In vizor

Surprizele lăsate de circotecile lui Boc în buzunarele clujenilor, l-au nedumerit pe un tânără german: ”Am fost într-un restaurant la Cluj și de abia mi-au ajuns banii să plătesc la sfârșit. Așa ceva nici în Frankfurt și Berlin nu vezi, iar Frankfurt e centru financiar european”

UNTOLD, circoteca de muzică pe stick a plodului de sereist Buta, cel lansat în afaceri de primarul Emil Boc, pe banii clujenilor (”decât” numai 800.000 de euro, pe ochii frumoși), trece. Cu nervii și nesimțirile de rigoare, dar prețurile de dumping rămân. Emil Boc bagă dume de genul ”Cluj-Napoca” ”ca la Frankfurt și Berlin”, pentru fiecare investiție dusă cu chiu și cu vai la sfârșit și extrem de prost în ce privește raportul calitate-preț.

”Ritmul” de lucră al firmelor de cumetrie racordate la banul public din municipalitate este de 100 de metri de asfalt (sau dală) într-un an, așa ca la lucrările de la Platinia. Noroc cu Boc că dă din gură, tot pe banii noștri, cu o așa frecvență încât și vezi aievea lucrările gata și de calitate ”ca la Frankfurt și Berlin”.

Dar când deschizi ochii, vezi ceea ce vede toată lumea: vorbele lui Boc sunt la fel de goale ca și Însuși El. Și pățești ce-a pățit și Mark, un tânăr care provine dintr-o familie de germani cu rădăcini în Sibiu și Cluj, care a vizitat România pentru a vedea locurile în care au trăit strămoșii săi. Conform site-ului adevarul.ro, acesta spune că a vizitat ambele orașe și, în mare, i-au plăcut dar, a rămas uimit la Cluj-Napoca de prețurile din restaurante:

”M-au surprins mult prețurile. Cum să aveți asemenea prețuri? Am fost într-un restaurant la Cluj și de abia mi-au ajuns banii să plătesc la sfârșit. Așa ceva nici în Frankfurt și Berlin nu vezi, iar Frankfurt e centru financiar european”.

Germanul a rămas neplăcut surprins și de prețurile din supermarketuri. Aici a văzut prețuri mai mari în Germania, deși salariile nu suferă comparație.

”Am fost într-un supermarket german din România și am văzut aceleași produse ca în Germania, dar mai scumpe. Eu știam că românii au salarii de cel puțin 5-6 ori mai mici ca în Germania sau Franța, ba chiar mai mici și decât în țări ca Italia și Spania unde veniturile nu sunt mari, dar văd că românii rabdă și plătesc mai mult ca noi”.

Nota bene, lui Mark totuși i-a plăcut Cluj-Napoca care, ”duce cumva cu gândul spre Munchen, spre orașele bavareze, e un oraș foarte plăcut ochiului”.

Nu știm prin care locații, veșnice șantiere, a fost tânărul, dar ne îndoim că ambuteiajele zilnice și lucrările făcute cu viteza melcului ar avea ceva a face cu vreun oraș bavarez. Dar dacă n-a vizitat decât Centrul, pe strada Eroilor, da, acolo e un aer extrem de bavarez. De altfel e și singura stradă terminată de Sorin Apostu, acum vreo 12 ani, cap, coadă.

Tânărul nu a dat numele restaurantelor în care a fost copleșit financiar, dar la noi, o simplă langoșă ”coastă” 20 de lei. O ”varză a la Cluj”, la rămășița comunistoidă (ca aranjament, nu ca servicii) ”Vărzărie”, ”coastă” 45 de lei șamd.

Cum vă ziceam, ”circotecile” lui Boc trec, Maestrul și Excelența Sa se laudă cu zecile de milioane de euro care intră în conturile lui Buta (dar ni se spune că ”au beneficiat și beneficiază clujenii”), clujenii rămân cu prețurile. Să tragă de ele până la următoarea circotecă.

Măiestrică, Excelența Ta, Însuți Tu, și Urbanismul de Cumetrie din ”bocăria” ta, tot o circotecă e! De pe urma a cum ți-ai servit cumetrii imobiliari ”beneficiază” clujenii de cele mai nesimțite prețuri de achiziție a unei locuințe, de cele mai nesimțite chirii.

Potrivit datelor Imobiliare.ro, clujenii și bucureștenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere. Clujul rămâne cel mai scump oraș pe segmentul locuințelor mici cu 1 și două camere, în vreme ce valoarea chiriilor din Capitală se detașează față de restul orașelor în cazul apartamentelor mari.