Justitie

Structura Centrală a DIICOT obține o victorie neașteptată în dosarul rețelei condusă de fostul șef de la Antidrog Cluj, acuzat că ar fi filat ilegal un traficant de droguri și l-ar fi șantajat

Avocata Sonia Almaș care îl reprezintă pe Adrian Groșan a dorit să aducă anumite clarificări după publicarea articolului. Le redăm întocmai: 

„Precizare – cu referire la articolul publicat la data de 29.10.2021 intr -un derapajat juridic si mediatic neverificat v ati referit la dl Grosan Adrian cu apelativele “ talhar” si “denuntator” incalcand astfel prezumtia de nevinovatie de care beneficiaza orice cetatean al acestei tari. Dl Grosan Adrian nu a fost condamnat de nicio instanta nationala sau din alt stat pentru savarsirea unei infractiuni de talharie, iar utilizarea acestui apelativ intr-un sens defaimator ii incalca drepturile garantate de Constitutie. Cat priveste asa-zisa calitate de denuntator, aceasta imprejurare este vadit falsa fiind preluata/inventata fara niciun suport, cu singurul scop de a induce opiniei publice perceptia falsa ca dl Grosan Adrian “a scapat de arest preventiv”  intrucat ar fi denuntat faptele si persoanale care formeaza obiectul cauzei. Avand in vedere ca la data redactarii articolului dvs cunosteati continutul rechizitoriului si faptul ca dl Grosan Adrian nu a avut o astfel de calitate in dosar, iar punerea sa in libertate s-a datorat lipsei probelor din care sa rezulte suspiciunea ca a savarsit vreo fapta, inserarea acestei imprejurari vadit nereale s-a facut in mod tendentios, afectand drepturile domnului Grosan Adrian. Nicaieri in acest articol nu se precizeaza ca vreuna dintre persoanele implicate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, fiind indusa vinovatia acestora chiar inainte de inceperea judecatii”, a declarat aceasta. 

 

Curtea de Apel București a confirmat definitiv rechizitoriul prin care rețeaua infracțională condusă de fostul șef de la Antidrog Cluj, comisarul Liviu Șipoș, a fost trimisă în judecată. Bătălia pe legalitatea rechizitoriului s-a purtat mai bine de jumătate de an, o parte din constatările procurorilor fiind eliminate de la dosar. Ancheta celor de la DIICOT a surprins un județ întreg, în vara anului trecut fiind arestat Șipoș și alți trei complici: NEAGU NICOLAE, ZAHIU IONEL COSMIN și LUPEA EMIL IULIAN. Au scăpat atunci de arest preventiv: tâlharul GROŞAN ADRIAN (despre care se susținea că era denunțător în dosar), MARIAN OCTAVIAN LUCIAN – angajatul de la Înmatriculări și Permise Cluj (cel care îl ajuta pe Șipoș să acceseze baza națională de date și să identifice adrese și mașini ale celor pe care îi spiona) și polițistul MARC DRAGOŞ CĂLIN de la BCCO Cluj (soțul directoare Hotelului Napoca, locația unde Șipoș se vedea cu actualul adjunct al IPJ Cluj – Constantin Ilea). 

Vezi și:

Vecinul nostru, detectivul particular ex-comisar ANTIDROG…

Liviu Şipoş şi cei 3 complici au fost arestati preventiv pentru 30 de zile de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Sindicatul Europol: ”a vrut să facă pe Robin Hood, însă fără să împartă prada cu săracii”. Vezi cine sunt complicii

Decizia dată de CA București săptămâna aceasta a fost în favoarea celor de la DIICOT, respingând majoritatea contestațiilor formulate împotriva rechizitoriului. Reamintim că în acest dosar s-a constituit parte vătămată unul dintre cei mai mari traficanți de droguri de pe raza României SFÂRLEA TORINO VLADIMIR, împreună cu partenerii săi de afaceri: PiSALTU LUCIAN MIHAI, CARAT DUMITRITA și PiSALTU LUCIAN MIHAI. 

„Încheierea nr. 493/CP – În baza art.425 ind. 1 al. 1 şi al. 7 pct. 1 lit. b C.proc.pen. rap. la art. 347 C.proc.pen. respinge ca nefondate contestațiile formulate de contestatorii – inculpați Şipoş Liviu, Groşan Adrian şi Marc Dragoş Călin împotriva încheierilor din 23.04.2021 şi 14.05.2021, ambele ale judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului București – Secția I Penală, (…) admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie-DIICOT – Structura Centrală. Desființează în parte încheierile penale contestate, și rejudecând: Respinge în totalitate cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Șipoș Liviu, inclusiv cele admise prin încheierea din data de 23.04.2021. Admite în parte cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Marc Dragoş Călin şi Marian Lucian Octavian, numai în ceea ce priveşte constatarea în baza art. 282 C.proc.pen., a nulităţii relative a declarației luate, în calitate de martor, inculpatului Marc Dragoș Călin la data de 19.10.2020 și a declarației luate în calitate de martor, inculpatului Marian Lucian-Octavian la data de 15.08.2020 şi, excluderea, în baza art. 102 alin(3) C.proc.pen., a probelor constând în declarațiile luate în calitate de martor inculpaților Marc Dragoș Călin și Marian Lucian-Octavian şi eliminarea din dosar a mijloacelor de probă excluse, şi respinge celelalte cereri şi excepţii formulate de cei doi inculpaţi, admise de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti, prin încheierea din 23.04.2021. În temeiul art.347 alin.3 rap. la art.346 alin.4 din Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării instanței – Tribunalul Bucureşti – cu rechizitoriul nr. 844/D/P/2020 din data de 02.02.2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, a administrării probelor, cu excepţia celor excluse şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii cu privire la inculpaţii Şipoş Liviu, Groşan Adrian, Marc Dragoş Călin, Neagu Nicolae, Zahiu Ionel Cosmin, Lupea Emil Iulian şi Marian Octavian Lucian, pe baza rechizitoriului a cărui legalitate s-a constatat”, se arată în soluția pronunțată de Curtea de Apel București.

Controversata anchetă scoate la inveală intenția lui Șipoș de a prinde traficanți de droguri și după pensionare. Pe scurt, Șipoș și-a înființat o firmă de detectivi particulari, lucrând deseori cu recidiviști. Din fonduri proprii, fostul șef de la Antdoreg Cluj a plasat mai multe comenzi internaționale de aparatură de spionaj. Sursele Ziar de Cluj susțin că momentul în care a început ancheta celor de la DIICOT a fost de fapt o coincidență, găsindu-se sub mașina lui Torino Sfârlea un dispozitiv de urmărire de către anchetatori, care la rândul lor au încercat să afle dacă aparatura aparținea altor organe de anchetă pentru a nu interfera cu cercetările penale ale acestora. 

Fostul şef de la Crimă Organizată din Cluj, Liviu Șipoș (s-a pensionat în anul 2005), a fost reţinut de DIICOT pentru că avea o reţea infracţională prin care şantaja oameni de afaceri.

Liderul grupării ar fi identificat potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar, ulterior, cu sprijinul altor 3 persoane, ar fi realizat măsuri de supraveghere ilegală a activităților zilnice ale acestora, prin montarea pe autovehiculele sau în sediile birourilor ori locuințelor aparținând persoanele vizate a unor dispozitive de urmărire de tip baliză, respectiv dispozitive tehnice de interceptare a convorbirilor purtate în mediul ambiental.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, violarea vieții private, acces fără drept la un sistem informatic și transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

Citește și: Fiica fostului comisar Șipoș ia la bășcău anchetatorii care i-au arestat tatăl. Mesaj către traficantul Torino Sfârlea: „Iaroslav e și cunoștinta mea” 

Adjunctul IPJ Cluj, una dintre vedetele din dosar – un simpli martor

Rechizitoriul întocmit de către cei de la DIICOT Structura Centrală ni-l arată pe Constantin Ilea, actual adjunct al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj la cafele cu Liviu Șipoș, fostul șef de la Crimă Organizată Cluj, alături de informatorul din BCCO Cluj, cel care îi furniza informații lui Șipoș, care ulterior se transformau în șantaje. 

Șipoș Liviu a solicitat și informații ce nu sunt destinate publicității cu privire la persoanele bănuite de comiterea de infracțiuni, de la inculpatul Marc Dragoș Călin. Vă vine să credeți sau nu, povestea pe scurt e așa: Constantin Ilea – șef BCCO Cluj participă la întâlniri cu Liviu Șipoș, polițist pensionat care șantaja infractori cu informațiile obținute din IPJ Cluj și cu ce îi mai fila el (tehnici de supraveghere, foto/audio/video). La acele întâlniri se prezenta și subordonatul lui Ilea, Dragoș Călin Marc, care îi furniza informații lui Șipoș, în fața lui ILEA. De ce doar Dragoș Marc și Liviu Șipoș sunt inculpați? 

Potrivit anchetatorilor, turnătorul de la BCCO Cluj, Marc Dragoș Călin este căsătorit cu patroana de la Hotel Napoca, locație folosită pentru ca acesta să furnizeze informații despre posibili infractori către Șipoș și Ilea (care a și condus Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj).

Menționăm că actualul adjunct al IPJ Cluj, Constantin Ilea nu este inculpat în dosar, trimiși în judecată  din speța de mai sus fiind doar Liviu Șipoș și Dragoș Călin Marc. Cu toate acestea, vrăbiuțele Ziar de Cluj susțin că acesta nu este singurul dosar în care Ilea este portretizat alături de persoane cercetate de DIICOT, însă lăsăm această informație deoparte pentru o perioadă. 

Ofițerul Călin Dragoș Marc a fost trimis în judecată de către DIICOT Structura Centrală, alături de Liviu Șipoș, polițistul Lucian Marian și ceilalți complici din grupul infracțional. Marc este acuzat de mărturie mincinoasă, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prev. de art. 12 lit. b din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *