Grupul de lucru Mediu, format din specialisti din Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului a identificat in Strategia de Mediu propusa pentru perioada 2014-2020 mai multe probleme ale Clujului in ceea ce priveste gestionarea spatiilor verzi, al deseurilor sau in educatia eco a cetatenilor. Obiectivul general al strategiei de mediu este “cresterea calitatii vietii, a nivelului de trai al populatiei si a calitatii componentelor de mediu printr-o crestere durabila, prin promovarea unei economii mai eficiente, prietenoasa cu mediul si competitiva din punctul de vedere al utilizarii resurselor si a politicii energetice”. Printre multe studii, mese rotunde si campanii de constientizare strategia propune si proiecte concrete. In perioada 2014-2020 Cluj-Napoca isi propune sa devina cel mai durabil si mai prietenos cu mediul oras al Romaniei – capitala mediului urban durabil.
Printre cele mai interesante recomandari si proiecte propuse se numara realizarea unui coridor ecologic interconectat in interiorul si in proximitatea municipiului, dar si reamenajarea spatiilor ocupate de garaje intre blocuri. Propunerea vizeaza cartierele care se confrunta cu o lipsa acuta de spatii verzi, respectiv Manastur, Marasti si Zorilor, dar si zona industriala estica si presupune demolarea vechilor constructii, construirea de parcari sub sau supraterane care sa se integreze in regimul de inaltime si arhitectura locului, amenajarea spatiului suplimentar ca spatiu verde si refacerea esteticii peisajului.
Se mai propune inverzirea suprafetelor betonate – acoperisuri, fatade, strazi, alei garaje, dar si mplementarea unui sistem de supraveghere a gestionarii spatiilor verzi si crearea unui forum de raportari si de plangeri.
Pentru “Cresterea calitatii vietii prin asigurarea conditiilor necesare conectarii cetatenilor cu spatiile de recreere si agrement” se recomanda o centura verde a orasului, o retea de trasee de agrement si recreere interconectate, reconversia modului de utilizare a siturilor contaminate istoric, respectiv inchiderea, reabilitarea si monitorizarea postinchidere a actualului depozit de deseuri municipale. De asemenea intra din nou in discutie amenajarea unor parcuri-padure, de aceasta data in Faget, cu marcaje adecvate, panouri informative in relatie cu protectia biodiversitatii, poteci pietruite, toatele ecologice, spatii de relaxare, dar si amenajarea de mini-spatii urbane de relaxare, odihna si recreere in cadrul spatiilor urban – EcoMiniRelax.
“Finalizarea proiectelor pistelor de biciclete Cluj-Floresti, Cluj-Apahida pe baze realiste, fara congestionarea traficului rutier; ealizarea de piste de biciclete in parcuri, pe modelul din Parcul Rozelor, pentru incurajarea si invatarea mersurlui cu bicicleta in randul copiilor, in spatii sigure; adaptarea trotuarelor nevoilor ciclistilor, eliminand pe alocuri bordurile care impiedica trecerea si traversarea si incurajarea alegerii transportului in comun in detrimentul autovehiculelor personale”, sunt alte recomandari din cadrul Strategiei de Mediu pentru 2014-2020.
Pentru cresterea gradului de educare si a nivelului de informare in randul cetatenilor se propune un Green Information Center – un centru de comunicare si promovare a dezvoltarii durabile urbane, dar si “amenajarea unor centre de informare ecologica si de mediu la nivelul Primariei si primariilor de cartier („EcoInfoCity”) si a unitatilor scolare din municipiu („EcoInfoSchool”)”.
Se estimeaza ca strategia cu toate componentele din fiecare domeniu sa fie gata in luna martie.