In vizor

Strigătul unei clujence care a aflat că mama ei a stat căzută cu orele lângă patul de spital: „Nu știu ce medicamente îi administrează!”

Faptul că s-au luat măsuri pentru prevenirea infectării cu coronavirus a însemnat, pentru aparținătorii pacienților din spitale cea mai mare ruptură de comunicare. În principal pentru că s-au intrezis vizitele, dar mai grav, comunicarea dintre medici și aparținătorii pacienților este aproape inexistentă. 

Mureșan Ana, în vârstă de 74 de ani, a fost interntată la Spitalul Militar Cluj, mergând pe picioarele ei, suferind de insuficiență renală și probleme cardiace. Fiica ei spunea că în fiecare an femeia avea nevoie de ajutorul specialiștilor de la Clujana: „o internam odată pe an și cei de la Clujana o ajutau cu insuficiența renală”. Din păcate, Spitalul Clujana, recunoscut pentru specialiștii săi de la secția de Urologie și Nefrologie, a devenit spital care tratează doar pacienți infectați cu COVID.  Așa se face că fiica Anei n-a avut de ales și a internat-o pe mama ei, pe 18 februarie la Spitalul Militar. 

Au trecut mai bine de două săptămâni, iar punctul culminant care a determinat-o pe fiica pacientei să ne scrie a fost atunci când a aflat că mama ei a zăcut pe jos, lângă patul de spital, cu orele, până când cineva a descoperit-o. Așa a aflat că medicamentele pe care le lua mama ei au fost schimbate fără ca vreun medic să se consulte cu ea. 

„Mama mea este internată la Spitalul Militar, de mai bine de două săptămâni, cu insuficiență renală și cardiacă, starea ei se înrăutățește pe zi ce trece. Până vineri era foarte conștientă, azi noapte a căzut pe jos din pat, nu s-a mai putut ridica și a stat de la 2.30 noaptea pâna la  ora șase ce a găsit o infirmieră. Doar după ce am făcut scandal am ajuns să vorbesc cu doctorul de gardă, că cică nu-l găseau, bă că e în sala de operații, dacă au văzut că ma agit m-a primit doctorul care nu știa ce s-a întâmplat, ca cei din garda de noapte nu au scris în raport. Mama îmi spune ca i-au luat medicamentele ei, și ii dau ei medicamentele, dar mama spune că nu îi dau toate medicamentele din tratamentul care îl avea ea. Este chiar un caz de dat la ziar, eu oricum luni vreau să fac referat, că asta nu poate rămâne asa”, arată Alina Vișan, fiica Anei Mureșan.

 Am contactat-o telefonic pe doamna Vișan care ne-a dat mai multe detalii despre sperietura prin care a trecut. Ieri, plângeam în fața spitalului până când s-au îndurat să pot sa urc să o văd. Medicii nu vorbesc cu mine. La telefon, dacă o sun pe doctorița ei, dr. Dincă Mălina, are telefonul închis. 

I-au dat mamei Gabaran, am aflat, deși mama nu avea dureri și n-a fost nevoie să ia acest medicament niciodată. De la acel medicament ești profund afectat și poți să ai amețeli. Am vorbit ieri cu medicul care era de gardă, dr. Vasile Miloiu, dar acesta nu mi-a oferit prea multe răspunsuri: „eu nu sunt medicul ei, în mare cam știu ce medicamentație ia, vorbiți cu doamna doctor.

Mama mea a stat căzută, în urină aproape trei ore. Mi-a spus că a bătut în tăblia de la pat și a cerut ajutor și nimeni nu a venit până la șase. Dacă ai un pacient cu insuficiență renală și cardiacă, poți să nu îl verifici cu orele? Știți cât de îngrozitor e sa nu știi nimic de mama ta, sau să auzi de la ea că nici mâncare nu i-au adus? N-am cerut nimic mai mult decât respect și comunicare”, mi-a spus. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *