Din oras

Strategia de dezvoltare urbană a Clujului pe următorii 10 ani a fost aprobată. Emil Boc a îndemnat la menținerea parteneriatului local de guvernare: „Să uităm lucrurile care ne dezbină…”

Scris de 311

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 a fost aprobată de Consiliul local. Discuția pe marginea așa-numitei strategii a provocat sugestii și obiecții din partea consilierilor USR-PSD, care au semnalat necesitatea aprofundării unor aspecte cuprinse în planul de dezvoltare al Clujului și lipsa de analiză a rezultatelor strategiei anterioare a Clujului 2014-2020 și care să se reflecte în buna organizare a noii planificări urbane de dezvoltare pentru următorul deceniu. 

Obiecțiile și observațiile consilierilor USR și a reprezentanților PSD de la nivel local s-au rezumat la semnalearea deficiențelor ce caracterizează actuala planificare SIDU 2021-2030:

CITEȘTE ȘIClujul, în pragul unei noi strategii de dezvoltare. Cum vor fi transformate cartierele în următorii 10 ani?

Lipsa unei analize detaliate care să explice implementarea insuficentă a strategiilor anterioare de dezvoltare a Clujului, precum Strategia ce viza perioada 2014-2020

Noua strategie – o poveste frumoasă, dar care riscă să nu poată fi transformată într-un plan de dezvoltare coerent.

Noua strategie nu are drept fundamentare motivele care au dus la o implementare nesatisfăcătoare a strategiilor anterioare. 

Necesitatea unui plan asumat al municipalității clujene în care să fie cuprinse țintele de dezvoltare strategică cel puțin până în 2024.

Faptul că reprezentanții Băncii Mondiale nu-și asumă responsabilitatea pentru acuratețea datelor cuprinse în Sidu 2021-2030 reprezintă un mare semn de întrebare în privința seriozității acestei planificări.

captură SIDU 2021-2030

Mulți reprezentanți ai „societății civice” au semnalat că unele observații/soluții propuse în cadrul întâlnirilor pe această temă nu au fost luate în considerare.

Obiectivele strategice, care se regăsesc în SIDU 2021-2030, precum „calitatea vieții” – reprezintă concepte insuficient abordate, populiste, fără acoperire în teren. 

Proiectele majore, precum metroul clujean – nu reprezintă un obiectiv în interesul cetățeanului în condițiile în care șantierele deschise pentru această investiție ar paraliza traficul din municipiu. 
Soluțiile financiare pentru metrou – incerte. 

Este sau nu corect dimensionată strategia propusă dezvoltării ulerioare a orașului?

Intervenția lui BOC a domolit „Opoziția” locală 

„Sunt convins acum, în calitate de parteneri de guvernare, că vom fi capabili, așa cum am fost în stare până acum, să uităm lucrurile care ne dezbină. Sunt lucruri asupra cărora e normal să nu fim de acord, dar să găsim acel nucleu comun ce ne poate uni, dincolo de partidele din care facem parte, pentru ca în urma noastră să rămână ceva la Cluj. 

Și cred că împreună, ca parteneri, putem găsi soluții astfel încât să lăsăm în urma noastră proiecte la Cluj, că o fi vorba de Tăietura Turcului, de Spitalul Regional de Urgență, metrou sau tren metropolitan etc. 

Sunt multe obiective care vor lăsa rezultate în urma noastră. 

Pentru că cel mai important lucru este ca în urma politicienilor să rămână rezultate.

Atunci clujenii vor fi mulțumiți, indiferent cine-i reprezintă, dacă în urma lor, dincolo de dezbaterile firești, normale și sănătoase pentru democrație, să rămână și lucruri concrete. 

Necazul e atunci când rămâne doar praful în urma discuțiilor”, a intervenit edilul Emil Boc. 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea SIDU 2021-2030 a trecut cu 19 voturi „pentru” și 7 abțineri. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 35 mins Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 54 mins Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 1 hour Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 2 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 2 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 2 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 5 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
 • Acum 6 hours Sport
  Clubul de fotbal Universitatea Cluj își ia rămas bun de la Nea Titi
 • Acum 7 hours Din oras
  Bunic lovit pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe roșu
 • Acum 19 hours General
  NESIMȚIRE BUGETARĂ: Marinela Marc și-a propus să viziteze toată Europa, fără să scoată un leu din buzunar. Limba engleză ar fi singurul impediment
 • Acum 20 hours In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 22 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
 • Acum 23 hours Analiza
  10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE