In vizor

Studentii cancelari si senatori din UBB Cluj, aratati cu degetul pentru ca au fost cazati preferential in Economica I, pe timpul verii

In plin proces de cazare a studentilor UBB in cele doua camine deschise peste vara – Caminul 6 si Economica I – au izbucnit si nemultumirile multora dintre cei care studiaza la Universitatea Babes-Bolyai. Studentii sunt nemultumiti de faptul ca nu sunt reprezentati de Senatul universitatii, dar mai ales ca studentii senatori si cancelari au primit locuri preferentiale de cazare in caminul Economica I.

“Dupa cum bine stiti situatia, cei mai multi dintre studentii UBB nu vor putea sta in caminele universitatii, iar in cel mai bun caz vor primi un loc intr-o camera de 5 persoane. Nu asta ar fi problema. Mai grav este faptul ca reprezentantii studentilor, fie ca sunt ei studenti senatori sau cancelari, nu au avut niciun moment intentia ne a ne reprezenta cu adevarat. Si va scriu acest lucru deoarece la nivel neoficial a fost elaborata o lista cu acestia pentru a primi loc preferential in caminul Economica I, pe motiv ca este nevoie de ei in Cluj pe perioada verii. Repet, acest lucru nu a fost comunicat celorlalti studenti. Acest lucru a fost posibil si datorita sprijinului primit din partea prorectorului Ioan Bolovan.

Daca nu era suficient, persoana cu cel mai inalt grad de reprezentare al studentilor, Cristina Filip, cu functia de prefect, pana nu de curand a activat in cadrul SHARE, de aici poate si o legatura cu inchiderea caminelor si nicio reactie hotarata a reprezentantilor”, este scrisoarea unui student nemultumit de la UBB Cluj.

Problema cazarilor peste vara in caminele UBB Cluj a izbucnit dupa ce s-a vehiculat ca anul acesta, din cauza Untold Festival, studentii UBB Cluj nu vor mai putea sta in caminele studentesti  (cateva din caminele UBB Cluj sunt inchiriate Federatiei SHARE, care ofera camere de cazare participantilor la festival). Totusi, s-au gasit solutii si doua camine au fost puse la dispozitia studentilor – Caminul sase si Economica I.

Nemultumirile studentilor UBB tin de faptul ca studentii senatori si cancelari au fost privilegiati in procesul de recrutare a beneficiarilor si au primit locuri de cazare in Economica I.

Reprezentantii UBB Cluj sustin ca nu se pot implica in aceasta disputa.

“Pentru noi, ca management al universitatii, este greu sa intervenim. Daca exista nemultumiri la nivel de consiliul studentilor UBB, la nivel de decizii, ar trebui sa fie lucruri care se pot regla doar cand sunt alegeri pentru oamenii care ocupa aceste pozitii de reprezentare. Daca exista, intr-adevar, o lista neoficiala cu studentii senatori si cancelari, care au primit loc preferential in Economia I,  eu nu stiu de existenta ei, nu ne-a fost semnalata oficial”, a declarat Paul Farcas, purtator de cuvat al UBB Cluj.

Acesta arata ca, intr-adevar, lista cu repartizarile pe camine a fost intocmita de Consiliul studentilor din UBB Cluj, iar ulterior aprobata de Serviciul Social.

Cristina Filip, prefectul studentilor UBB Cluj, sustine ca nu s-au facut deosebiri, insa intamplarea face ca studentii cancelari si senatori sa fi primit loc de cazare in Economica I.

“Reprezentantii studentilor si-au depus, si ei, cerere la fel ca toti ceilalti studenti ai universitatii. Cererile sunt toate la Serviciul Social. Acum, o parte dintre ei sunt cazati in Caminul Economica I, pentru ca au mai locuit acolo si pentru ca este destul de dificil sa se mute dintr-un camin in altul, avand in vedere ca exista o singura zi de mutari, astazi, si tot astazi acestia au avut doua sedinte la care au fost nevoiti sa participe. Numele lor sunt publice, au fost aprobate de conducerea universitatii, nu este nici un fel de problema. Nu s-au facut discriminari in defavoarea altor studenti”, a punctat Cristina Filip.

Aceasta mai arata ca, din punctul ei de vedere, studentii UBB Cluj sunt reprezentati asa cum trebuie la nivelul universitatii.

“In fiecare zi, atat eu cat si ceilalti colegi din consiliul studentilor lucram foarte mult pentru ei. In loc sa fim in vacanta, lucram ca ceilalti studenti sa fie reprezentati in structurile din universitate.  Daca noi nu incercam nicicum sa gasim o solutie ca studentii sa ramana peste vara in Cluj-Napoca, era posibil ca nici un camin sa nu fie deschis. Am facut presiuni la adresa conducerii UBB Cluj. Intr-adevar, probabil ca sunt cateva cereri care nu au fost solutionate, cam 5% din totalul cererilor depuse pentru cazare peste vara. Acestea nu s-au incadrat, insa, in criteriile stabilite la nivelul conducerii universitaii – adica beneficiaza de cazare studentii care desfasoara activitate in beneficiul dezvoltarii lor in plan academic, si ne referim la practica sau la internship-uri, sau cei care au proiecte legate de universitate”, a subliniat aceata.

In cele doua camine ale universitatii sunt cazati peste vara aproximativ 400 de studenti.

Foto: Cristina Filip. Sursa facebook.com – Paul Lucian Szasz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *