Din oras

Studentii din Cluj au la dispozitie internshipuri platite. Salariie depasesc 4.500 de euro

Aproape 100.000 de studenti s-au intors, zilele acestea, in Cluj-Napoca, iar cei mai multi sunt in cautarea unui loc de munca, astfel incat sa-si rotunjeasca veniturile. Daca in Cluj pot castiga, in medie, 1.200 de lei, cei mai curajosi au la dispozitie mii de internship-uri platite in afara tarii.

Printre cele mai tentante oferte pentru studenti se numara cele oferite de AIESEC. Prin intermediul lor se desfasoara doua programe – de voluntariat si de internship. Daca programele de voluntariat le asigura studentilor numai cazare si masa, in cele de internship tinerii primesc si un salariu deloc neglijabil.

Programele de internship sunt gandite atat pentru studenti, cat si pentru absolventi si se intind pe o perioada cuprinsa intre 2 si 18 luni. Domeniile pe care le au in vedere ofertantii sunt educatie, inginerie, marketing, IT si management. Beneficiarii au asigurata cazarea sau banii aferenti cazarii si sunt platiti la nivelul salariului mediu pe economie din tara respectiva. De exemplu, in Danemarca, unde sunt multe cereri, salariul mediu brut este de 4.700 de euro, in Olanda 3.700 de euro, iar in Germania 3.500 de euro.

„Avem in baza de date mii de internship-uri, cele mai multe cereri le avem pentru tarile nordice. Avem destul de multe oferte pe internship-uri educationale, adica predare de engleza, franceza sau germana, in Brazilia, Columbia, Cehia, India, Turcia si China”, explica Corina Dragan, responsabila Programelor Internationale de Internshipuri Platite AIESEC Cluj.

Pentru a aplica pentru un astfel de internship, doritorii platesc o taxa pentru serviciile primite. Aceasta include atat accesul la programe, cat si consultanta. Pentru programele educationale taxa este de 130 de euro, iar pentru restul de 250 de euro, iar cei care isi gasesc un internship in prima luna primesc 100 de euro inapoi.

„Acum s-au reintors studentii, ne asteptam sa aplice un numar mult mai mare de tineri pentru astfel de programe”, adauga Corina Dragan.

In Cluj, joburi pentru cei cu studii medii

Cele mai multe oferte de munca pentru tineri sunt, ca de obicei, in comert si servicii. Potrivit ofertelor existente pe piata, un ospatar castiga salariul minim pe economie plus bacsis, in timp ce o vanzatoare primeste in jur de 1.000 de lei. Alte locuri de munca cu program flexibil sunt cele de consilier imobiliar – 1.000 de lei, bona – 1.200 de lei, secretara – 1.000 de lei sau agent call center – 1.000 de lei. In total, in momentul de fata in Cluj sunt vacante 2.600 de posturi pentru absolventii de studii medii.

„Studentii au de unde alege, isi pot gasi fara probleme un loc de munca. Singurele conditii sunt sa vrea sa munceasca si sa aiba aptitudini. A fost si saptamana trecuta bursa locurilor de munca si interesul a fost scazut. Angajatorii nu isi gasesc personal si au ajuns in situatia in care sunt dispusi sa negocieze un program flexibil”, sustine Daniel Don, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj.

Lista locurilor de munca vacante in judetul Cluj este disponibila online.  Datele sunt actualizate in timp real si fiecare oferta contine datele de contact ale angajatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *