In vizor

StudCard isi bate joc de studenti. Si-a luat vacanta, iar tinerii nu pot beneficia de reducerile pe transportul in comun

Studentii nu isi pot face abonamente gratuite pe liniile de transport in comun pana saptamana viitoare. Pentru a beneficia de gratuitati, ei trebuie sa fie posesori de StudCard/Omnipass, numai ca organizatiile studentesti care gestioneaza proiectul si-au…luat vacanta.

O studenta a Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul UBB Cluj a incercat, zilele trecute, sa intre in posesia unui card StudCard/Omnipass, pentru a putea beneficia, in acest fel, de gratuitatea pe mijloacele de transport in comun. Numai ca…surpriza! Punctul de lucru din Hasdeu este inchis.

“Am fost azi sa imi fac StudCard, pentru ca sa imi pot face abonament gratuit pe doua linii, de care beneficiaza studentii. Imi place mult oricum ideea, deja discutata, ca e gratuit abonamentul, dar trebuie sa iti faci StudCard care costa 20 de lei…unde mai e gratuitatea? Trecand peste asta, am verificat contul de fFcebook a StudCard unde aveau urmatorul anunt: <>.  Asadar, am mers azi la casuta galbena la ora 15.30 si erau inchise toate usile iar pe geamuri inauntru nu se vedea sa fie nimeni. Tot de pe pagina lor de Facebook am luat un numar de telefon care era afisat pentru contact si am sunat de trei ori. De fiecare data am primit direct mesajul: <>. Am verificat din nou pagina lor de Facebook si site-ul, poate aveau vacanta cu prilejul sarbatorilor, dar nimic nu era anuntat. M-am simtit batjocorita si sunt cu problema nerezolvata, fiind nevoita sa imi cumpar in continuare bilete”, spune studenta.

Studentii din Cluj-Napoca depind de cardul Studcard/Omnipass, pentru a putea beneficia de gratuitatea pe mijloacele de transport in comun, monopol girat de insusi primarul Emil Boc.

Contactati, reprezentantii StudCard spun ca sunt in vacanta pana saptamana viitoare.

“Avand in vedere ca suntem un ONG si toata lumea a fost in vacanta, studentii au fost plecati din Cluj, si voluntarii nostri la fel. Am stabilit de comun acord ca vom deschide din data de 12 ianuarie. Am si anuntat, am trimis mesaje pe pagina noastra de Facebook”, spune Sebastian Ferent, responsabil de vanzarea cardurilor.

In realitate, acest anunt nu apare pe nicio pagina a StudCard.

Cardul este gestionat de Consortiul Studentilor din Romania (initiatorul StudCard) si Student Plus (initiatorul Omnipass), care au decis, in 2013, sa isi uneasca fortele pentru dezvoltarea unui proiect national comun. Cele doua ONG-uri studentesti anuntau ca vor emite, de atunci incolo, un card comun, promitand cumularea beneficiilor oferite tinerilor pana la acel moment. Odata cu fuziunea, cardul are un pret unitar, de 20 de lei, in conditiile in care, inainte, Omnipass era emis in mod gratuit.

Miza acestor carduri este, practic, reducerea de care beneficiaza studentii pe mijloacele de transport in comun. Daca nu ai card Omnipass sau StudCard, nu beneficiezi decat de o reducere de 50% la Compania de Transport Public pentru o singura linie, asta daca esti student bugetar. Daca esti student la taxa, nu ai parte de nicio reducere, cu carnetul de student.

In schimb, posesorii de carduri au reducere de 66% pe doua linii RATUC, chiar daca sunt studenti in regim cu taxa. Monopolul a fost girat de nimeni altul decat Emil Boc, primarul Clujului. El a propus, iar majoritatea pe care o are in Consiliul Local a votat ca reducerile pentru studenti pe mijloacele de transport ale Companiei de Transport Public sa fie acordate doar pe baza acestor carduri.

Pe langa Omnipass si StudCard, si cardurile ISC Student si Euro 26 sunt incluse in programul de reduceri pentru CTP. Subventiile acordate de primarie posesorilor acestor carduri se ridica la peste 7 milioane de lei, in 2014.

In acest context, anul trecut au avut loc mai multe initiative locale, prin care s-a solicitat eliminarea monopolului StudCard-Omnipass, iar studenti sa poata beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport in comun si fara aceste carduri. Pana acum, primaria lui Emil Boc nu a luat nicio decizie. In acelasi timp, StudCad-Omnipass doreste ca, de anul acesta, cardul sa fie eliberat gratuit.

“Este un proiect pe care vrem sa-l implementam in asa fel incat sa nu mai luam banii de la studenti, ci sa facem sa se autosustina acest card”, spune Sebastian Ferent.

Din luna septembrie a anului trecut, la Cluj-Napoca s-au eliberat 20.000 de carduri StudCard-Omnipas. La un simplu calcul, in conturile Consortiului Studentilor din Romania, controlat de Iancu Serbanescu, au intrat 40.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *