In vizor

Surplus fără precedent la bugetul local din Cluj-Napoca. Emil Boc continuă să se plângă că nu are bani

În ultimii 4 ani, Primăria Cluj-Napoca a avut un excedent bugetar în valoare de aproape 701 milioane lei (152 milioane euro). Pe baza acestui excedent se construiește bugetul local pe anul în curs. În 2018 a fost înregistrat cel mai mare excedent bugetar din ultimii ani: peste 251 milioane lei (54,6 milioane euro). Cu toate acestea, primarul Emil Boc continuă să se plângă că dezvoltarea orașului este grav afectată de pierderea celor 28 milioane euro, anul trecut, în urma revoluției fiscale.

În fiecare an, excedentul bugetar este folosit pentru proiecte de dezvoltare. Utilizarea surplusului de bani de anul trecut a fost aprobată printr-o hotărâre de Consiliu Local din luna ianuarie. Suma exactă este de 251.446.603 lei. Potrivit documentului, acest excedent bugetar va fi utilizat pentru finanțarea secțiunii de dezvoltare, mai precis pentru școli, pentru Spitalul Municipal, pentru serviciul de administrare a parcărilor și pentru serviciul de administrare a obiectivelor culturale. Vorbim de un total de 78 de școli, Spitalul Municipal și cele două servicii amintite anterior. 

În anii precedenți, surplusul financiar a fost mult mai mic decât acum. 

Excedentul bugetului general la data de 30 iunie 2017 este în sumă de 167.883.652 lei și va fi utilizat pentru achitarea lucrărilor ce se vor realiza până la finalul anului 2017”, este precizat într-o hotărâre de Consiliu Local de anul trecut. 

În hotărârea de Consiliu Local pentru aprobarea bugetului pe anul 2016, scrie că excedentul bugetului pe anii precedenți este în valoare de 144.711.000 lei, iar excedentul bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii este de 19.793.948 lei. 

La aprobarea bugetului pe anul 2015, excedentul anilor precedenți a fost în valoare de 136.802.000 lei, iar al  instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii, în valoare de 14.740.000 lei. 

Într-adevăr, așa cum spunea Boc, anul trecut, bugetul local a fost afectat de cei 28 milioane euro pe care Primăria i-a pierdut din cotele defalcate din impozitul pe venit ca urmare a modificărilor fiscale, dar și în urma plății direct către școli a salariilor din învățământul preuniversitar. Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2018 a fost de 257 milioane de euro, în scădere față de anul trecut, când bugetul general a fost de aproape 296 milioane de euro.

„Am urmărit să cuprindem în buget, în limitele permise de lege și resursele financiare, propunerile pe care le-am primit din partea cetățenilor, societății civile, partidelor politice (precum achiziționarea unei ambulanțe, analizarea proiectului de introducere a unei linii de tramvai sau troleibuz pe str. Dorobanților ș.a.), astfel încât să avem o formulă de buget care să răspundă nevoilor Clujului”, declara primarul Emil Boc, anul trecut.

Cu toate că excedentul de anul acesta este cu mult mai mare decât în anii anteriori, primarul continuă să se plângă de pierderile de la buget rezultate în urma cotelor defalcate din impozitul pe venit. Boc estimează că și anul acesta va pierde tot 28 milioane euro. 

„Pierderea celor 28 de milioane de euro din bugetul local ne-a afecat grav dezvoltarea dar, din nefericire, și anul viitor vom pierde 28 de milioane de euro, așa cum sunt pregătite actele normative la nivel guvernamental pentru a se stabili cota pe impozitul pe venit pe care o vor primi orașele mari, municipiile reședințe de județ. Este un dezastru să pierzi aproape o treime din bugetul local, reduce drastic șansa de a finaliza parkingurile, pasajele subterane, creșele, exproprierile și alte proiecte plănuite. Afectează ritmul de creștere”, spunea Boc, la finalul anului trecut. 

În 2018, Emil Boc afirma că proiectele de infrastructură au întârziat ca urmare a pierderii celor 28 milioane euro.

„Am pierdut enorm de mult la proiectele de infrastructură, pe care a trebuit să le întârziem, să le gradăm altfel, să punem pe multianual planificarea realizării lor. Doar ca să aveţi o cifră de comparaţie: Sala Polivalentă din Cluj-Napoca care este cea mai modernă din România şi care găzduieşte toate competiţiile mari naţionale (…) ne-a costat vreo 20 de milioane de euro şi au mai fost îmbunătăţiri de aproximativ patru milioane de euro. Deci cu alte cuvinte, într-un an, Primăria Cluj a pierdut echivalentul realizării unei Săli Polivalente (…). Bugetul de investiţii al Clujului este undeva la 95-100 de milioane de euro. Deci cu o treime, 30% din buget practic, ne-a fost afectat bugetul de investiţii al municipiului prin această pseudo-reformă fiscală”, afirma, anul trecut, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Anul acesta, excedentul bugetar este mai mare cam cu 28 milioane euro decât cel de anul trecut. Deci nu ar mai fi motive de îngrijorare pentru Primăria Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *