Din oras

Studcard pune studenții pe drumuri. Din trei sedii, doar unul este funcțional

Zeci de studenți trec frecvent pe la sediul Studcard din Zorilor și Hașdeu ca să își ridice cardurile necesare pentru gratuitate la transport în comun și reduceri, dar bat drumul degeaba pentru că sediile sunt închise.

Studenții care vor să își facă un card Studcard trebuie să se înarmeze cu răbdare cât cuprinde pentru că din cele trei sedii ale organizației studențești (Observatorului, Hașdeu și Casa de Cultură a Studenților), doar unul funcționează. Tinerii merg, bat la ușă, dar degeaba că trebuie să facă cale întoarsă.

Sediul Studcard din strada Observatorului 1-3 este închis. Pentru majoritatea studenților este prima oprire în drumul spre emiterea unui card, mai mult sau mai puțin gratuit, care să le servească la eliberarea gratuită a legitimației de transport în comun. Conform site-ului studcard.ro sediul central este cel de pe strada Observatorului 1-3, cu un orar de funcționare de luni până vineri între orele 10-18. Dar degeaba, pe ușa sediului sunt lipite afișe de la diferite evenimentele organizate cu diferiți parteneri printre care și autoritățile locale.

În colțul de jos al geamului sunt două hârtii albe prin care studenții sunt înștiințați să meargă la sediul de la Casa de Cultură a Studenților pentru eliberarea Studcard-ului.

„Nu mai funcționează din noiembrie. În fiecare zin vin 10-15 studenți, nedumeriți, se învârt pierduți prin zonă crezând că cineva o să apară și să le dea vreo informație, apoi intră amărâți și mă întreabă dacă e cineva de la Studcard acolo, le spun că nu și pleacă dezamăgiți”, ne spune secretara firmei vecine.

La o privire mai atentă în interiorul sediul Studcard de pe strada Observatorului 1-3 se disting saci menajeri lăsați de izbeliște, aparatură tehnică dezafectată, maculatură și articole de papetărie prăfuite, o priveliște într-adevăr dezolantă. „Am colegi care au fost pe Observatorului și s-au plimbat toată ziua, dintr-un loc în altul până când au renunțat și s-au dus la OMNIPASS”, ne spune Angela, studentă în anul doi la master.

De la sediul Studcard de pe Observatorului mergem în Hașdeu unde se concentrează marea masă a studențimii clujene.

„Așa am pățit și eu. Prima dată am fost sus în Observatorului, de acolo am venit în Hașdeu pentru ca într-un sfârșit să ajung la Casa de Cultură a Studenților unde am plătit 20 de lei pentru card”, ne spune N. A. studentă la UBB. La Centrul de Resurse pentru Studenți al UBB din Hașdeu două doamne de serviciu ne spun „încercați pe Avram Iancu, acolo se duc majoritatea studenților să-și facă card”. Și așa ajungem și la sediul Studcard de la Casa de Cultură a Studenților de unde aflăm că „doar aici facem Studcard, costă 20 de lei pe an și se emite pe loc pentru a putea beneficia de gratuitate la transportul în comun”, ne explică reprezentanta Studcard de la sediul respectiv.   

Aceste carduri le sunt necesare studenților pentru abonamentul la transportul în comun, dar beneficiază și de anumite reduceri la magazine, localuri, evenimente, meciuri.

„Realizarea acestor carduri permite întocmirea unei baze de date unitare ce funcționează ca un filtru menit să garanteze autenticitatea statutului de student, neputându-se avea evidența exactă a tuturor studenților pe baza carnetului clasic, de altfel, ușor de plastografiat”, ne-a precizat Corina Ecaterina Croitoru, membru în Comisia pentru învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societatea civilă din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca.

Pe lângă faptul că studenții sunt plimbați dintr-o parte în alta ca să obțină respectivul card, mai trebuie să și achite cei 20 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *