care sunt prietene cu cine trebuie din Primărie, primesc finanțare pentru proiecte mai mult sau mai puțin relevante pentru comunitate. De exemplu, Ion Novăcescu, prin Fundația Armonia a primit anul trecut 17.000 euro pentru organizarea Berăriei Culturale, un eveniment care adună câteva zeci de persoane. Să nu uităm nici Centrul Cultural Clujean care a primit în această toamnă aproape 110.000 euro din bugetul local. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *