In vizor

Supărat că nu i-au ridicat gunoiul, Şulea vrea să scape de Quatro Eco Salub

După aproape un an de scandaluri şi certuri, precum şi numeroase şedinţe de îndată pentru capitalizare, inevitabilul s-a produs. Contractul cu Quatro Eco Salub, societate care este responsabilă de ridicarea deşeurilor menajere din Floreşti, este pe cale de reziliere. Un alt operator de salubritate va ridica gunoaiele din comună.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „GeluVoievod” s-a înfiinţat cu scopul de a accesa fonduri europene în vederea deservirii populaţiei privind serviciile de ridicare a deşeurilor menajere. Modul în care cele 4 primării membre ( Floreşti, Gilău, Măguri Răcătău, respectiv Căpuşu Mare) ale asocierii au gândit proiectul s-a dovedit în timp a fi unul falimentar. În doar 7 ani de la  constituirea ADI Gelu Voievod şi totodată a firmei Quatro Eco Salub se ajunge la „un divorţ cu partaj”. Floreştenii rămân cu gunoaiele în stradă, iar QES rămâne cu datoriile.

După ce anunţa în luna decembrie că unica şi cea mai bună soluţie este capitalizarea QES, Horia Şulea a revenit asupra deciziei şi va cere azi acordul consilierilor locali pentru ca Floreştiul să iasă din ADI „Gelu Voievod”. Adică în decembrie consilierii locali care s-au opus capitalizării „nu doreau binele comunităţii”, iar acum, în ianuarie, se dovedeşte faptul că acea capitalizare nu este suficientă.

„Am ajuns la această decizie radicală pentru că, vineri în jurul orei 14.30, am contactat-o pe doamna Livia Baica să o întreb de ce nu a ridicat deşeurile menajere de pe Avram Iancu.(stradă pe care îşi are domiciuliul primarul – nr. red.). Ştiind că avem gunoaie în Floreşti, am zis că măcar pe drumul ţării să fie cât de cât curat. Mi-a spus că nu mai poate să ridice gunoaiele din Floreşti că nu îi ajung banii câţi îi are. Mergeam la şedinţa de la partid. I-am zis că pe când mă întorc să îmi dea o adresă din partea QES prin care să îmi aducă la cunoştiinţă că nu mai poate ridica gunoiul. Lucru care s-a şi întâmplat. Habar nu am avut că ieri Salprest Rampă să fi blocat conturile la QES. Ieri am avut pe cap Garda de Mediu, Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică. Toţi au venit, nu să ne mai amendeze, ci să găsim soluţii. Situaţia e foarte gravă suntem în pragul unei epidemii. Sunt 550 de tone astăzi în Floreşti, pe străzi. În comună se adună 600 de tone, deci suntem în urmă cu ridicatul gunoaielor cu o lună. Am avut în această dimineaţă şedinţă de comitet local pentru situaţii de urgenţă. S-a aprobat instituirea stării de alertă. Acuma redactează procesul verbal să îl ducem la prefectură să cer aviz în regim de urgenţă. Să mă duc la Vereş cu o comandă să îi spun să scoată gunoiul din Floreşti”, a afirmat Horia Şulea.

Până la mijlocul lunii martie primarul promite că va demara procedurile privind concesionarea prin licitaţie a serviciilor de salubritate ale comunei Floreşti.

„Pe viitor pot spune că, în termen de 45 de zile nu mai repede, pentru că sunt nişte termene legale, putem să organizăm licitaţie pentru lucrările de ridicare deşeuri menajere. Odata cu retragerea Floreştiului din ADI, QES rămâne să opereze pe raza celorlalte celor 3 UAT-uri . Astăzi nu face faţă pe cele 4 . Poate că odată cu retragerea Floreştiului cele 6 maşini pe care le are la dispoziţie să facă  faţă pe raza celorlalte trei”, a declarat Horia Şulea.

Până la soluţionarea licitaţiei însă, din Floreşti gunoaiele se pare că vor fi ridicate de către firma Salprest, cea care deţine şi rampa de transfer. Întrebarea se pune dacă, pâna la organizarea licitaţiei, preţul pentru care va presta Vereş să ridice gunoiul din Floreşti este acela cu cel pe care în prezent îl practică QES. Dacă este mai mare, cine va suporta diferenţa? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *