Sanatate

Suntem prea săraci să ne tratăm de depresie? Cât costă la Cluj să te vindeci de boala secolului

Scris de 3,026

Depresia este o tulburare psihică serioasă care afectează oamenii de toate vârstele, din toate categoriile socio-profesionale. Poate afecta capacitatea oamenilor de a efectua chiar și cele mai simple sarcini de zi cu zi, uneori cu consecințe devastatoare asupra relațiilor cu familia și prietenii, fiind afectată inclusiv activitatea profesională. 

În mod normal, o persoană depresivă trebuie să meargă la psiholog sau la psihiatru ca să treacă peste acest episod. Prea puțini clujeni sunt însă obișnuiți cu așa ceva, fie pentru că în România oamenii nu prea sunt „prieteni” cu psihologii, fie din considerente financiare. 
În Cluj-Napoca se găsesc mai multe cabinete de psihologi și psihiatri, care pot ajuta pacienții cu probleme în relația de cuplu, depresie, anxietate socială, tulburare obsesiv-compulsivă. Prețurile pentru consultații diferă de la cabinet la cabinet. De exemplu, la Centrul Medical Mărăști o consultație la un psiholog este 100 lei, iar la un cabinet psihologic începător tariful poate fi începe de la 50 lei. Pentru persoanele care suferă de depresie aceste sume sunt totuși mari, ținând cont că majoritatea cazurilor de depresie apar la persoanele cu probleme financiare și în cazul în care au nevoie de un ajutor de la un specialist sunt nevoite să scoată din buzunar banii care nici măcar nu există. Așa devine totul un paradox.

Cu ce ne ajută calitatea de asigurat dacă suntem depresivi

În aceste condiții, întrebarea pe care o punem este următoarea: Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj ne ajută dacă suntem depresivi? Acoperă cheltuielile pentru cei cu tulburări de depresie? Sunt asigurate cheltuielile pentru tratamente? 
La psihiatru sunt asigurate un anumit număr de consultații gratuite, pe baza calității de asigurat. Este vorba despre acele consultații de control, după cum explică reprezentanții CAS Cluj. 
“Medicii psihiatri sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Persoanele asigurate beneficiază de servicii în psihiatrie și psihologie. Contractul se încheie între medicii specialiști și psiholog, specialiștii care sunt în contract cu noi și psiholog. Se dau bilete de trimitere ori prin medicul de familie ori cu prezentare directă la medicul specialist. Sigur nu o să te duci din două în două zile, dar există consultațiile de control care sunt reglementate legal. Asigurații nu plătesc pentru serviciile prevăzute, există pachetul de bază de servicii medicale de care beneficiază din pachetul de bază pe toate specialitățile în virtutea calității lor ca asigurat”, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj. 

Ce tratament se aplică persoanelor cu depresie

Medicul psihiatru Cristian Pușcaș explică cum decurge tratamentul depresiei la psihiatru. 
„În primul rând se cere un bilet de la medicul de familie, cu care se caută un specialist, un psihiatru de adulți sau de copii, în funcție de vârstă. Diferențierea se face, actualmente, în momentul în care se eliberează cardul de sănătate. Din momentul acela ține de psihiatria de adulți, până în acel moment ține de psihiatrie copii. În cazul copiilor chiar și tratamentul este gratuit, medicația sau în anumite situații la anumite cabinete se poate benificia pentru copii psihoterapia.
Tratamentul depinde în primul rând de gravitatea simptomelor și de durata de când au apărut aceste simptome. Cu cât mai repede se ajunge la un specialist, cu cât mai repede se inițiază un tratament adecvat, cu atât mai bune sunt șansele de recuperare. Dacă este o formă mai ușoară se tratează cu psihoterapie, dacă sunt simptome care afectează viața de zi cu zi, atunci evident este nevoie de o intervenție mai puternică cu un tratament medicamentos, care să-l ajute. Dacă sunt simptome mai ușoare, atunci, mai ales la copii, putem să intervenim doar prin psihoterapie, care într-adevăr prezintă o evoluție mai lentă, cu o îmbunătățire mai lungă”
, a afirmat Cristian Pușcaș.

Depresia duce la sinucidere dacă nu este tratată

Depresia este considerată boala secolului, alături de alte afecțiuni precum cancerul, afecțiunile cardiovasculare ori diabetul. 
Potrivit specialiștilor, dacă depresia nu este tratată la timp, aceasta poate duce la sinucidere. Este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta între 15-29 de ani. Aproape 2/3 dintre suicide sunt comise de persoanele cu depresie. Riscul de suicid de patru ori mai mare în rândul depresivilor, în comparație cu populația generală. 
Este îngrijorător faptul că a scăzut tot mai mult vârsta la care apare depresia. 
A scăzut vârsta la care apare depresia. De exemplu, se întâlnesc tot mai mulți copii care pot fi diagnosticați cu depresii, adică au o stare marcată de tristețe în fiecare zi, constant sau mai mult de două săptămâni. Au o stare marcantă de proastă dispoziție („Nu am chef să fac nimic!”, „Nu mă pot concentra!”, „Nu mănânc la fel de bine” sau „Mănânc exagerat de mult!”), deci sunt la extreme din punct de vedere al alimentației și al somnului. Cam acestea sunt criteriile principale când vine vorba de depresie”, a explicat psihologul Raluca Anton.

Cum recunoaștem un adolescent depresiv

Medicii psihiatrii ne dau câteva indicii despre adolescenții depresivi. 
„Persoana care suferă de depresie de regulă este mai fără energie, fără motivație pentru anumite activități. În principal la copii și adolescenți, depresia poate să se manifeste prin comportament atipic, un comportament negativist, acel copil care nu e de acord cu nimic, nu îi place nimic, nu dorește să facă nimic. Aceste nemulțumiri le exprimă prin agresivitate verbală sau agresivitate împotriva propriei persoane, persoanelor din jur, obiectelor, animalelor”, a subliniat medicul psihiatru Cristian Pușcaș.

Este una dintre cele mai complexe tulburări psihice

Medicii specialiști spun că o persoană poate fi diagnostificată cel puțin o dată în viață cu depresie și că trebuie să ceară ajutor familiei, dar mai ales unul specialist.
“Este una dintre cele mai complexe tulburări psihice fiindcă afectează nu doar individul care suferă de tulburare de tip depresiv. Are consecințe grave și asupra familiei individului respectiv și are consecințe economice foarte puternice, în sensul că cei care sunt depresivi au mai puțină performanță la serviciu, au absenteism șamd. Iar estimările care au fost făcute în urmă cu câțiva ani au arătat că prevalența și incidența depresiei va crește foarte mult în următorii ani, astfel încât va deveni o tulburare nu doar cu consecințe psihologice, dar și economice foarte puternice. Acesta este motivul pentru care Organizația Mondială a Sănătății tot încearcă să aducă în conștiința publică problema tulburărilor de tip depresiv. Fiindcă acum știm de ea, după aceea iarăși uităm. Și după aceea iarăși este bine să ne reamintim, căci memoria socială nu este așa bună, e cam scurtă uneori.Tulburarea de tip depresiv apare de la vârstă fragedă, inclusiv la copii, și tot mai des apare la vârsta a treia, fiindcă o dată ce crește speranța de viață apar și probleme de tip depresiv, mai ales când vârsta a treia se leagă de lipsa suportului economic sau cel social puternic. Devine o problemă complexă la toate vârstele”, a spus Daniel David, șeful Catedrei de Psihologie Clinică și Psihoterapie din cadrul Facultății de Psihologie a Universității Babeș- Bolyai.

Anul acesta, Organizația Mondială a Sănătății a ales depresia ca temă principală a Zilei Mondiale a Sănătății, care este marcată pe 7 aprilie. În fiecare an, începând cu 1950 în data de 7 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății marchează această zi prin abordarea mai multor teme.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours In vizor
  NE ÎNCADRĂM, DIN NOU, ÎN TERMENE: Podul Porțelanului care trebuia să fie gata la data de 26 noiembrie 2022 OSĂ fie gata undeva în 2023. Acum, de la ultima vizită de lucru a lui Emil Boc, a săltat la ”gata în proporție de 90%”
 • Acum 15 hours Politica
  Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd!
 • Acum 15 hours In vizor
  NI SE ȘOPTEȘTE ÎN CASCĂ: Constructorii de la Parcul Feroviarilor încep să-și scoată gunoaiele pe care le-au îngropat de dimineață. E bună și mult hulita mass media la ceva
 • Acum 16 hours General
  MAI E DE MULS DE LA SCLAVII EUROPEI! Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen. Olanda s-a opus de fapt Bulgariei, care este însă la pachet cu România. Croația intră în Schengen de la 1 ianuarie 2023. Plus: elefantul pe care nu vea nimeni să-l vadă
 • Acum 17 hours In vizor
  ALO, GARDA DE MEDIU CLUJ, aţi fost sesizaţi, de ce nu verificaţi de ce se îngroapă deşeuri în şantierul Parcul Feroviarilor! Că şi primăria Cluj-Napoca a fost sesizată, dar se tace asurzitor!
 • Acum 17 hours Sanatate
  În plin sezon de viroze, Ministerul Sănătăţii “dă”, numai la “Cliuuj”, “că-i fain”, câte 4 – 6 ore de aşteptare părinţilor şi copiilor bolnavi în UPU. “Â-mi cer scuze la domni pacenţi!”
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  Protest în faţa Curţii de Apel Cluj: “Tişe, Vakar, județul Cluj nu l-ați primit moștenire”
 • Acum 19 hours PubliNews
  În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului
 • Acum 20 hours Eveniment
  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, primește la Cluj-Napoca premiul unei asociații pentru cultură democratică europeană
 • Acum 20 hours In vizor
  Firma ONCOS nu e vinovată pentru minciunile unei mămici mitomane! Presa locală e varză!
 • Acum 21 hours In vizor
  Emil Boc: Construcția pasajulului de la Tăietura Turcului OSĂ înceapă anul viitor. Tot printr-o “randare” pe laptop, Maestre?
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Strategia naţională de sănătate 2022-2030 a Ministrului Alexandru Rafila. Şi figura 38 de la pagină 24, o poză care te pune pe gânduri
 • Acum 23 hours Politica
  După ce guvernele lui şi-au bătut joc de Constituţie timp de doi ani, încălcând drepturile şi libertăţile civile, Klaus Iohannis şi-a slăbit niţel legăturile de la clăpari să ne vorbească despre “cărticică”: “Constituţia este cea mai importantă armă pe care o avem”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE