Sanatate

Sugestii si secrete in curele de slabit

Daca acceptam definitia ca obezitatea apare atunci cand greutatea corporala depaseste cu mai mult de 20 % valoarea ideala, se poate estima, dupa statisticile actuale ca in lume ar putea exista in anul 2016 cam 1,12 miliarde de obezi. In Uniunea Europeana 20 % din populatie sufera de obezitate si alta de 40% din ea este supraponderabila. In Romania un sfert din populatie este obeza, jumatate este supraponderala si doar 1 % se trateaza; cu aceste cifre tara noastra ocupa un fruntas loc trei in Europa!

 

Copiii si tinerii obezi

Pe de alta parte, tot mai multi copii si adolescenti sunt supraponderali, mai ales datorita regimului alimentar impropriu, cu prea multe calorii si gustari intre mese, in timpul lungilor ore petrecute in fata televizorului sau calculatorului. Acest fenomen de crestere ar trebui sa fie un semnal nu numai pentru autoritatile sanitare dar si pentru parinti.

 

Pentru a intelege acest pericol ar trebui sa se stie de pe acum ca copiii obezi sau supraponderali au foarte mari sanse de a deveni adulti obezi, expunandu-se la mari riscuri de a contacta boli deosebit de grave precum cele cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet sau cancer. Extindere obezitatii in randul copiilor si adolescentilor va duce, estimeaza specialistii, la o adevarat explozie a imbolnavirilor la scara planetara, ceea ce va afecta grav economia, va crea mari suferinte umane si va cauza milioane de decese premature. Din nou ingrijorare!

 

Secretul slabitului este simplu

Consumul trebuie sa fie mai mare decat aportul caloric. Pentru majoritatea oemenilor, este mai usor de spus decat de realizat. Mai putin de 10 % dintre cei care apeleaza la cure sau programme de slabire reusesc sa-si mentina greutatea optima. Cea mai mare parte insa, dupa ce slabesc isi reiau vechile obiceiuri alimentare si pierd tot ce au castigat. Fenomenul este numit si “ajustarea ritmica a curelei”.

 

Pentru a pierde din greutate, intai trebuie sa fii convins ca vrei sa slabesti, apoi sa ataci problema logic, in siguranta si pas cu pas. Daca vrei sa scapi de a bea, n-ai sa treci pe la barul de cartier, in drum spre casa, ca sa-ti saluti amicii. Daca vrei sa te lasi de fumat, n-ai sa frecventezi locuri unde toata lumea din jur fumeaza. Acelasi principiu se aplica si in cazul in care vrei sa slabesti.

 

La cumparaturi, nu pierdeti vremea in fata standului cu dulciuri, sau la produsele de panificatie, admirand toate bunatatile expuse. De ce sa va faceti viata grea? Aflati care sunt alimentele interzise in dieta dvs. si incercati sa le evitati. Daca produsul alimentar pe care vreti sa-l cumparati are specificat pe eticheta continutul, cititi ca sa stiti cate calorii veti consuma la o portie.

 

Este surprinzator cat de rapid cateva calorii in plus pe zi pot duce la cresterea in greutate. Un exces de numai 100 cal / zi inseamna un plus de 5 kg / an! Daca nu cunoasteti necesarul zilnic de calorii, il puteti afla inmultind greutatea dvs. cu 30, daca sunteti un adult activ. Retineti ca un surplus de 3500 de calorii pe saptamana inseamna o jumatate de kilogram de depozit adipos. Asa ca, pentru a slabi ½ kg / saptamana, ar trebui sa reduceti aportul cu 500 cal / zi.

 

Exercitiile fizice adecvate trebuie sa faca parte din orice cura de slabire. Nu e nevoie de exercitii intense sau sofisticate ca joggingul, gimnastica aerobica sau inotul. O plimbare, in ritm vioi, de 2—30 de minute zilnic sau cel putin de 3 ori pe saptamana, va amplifica viteza de ardere a caloriilor in exces.

 

Iata si cateva sugestii pentru a slabi si a va mentine la o greutate apropiata de cea ideala:

1.    Nu va grabiti sa slabiti. Trebuie sa pierdeti intre 0,250 – 1 kg / saptamana; niciodata mai mult.
2.    Nu gustati nimic intre mese.
3.    Mancati bine la micul dejun si frugal seara. Nu mancati inainte de culcare.
4.    La cumparaturi, informati-va asupra valorii calorice a alimentelor si evitati-le pe cele periculoase.
5.    Renuntati la desert; fructele proaspete sunt de preferat.
6.    Nu cereti supliment; plecati de la masa inainte de a va satura.
7.    Introduceti in dieta cat mai multe fructe, legume si cereale. Veti atinge senzatia de satietate fara sa depasiti aportul admisibil de calorii.
8.    Reduceti consumul de grasimi, carne grasa, produse de carne, maioneze, sosuri, fructe de nucifere etc.
9.    Cumparati si invatati sa utilizati un numarator de calorii. Micsorati aportul de calorii astfel incat sa pierdeti ½ kg / saptamana. Nu uitati:  slabiti consumand mai mult decat mancati.
10.     Stabiliti si respectati un program de exercitii fizice potrivit obiectivelor.

 

Va dorim succes deplin!

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version