In vizor

Sute de elevi, nerepartizați după prima etapă a admiterii la liceu în Cluj. În Capitală mai sunt doar locuri în limba maghiară

Situație cel puțin ciudată după încheierea primei etape a admiterii la liceu: la nivel național un număr de aproximativ 5.000 de elevi care s-au înscris la admiterea la liceu au rămas fără locuri în etapa a doua. La nivelul județului Cluj figurează un număr de cca 336 de candidați care au rămas nerepartizați, în timp ce în București locurile rămase neocupate sunt doar cele cu predare în limba maghiară.

Conform datelor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educației și Cercetării, un număr record de elevi au rămas nerepartizați în cadrul primei etape de admitere în liceu – 8.570 de candidați. Numărul de locuri neocupate, rămase disponibile pentru cea de-a doua etapă a admiterii la liceu este de doar 3.400 de locuri. Adică mai bine de doi candidați pentru un loc disponibil în liceu la nivel național. 

De fapt, situația pe județe arată destul de ciudat, iar numai la nivelul Capitalei, locurile rămase libere sunt fie cu predare în limba maghiară, fie cu predare în limba germană. 

Chiar și așa, conform unui calcul simplu, din cei 8.570 de elevi rămași nerepartizați, după ocuparea celo 3.400 de locuri disponibile, un număr considerabil de 5.170 de elevi rămân fără locuri în cadrul liceelor teoretice, fiind nevoiți să se orienteze spre învățământul profesional. 

Numai în județul Cluj discutăm de un număr de 336 candidaţi nerepartizaţi după prima etapă de înscriere la liceu, elevi care pot candida pentru un număr limitat de 42 locuri rămase libere, adică un raport extrem de strâns de 8 candidați pentru un loc disponibil. În același timp, cele câteva zeci de locuri rămase libere sunt disponibile în clase cu predare în limba maghiară sau germană.

De altfel, numărul candidaților rămași nerepartizați la nivelul județului Cluj – 336 de elevi, este unul dintre cele mai însemnate la nivel national: 

click foto pentru imagine completă

în judeţul Alba au fost 280 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost 205 de candidaţi nerepartizaţi după prima etapă, în judeţul Mureş au rămas 76 de candidaţi nerepartizaţi şi 156 de locuri libere la liceu după prima etapă de admitere, iar în Sălaj sunt 51 de elevi care au rămas nerepartizaţi, care mai au la dispoziţie 42 de locuri în etapa a doua pentru admiterea la liceu. 

Cea mai bizară situație este înregistrată chiar în București, unde un număr de 1.871 de elevi au rămas nerepartizați, iar după prima etapă de admitere la liceu mai sunt disponibile doar 18 locuri, din care 16 sunt la clasa de limba maghiară a Liceului Teoretic „Ady Endre” și 2 la clasa de mate-info intensiv italiană de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri”. Concurenţa pentru a doua etapă va fi de 104 elevi pe loc.

Din analiza datelor publicate de Ministerul Educației rezultă că o bună parte a candidaților pentru admiterea la liceu, elevi de la clase cu predare în limba română, au rămas fără locuri după prima repartizare și singura opțiune pe care o mai au este cea a școlii profesionale.

Ministerul Educaţiei a aprobat pentru acest an școlar 2020-2021 aceeaşi cifră de şcolarizare pentru clasa a IX-a de liceu ca anul trecut, în condiţiile în care generaţia actuală de elevi este mult mai numeroasă ca cea din anul anterior 2019-2020.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *