Din oras

Şurubaru despre curăţenia străzilor din oraş: ”Dacă vrei să obţii rezultate, trebuie să procedezi aşa cum scrie la carte”

Scris de 245

City-managerul Gheorghe Şurubaru a oferit explicaţii  în cadrul emisiunii “Ora de administraţie publică” în care relatat  modul în care se desfăşoară activitatea de curăţenie stradală în Cluj-Napoca. Gheorghe Şurubaru a afirmat că pentru eficentizarea activităţii chiar “a inventat” un sistem care permite curăţarea la bordură şi în cazurile în care sunt parcate maşinile lângă trotuar.  

Activitatea de curăţenie stradală a avut ani la rândul de suferit, motiv pentru care locuitorii municipiului Cluj-Napoca au făcut nenumărate sesizări la adresa primăriei. După 9 luni de mandat în calitate de citymanager al oraşului, Gheorghe Şurubaru a explicat cetăţenilor ce înseamnă acest serviciu de curăţenie stradală.

 

“Proiecte care au fost mai puţin atinse în ultima perioadă. Curăţenia la nivelul municipiului se desfăşoară în baza unor programe stabilite de Direcţie, dar de săptămâna trecută am decis împreună cu operatorii de slubritate să ne concentrăm activitatea şi tot ce înseamnă curăţenia pe cartiere. Eu consider că acest mod de a lucra este mai eficient si mai vizibil aşa încât de vineri sâmbătă şi duminică am acţionat deja în cartierele Gheorgheni şi Grigorescu, unde cele două firme responsabile de curăţenie s-au concentrat aproape 90% din personal şi utilaje. Duminică seara când am făcut o evaluare a ceea ce s-a întâmplat. Eu personal am fost pe teren. Problemele majore  le întâlnim în ceea ce priveşte maşinile parcate, sub acestea este mult mai greu să faci curăţenie. Am inventant un sistem cu nişte ţevi mai lungi care pot intra mai uşor sub maşini cu un jet să scoatem în primă fază această mizerie”, a afirmat Gheorghe Şurubaru.

Municipalitatea doreşte să resusciteze proiectul prin care cetăţenilor să le fie adus la cunoştinţă faptul că în anumite zile pe anumite străzi se intervine pentru curăţenia stradală. Prin această metodă.

“Vom reveni la un program pe zile care era afişat la parcările mari. Zilele în care în intervalul orar în care cetăţenii erau rugaţi să nu parcheze pe acea zonă. Înainte de a ajunge la programul efectiv de curăţenie rugăm şi poliţia locală să avem zona curată, goală de maşini. Este mult mai eficace să intervii la bordură mecanizat cu periile pentru că se curăţă mult mai bine. Curăţenia o ştim cu toţii şi vrem să fie cât mai bine făcută la toată lumea. Intrăm acuma şi pe trotuare, am cerut firmelor să se doteze şi cu turbosuflante  care să poată da funzele de pe trotuare şi nişte aspiratoare manuale cu care să încercăm să adunăm mizeria şi dintre dale şi din alveolele pomilor şi de la  pereţii clădirilor. Procesul acesta este mai complex nu este chiar aşa cum credem noi, că vii şi dai cu o mătură şi speli. Dacă vrei să obţii rezultate trebuie să procedezi aşa cum scrie la carte”, a declarat Şurubaru. 

În opinia citymanagerului şantierele din municipiu se înmulţesc “toate, toate”.  

“Oricât ne-am strădui noi să facem curat aceste şantiere care în perioada asta deja se înmulţesc încep să îşi deie drumul absolut toate, toate şantierele din păcate nu respectă legea. Multe dintre ele cară toată acea mizerie din şantiere în domeniul public şi prin poliţia locală s-au verificat aceste şantiere s-au aplicat chiar foarte multe sancţiuni şi am solicitat conform legii ca toate aceste şantiere la ieşire să aibă o zonă de spălare. Din păcate nu toate se conformează. Poliţia locală acţionează non stop în sensul acesta, nu am acum  o evidenţă dar dacă e nevoie oricând putem afla câte amenzi s-au dat”, a declarat city managerul Şurubaru

Ceea ce trebuia făcut în toamnă municipalitatea face la 4 luni după. Şurubaru a recunoscut  ieri că în prezent spţiile verzi din municipiu sunt pline de frunze, ceea ce denotă faptul că operatorii de saubritate nu şi-au făcut datoria în lunile de toamnă, când frunzele au acoperit zonele verzi. 

“Important e ca atunci când facem curăţenia stradală, în paralel sau în acelaşi timp, să acţionăm, să curăţăm şi spaţiile verzi care acum, de asemenea, acum este plină de frunze, de ace de la brad. De astăzi ( luni 6 martie nr red. ) de dimineaţă a început o operaţiune de trei zile în cartierul Zorilor, unde se va intra pe arterele principale şi pe aleile secundare, cele de legătură între arterele principale, la măturat la spălat la periat mecanizat la stropit. La tot ceea ce presupune curăţenia.De mîine dimineaţă într- parte a Mărăştiului. După ce terminăm această acţiune trecem mai departe cu fiecare cartier în parte. O să ajungem şi în cartierul Mănăştur care este un cartier foarte mare. Probail că acolo o să dedicăm o săptămână de concentrare de utilaje şi oameni pentru a încerca să îl curăţăm. Dacă totul merge bine eu îmi propun ca înainte de Paşti să mai facem o acţiune astfel încât să încercăm să facem oraşul curat”, a declarat Gheroghe Şurubaru. 

P.S: Dezacordurile îi aparţin lui Gheorghe Şurubaru.

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  Ce n-avea Autoritatea Electorală Permanentă și acuma are? O greblă. Toni Greblă
 • Acum 3 hours Politica
  PSD anunță că nu votează proiectul PNL care înăsprește sancțiunile la proteste
 • Acum 3 hours In vizor
  Cică: ”lucrări neconforme pe malul Someșului” și ”constructorul reface lucrarea pe banii săi”, că ”n-a respectat granulația la beton”. ”Căcare” beton, că tot malul Someșului e betonat, departe de planul inițial aprobat?
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  MODERNIZATU-SA! Administrația locală a aruncat trei roabe de asfalt măcinat peste fostele terenuri de zgură de lângă Cluj Arena și acum se laudă Boc că a ”modernizat” locul de piață volantă și că ”respecte”
 • Acum 5 hours Din oras
  GARAJELE S-AU DAT JOS, ASFALTUL N-A MAI VENIT: Pe Aleea Padin din Oraşul Comoară se strâng bani ca să se acopere gropile din drumul care trece prin fața blocului
 • Acum 5 hours Politica
  Comisiile din Senat au adoptat modificări la proiectul de reformă a pensiilor speciale: Impozitare progresivă, care va ajunge până la 15%. Interzis la cumulul mai multor pensii speciale. Nicio pensie nu va depăși venitul din perioada de activitate
 • Acum 6 hours General
  Pot să zică cei de la agenţiile de rating ce vor, INS nu vine cu veşti prea bune: Managerii firmelor românești estimează că urmează o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul și construcții
 • Acum 6 hours Din oras
  După mai bine de trei ani de la izbucnirea pandemiei, numărul cazurilor active de infecție cu coronavirus se apropie de o mie în Cluj-Napoca
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  Acum 5 ani ni se promitea o digitalizare de n-o s-o putem duce. Azi întrebăm: “Holograma, unde-i holograma”?
 • Acum 6 hours Eveniment
  ÎN DEZBATERE PUBLICĂ: Plafonarea polițelor RCA
 • Acum 7 hours Eveniment
  COJOCUL BABEI DOCHIA: Răcire accentuată a vremii, în toată ţara, până joi dimineaţa. Temperaturile vor scădea până la minus 10 grade
 • Acum 7 hours Politica
  Președintele Iohannis a promulgat legea avertizorului de integritate
 • Acum 8 hours Eveniment
  PATRU MILIOANE DE LEI PREJUDICII: Înşelăciune cu mobilă la Cluj
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE