Diete

Sucul de rosii

Proaspat sau conservat, sucul de rosii este la fel de bun in prepararea zilnica a alimentelor cat si baut separat, lucru ce indeamna gospodinele sa prepare cat mai multe sticle pentru sezonul rece, de toamna-iarna. Sucul de rosii se prepara din fructele bine coapte, proaspete, prin presare. In timpul prelucrarii se indeparteaza numai samburii si pielitele. Conservarea lui este asigurata prin pasteurizare la 75-80° C, in absenta aerului, pentru a se evita pierderea vitaminelor prin oxidare.

Compozitia sucului este foarte asemanatoare cu cea a rosiilor proaspete, deoarece substantele nutritive din fruct trec in suc si anume: zaharurile, acizii organici, sarurile minerale, substantele aromate, pectinele si vitaminele. Zaharurile din rosii furnizeaza organismului o cantitate insemnata de energie. Astfel un litru de suc produce circa 400 calorii.

Datorita continutului in acid malic, care-i da gustul acrisor, sucul are proprietati bactericide, distrugand microorganismele. Bogatia in saruri minerale, in special calciu si fier, il recomanda convalescentilor, precum si in cazurile de astenie si anemie. Sucul de rosii este indicat tuturor si pentru insusirile sale de dezintoxicare a organismului, datorita continutului ridicat in pectina, substanta care are proprietatea de a absorbi texinele de origine intestinala.

Valoarea alimentara ridicata a sucului de rosii se datoreaza insa, in mod deosebit vitaminelor care il contine. Un pahar de suc de 250 ml, poate asigura organismului cantitatea necesara de vitamina A si C.

Trebuie precizat ca in sucul de rosii trece intreaga cantitate de vitamina A ce se afla in rosii. Pentru a ne da seama de importanta ei in organism, este de ajuns sa aratam doar cateva consecinte grave ale lipsei acesteia: scaderea rezistentei organismului fata de infectii, oprirea cresterii la copii si tineri, tulburari in cresterea dintilor, tulburari nervoase, imbolnavirea ochilor etc.

Vitamina C are o deosebita importanta pentru organism, deoarece acesta nu este in stare sa o sintetizeze, sa-si faca rezerve, ci o elimina in aceeasi zi primita din hrana. Aceasta vitamina ia parte si la cresterea, dezintoxicarea si refacerea celulelor vii. O cantitate insuficienta in alimentatie scade rezistenta organismului fata de infectii, creeaza indispozitie, senzatie de oboseala si deprimare.

Sucul de rosii se recomanda in tot timpul anului si mai ales in sezonul rece, cand sunt mai putine fructe si legume proaspete. Este indicat in mod deosebit persoanelor mai debile, copiilor slabuti, in cantitati zilnice de 250-500 ml in 24 de ore. Este contraindicata persoanelor care au tulburari digestive (diaree) ca si in unele boli de rinichi.

Curele de suc de rosii se efectueaza timp de 3-4 saptamani, cate trei pahare cu suc zilnic pentru tartarea unor afectiuni, fara a exclude tratamentul alopat. Sucul de rosii poate fi amestecat cu suc de telina si/sau morcovi, in cantitati egale in tratamentul anemiei si asteniei. Combinarea sucului de rosii cu tarata de grau este foarte eficienta in tratarea constipatiei. Cine are o digestie mai sensibila poate dilua sucul de rosii cu apa de tarate. Aceasta combinatie, suc de rosii cu apa de tarate, este indicata in cazuri de oboseala psihica, astenii si surmenaj.

Rezultatele sunt foarte bune atunci cand combinam rosiile cu alte produse cu actiune compolementara. Astfel, pentru problemele hepatice este indicat sa facem suc amestecat, in cantitati egale, cu morcov. Se beau trei cani cu suc proaspat pe zi, cu 30-45 de minute inaintea orei de masa. Pentru stomac si intestine se amesteca suc de rosii (2 parti) cu suc de cartofi (o parte). Pentru reumatism, se combina sucul de rosii cu suc de telina in proportie de unu la unu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *