Uncategorized

Sucurile de portocale si lamai

Portocalele constituie unul din darurirle cele mai de pret ale naturii. Sucul de portocale este o hrana delicioasa si atractiva, gata a fi imediat absorbita si procesata de organism. Continutul de principii hranitoare dintr-o singura portocala mare este similar cu al unei felii de paine. Diferenta consta in faptul ca sucul de portocale nu are nevoie de digestie, in vreme ce digerarea unei felii de paine poate sa direze cateva ore.

 

Ce contin si pentru ce sunt bune sucurile?

Un pahar de portocale are mai multa vitamina A, tiamina, niacina, vitamina C, fier si potasiu decat o cantitate echivalenta de lapte. Acesta este motivul pentru care portocalele sunt atat de fortifiante si revigorante atat pentru invalizi si persoane bolnave cat si pentru oamenii sanatosi.

 

 

Sucul de portocale este bogat in saruri, mai ales de calciu si de metale alcaline, capabile sa contracareze tendintele de acidoza. In cazul unor afectiuni grave, ca scorbutul, beri-beri, anemia, sau al bolilor care produc secretii acide, sarurile alcaline prezente in fructul proaspat au efecte benefice, Portocalele, lamaile si grepfruturile sunt nepretuite.

 

Sucul de portocale are un efect de stimulare a peristaltismului intestinal. Se recomanda administrarea lui cu aproximativ o ora inainte de micul dejun. De asemenea, se recomanda celor care sufera de febra. Pentru potolirea setei si pentru eliminarea otravurilor din organism, atat prin piele cat si la nivelul rinichilor, ar fi necesari 4-6 litri de suc pe zi. Aciditatea fructului are darul de a potoli setea; aroma placuta usureaza ingerarea unor cantitati atat de mari de lichid.

 

Daca oamenii ar consuma mari cantitati de suc de portocale, febra s-ar potoli, iar pacientii si-ar reveni. Acelasi suc este indispensabil in alimentatia sugarilor. Rolul lui este prevenirea aparitiei scorbutului, pelagrei si rahitismului. Acidul si zaharul din el stimuleaza activitatea glandelor si digestia stomacala.

 

Sucul de portocale are mai multe actiuni favorabile asupra organismului decat oricare altul. Cu cat fructele au fost mai dulci, cu atat sucul are o valoare nutritiva mai mare.

 

Dar cele de lamaie?

Din punct de vedere medical, lamaia este un antiseptic – un agent de prevenire a infectiilor si putrefactiei. Au actiune antiscorbica si ajuta la eliminarea impuritatilor din organism. Lamaia constituie un stimulent pentru ficat si dizolva acidul uric, precum si alte otravuri produse in corp. Lichefiaza secretia biliara si este foarte buna impotriva malariei.

 

Cei care sufera de reumatism cronic, rahitism, tuberculoza si guta vor beneficia de pe urma sucului de lamaie, la fel si bolnavii cu hemoragii abundente. Pe timpul sarcinii, va ajuta la dezvoltarea sistemului osos al fatului. Datorita continutului de potasiu, lamaia hraneste celulele nervoase din creier si din nervi. Calciul intareste sistemul osos si ajuta la formarea unei dentitii sanatoase.

 

Elementele minerale din lamaie au un rol important in formarea plasmei sanguine – partea lichida a sangelui. O singura lamaie de dimensiune medie contine 16 mg de fosfor, 2 mg de sodiu, 26 mg de calciu, 138 mg de potasiu, 53 mg de vitamina C si 0,6 mg de fier. Lamaile mai sunt utile in tratarea astmului, tulburarilor care provoaca gaze, racelilor, tusei, durerilor de gat, difteriei, arsurilor stomacale, durerilor de ficat, scorbutului, febrei si reumatismnului.

 

In cazul difteriei, se administreaza suc de lamaie o data pe ora, sau chiar mai des. Fie se face gargara, fie se badijoneaza gatul. Se si inghite, atat cat sa elimine senzatia falsa de membrana.

 

Pentru durerile de gat, sucul de lamaie se va dilua in proportie de 50 % si se va folosi la gargara, cat mai des. Daca suportati, este mai eficient sa nu diluati sucul.

 

O felie de lamaie legata peste o batatura, pe timpul noptii, va reduce suferinta. O felie de lamaie fixata peste un panaritiu va impinge puroiul spre suprafata, de unde va fi usor eliminat. Impotriva astmului, luati cate o lingura de suc de lamaie cu o ora inaintea fiecarei mese. In cazul durerilor de ficat, sucul de lamaie se va administra intr-un pahar de apa calda, in fiecare zi, cu o ora inaintea micului dejun.

 

Pentru a scapa de manifestarile gripei, inghititi un pahar mare de apa calda in care s-a adaugat continutul unei lamai, stand in acelasi timp cu picioarele intr-un lighean adanc (sau vana), plin cu apa fierbinte. O lingurita de suc la un pahar de apa are darul de a calma arsurile stomacale. De asemenea, sucul de lamaie constituie o bautura placuta si racoritoare, in cazurile de febra, daca nu exista ulceratii la nivelul intestinelor.

 

Pentru reumatism, se vor administra cate 25-50 de g de suc diluat, de trei ori pe zi, cu o ora inainte de mese si inainte de culcare. In cazurile de hemoragie, sucul de lamaie diluat si cat mai rece posibil favorizeaza oprirea sangelui.

 

Scorbutul se trateaza cu 25-50 g de suc diluat, ingerat din doua in doua ceasuri. In cazul menstruatiilor prea abundente, sucul obtinut din 3-4 lamai, baut zilnic, va ajuta la diminuarea sangerarii. Indicat este sa consumati de fiecare data sucul unei lamai intregi, diluat intr-un pahar cu apa rece.

 

Si nu uitati ca lamaia este un remediu excelent pentru raceli, gripe si oricare alte stari febrile. Intotdeauna, evitati indulcirea cu zahar!

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *