Politica

SURPRIZĂ: Președintele Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș premier-candidat

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni seară pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier. Nominalizarea a venit la finalul consultărilor de la Cotroceni între șeful statului și reprezentanții partidelor parlamentare. USR e singurul partid care a propus un premier, în persoana lui Dacian Cioloș, președintele partidului.

Declarațiile lui Klaus Iohannis:

  • Am avut azi consultări cu partidele după moțiunea de cenzură. În toate discuțiile am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate: pandemia, creșterea prețurilor la energie. E foarte important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate
  • Am reiterat importanța pregătirilor pentru iarnă. Acestea sunt chestiunile importante pentru români
  • Partidele au venit cu diferite abordări și propuneri
  • Eu am reținut o propunere pe care o voi pune în practică. Am decis să îl desemnez pentru poziția de candidat de premier pe Dacian Cioloș

Dacian Cioloș (52 de ani, din Sălaj) a fost ales președintele USR la începutul lunii octombrie, când l-a învins pe Dan Barna. El a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați susține de PSD și PNL după tragedia din clubul Colectiv.

Cioloș, de profesie inginer horticultor, a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010 – 2014, anterior fiind ministru al Agriculturii.

Singurul partid care a propus un nume de premier a fost USR, care a mers la Cotroceni cu Dacian Cioloș ca posibil candidat la funcția de prim-ministru. PNL a anunțat că nu are o majoritate, iar PSD a insistat pentru declanșarea alegerilor anticipate.

Prima reacție a lui Cioloș după nominalizare: ”Este o onoare și o mare responsabilitate (…) Vom stabili echipa de negociere”

Dacian Cioloș a declarat luni seară după nominalizarea drept candidat de premier că ”este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți”. El a anunțat că liderii USR se întâlnesc luni seară pentru a stabili echipa de negociere cu celelalte partide și mandatul de negociere.

Postarea integrală a lui Cioloș:

”Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.
Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.
Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.
Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.”

 

FOTOCREDIT: Octav Ganea, Inquam Photos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *