Din oras

Strazile din centrul Clujului se repara din fonduri europene

Patru artere importante din centrul municipiului Cluj-Napoca vor intra in santier in primavara acestui an. Autoritatile locale au lansat licitatia publica prin care va fi refacuta infrastructura de acces catre centrul istoric al orasului, un contract in valoare de 24 de milioane de lei, fara TVA.

Strada Memorandumului, Calea Motilor, strada Avram Iancu si strada I.C. Bratianu vor fi refacute de la baza. Firma care a realizat proiectul, Specialist Consulting, arata ca starea de degradare in care se afla aceste artere este foarte avansata, si se datoreaza faptului ca in infrastructura acestora nu s-au mai facut investitii majore, doar lucrari de reparatii sau refaceri de imbracaminte pe unele strazi.

“Gropile si denivelarile din carosabil provoaca degradarea prematura a autovehiculelor, stresul utilizatorilor si impun o viteza de deplasare redusa si in conditii improprii, acest fapt fiind un impediment deosebit de important in calea investitorilor care ar putea contribui la dezvoltarea comunitatii urbane. Structura rutiera total necorespunzatoare pe unele din aceste strazi, le defineste ca si cai de comunicatie terestre incapabile sa suporte in conditii meteorologice dificile chiar si traficul rutier de autoturisme. Pe timp nefavorabil (ploaie, zapada), chiar si accesul masinilor de interventie devine foarte dificil”, arata inginerii de proiectare despre starea strazilor care vor fi modernizate.

Primaria cauta un constructor pentru lucrare, iar data limita pentru depunerea ofertelor financiare este mijlocul lunii martie. Dupa adjudecarea contractului, castigatorul va avea la dispozitie 14 luni sa duca proiectul la bun sfarsit.

Obiectivul proiectului consta in punerea in evidenta a cetatii medievale a Clujului. Investitia este finantata din fonduri europene, prin POR 2007-2013, Axa prioritara 1 “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere”.

Cum vor arata cele patru strazi din centrul Clujului

Proiectul de reabilitare a celor patru artere – Memorandumului, Calea Motilor, Avram Iancu si I.C. Bratianu – prevede atat refacerea trotuarelor cat si a drumului. Strazile vor fi refacute de la nivelul de fundatie si asfaltare, iar trotuarele vor beneficia de o reabilitare in acord cu zona istorica in care sunt situate.

O noutate va fi si modul de realizare al unora dintre trecerile de pietoni. In zonele scolilor, acestea vor fi ridicate la acelasi nivel cu trotuarele, dupa modelul altor orase europene.

In proiect sunt prevazute inclusiv planuri pentru amenajarea spatiului verde si plantarea de copaci pe marginea trotuarelor. De asemenea, va fi regandit si iluminatul public, iar astfel vor disparea toate cablurile aeriene de pe aceste strazi, cu exceptia celor pentru troleibuz.

Foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *