In vizor

Șulea a găsit soluția pentru reducerea poluării din Florești: a achiziționat stații de reîncărcare pentru mașinile electrice

Primăria comunei Florești vine în întâmpinarea posesorilor de mașini electrice și achiziționează două stații de încărcare ce vor fi amplasate în comună. Contractul a fost oferit prin încredințare electrică firmei care a reușit să obțină contracte în toată țara. 

Firma care a câștigat licitația va amenaja un stalp SMART multifunctional complet echipat. Stâlpul este echipat cu aparat de iluminat stradal cu led si camera video pentru supraveghere zonă, stație de încărcare pentru 2 autovehicule electrice simultan la putere de 22KW, panou fotovoltaic pentru asigurarea energiei necesara funcționării aparatului de iluminat, Baterie NiMh pentru stocarea energii produsa de panou, Sistem BMS pentru control sistem, Platforma on-line pentru accesarea de la distanta a echipamentelor.

Probabil că Șulea vrea să încurajeze achiziția mașinilor electrice și să reducă poluarea cauzată de zecile de mii de mașini care traversează zilnic comuna. În lipsa unui transport public eficient floreștenii preferă să folosească mașinile. Șulea încearcă să îl copieze pe Boc, văzând probabil că la Cluj-Napoca a prins strategia cu orașul smart. Astfel, după primul parc smart urmează stațiile de încărcare electrice. Doar că parcul nu e chiar smart, e mai mult cu numele, iar stațiile de încărcare au o capacitate de doar 22 KW ceea e înseamnă că timpul de încărcare pentru o mașină poate să fie și de 3 ore.

Contractul în valoare de 122.220 lei a fost obținut prin încredințare directă de firma S.C. smart business & technologies solutions srl. Firma mai cunoscută sub denumirea de Evconnect a amplasat și stațiile de încărcare electrică din Piața Unirii și de pe strada Molnar Piuariu achiziționate de către Primăria Cluj-Napoca.

Firma  S.C. smart business & technologies solutions srl  este din Buzău, a fost înființată în 2014 și are doi angajați. În 2019 a avut cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei și profit de 80.000 de lei.

De asemenea, a reușit să obțină contracte importante grație programului din fonduri europene derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu prin care municipiile reședință de județ vor fi dotate cu stații de reîncărcare pentru mașinile electrice.

Evconnect a amplasat șase stații de încărcare electrică și în Baia Mare și urmează să fie amplasate alte 9. Investiția de 2,5 milioane de lei este derulată prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu. De asemenea a mai încheiat contracte cu Primăria Botoșani, Târgu Mureș sau Arad, 

Administrația Fondului pentru Mediu derulează Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reşedinţe de județ.

În cadrul programului au fost aprobate 19 dosare de finanțare depuse de municipiile Zalău, Piatra Neamț, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Oradea, Baia Mare, Focșani, Satu Mare, Reșița, Giurgiu, Călărași, Slatina, Timișoara, Alba Iulia, Suceava, Galați, Brașov și Deva pentru un număr total de 142 de stații cu 302 puncte de încărcare. 

Sesiunea de depunere a dosarelor a fost prelungită până în 30 noiembrie, poate că va reuși și Cluj-Napoca să depună cerere de finanțare. În acest moment în municipiu Primăria a amplasat trei stații de încărcare electrice, mult în spatele altor oreșe din țară precum Oradea sau Baia Mare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version