In vizor

STRICT SECRET: Cum înșeală PEPSI Statul Român plătind taxe infime și ascunzând profitul. Coca-Cola, lider și la vânzări, dar și la dragoste financiară pentru România

Scris de 697

Pepsi, poți să faci oricâte stunt-uri de PR: cifrele “nu minte”

Nu veți citi asemenea analize, așa cum e cea de mai jos, în Ziarul Financiar. ZF și-a pierdut de mulți ani statutul de „ziar”, a devenit o tribună a articolelor de publicitate mascată. Strict Secret e un proiect independent de investigații și analize, unde ne permitem luxul de a fi spicy din punct de vedere editorial. Pentru analiza de mai jos nu am primit bani de la entitățile concurente ale Pepsi, stați liniștiți. Agențiile lor de media nu au bugete pentru site-uri de investigații, manualul de corporate branding nu îi lasă să investească decât în „target”. Vrem doar să vă arătăm că anchetele economice, dispărute complet din peisajul editorial național, au savoarea lor.

Rivalitatea dintre Coca-Cola și Pepsi e cunoscută la nivel mondial, ba chiar ea însăși e un trigger de marketing, ca să vorbim în limbajul agențiilor de publicitate. Periodic, media prezintă în diverse articole, fie plătite de Pepsi, fie generate de PR real, că Pepsi a mai dat o lovitură: ba că a semnat un contract de imagine cu o vedetă celebră, ba că a ajuns nr. 1 din punct de vedere al gustului, cu o disperare specifică unui underdog (termen folosit în pariuri pentru a oglindi echipa sau jucătorul care are șansa a doua în fața liderului).

Dar, oricât s-ar strădui Pepsi să fure osul din farfuria liderului Coca-Cola, tot o companie imorală rămâne. Cel puțin pe România, e sigur, așa cum vom demonstra. Însă avem date că „fenomenul” Pepsi din România, acela de a-și ascunde cu nesimțire profiturile, este un fenomen global: Pepsi fură fiscal pe tot globul, ascunzându-se în paradisuri financiare.

Cum putem să susținem această afirmație? Simplu:

CITIȚI ANCHETA DE PE strictsecret.ro – și vă cruciți.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 2 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
 • Acum 16 hours Eveniment
  ROMÂNIA EDUCATĂ: UBB Cluj-Napoca este singura universitate din România în prestigiosul clasament Shanghai. Ungaria are 4, Polonia 11!
 • Acum 18 hours Straineze
  URMEAZĂ ZILE GRELE PENTRU UDMR: Presa maghiară susține că guvernul Viktor Orban nu va mai lansa noi investiții în Transilvania în următorii doi ani
 • Acum 21 hours Politica
  Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii
 • Acum 23 hours Politica
  ”Pure invenții”, sau lui Vasile Dîncu ”i se arată pisica remanierii”?
 • Acum 1 day Vocea ta
  Azi s-au demontat, pentru totdeauna, poveștile lui Emil ”OSĂ” Boc despre Oraș: ”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este lăsat în urmă. Orașul pentru oameni, nu pentru profit. Eco, nu ego”
 • Acum 2 days In vizor
  Cum a fost la festivalul romilor din Cluj, unde nu participă nici o autoritate publică: ”Lasă că vine Boc cu nevasta-n spinare, ca la Untold”
 • Acum 2 days Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 2 days In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 3 days In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 3 days In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 3 days Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE