Din oras

Strategia de dezvoltare urbană a Clujului pe următorii 10 ani a fost aprobată. Emil Boc a îndemnat la menținerea parteneriatului local de guvernare: „Să uităm lucrurile care ne dezbină…”

Scris de 311

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 a fost aprobată de Consiliul local. Discuția pe marginea așa-numitei strategii a provocat sugestii și obiecții din partea consilierilor USR-PSD, care au semnalat necesitatea aprofundării unor aspecte cuprinse în planul de dezvoltare al Clujului și lipsa de analiză a rezultatelor strategiei anterioare a Clujului 2014-2020 și care să se reflecte în buna organizare a noii planificări urbane de dezvoltare pentru următorul deceniu. 

Obiecțiile și observațiile consilierilor USR și a reprezentanților PSD de la nivel local s-au rezumat la semnalearea deficiențelor ce caracterizează actuala planificare SIDU 2021-2030:

CITEȘTE ȘIClujul, în pragul unei noi strategii de dezvoltare. Cum vor fi transformate cartierele în următorii 10 ani?

Lipsa unei analize detaliate care să explice implementarea insuficentă a strategiilor anterioare de dezvoltare a Clujului, precum Strategia ce viza perioada 2014-2020

Noua strategie – o poveste frumoasă, dar care riscă să nu poată fi transformată într-un plan de dezvoltare coerent.

Noua strategie nu are drept fundamentare motivele care au dus la o implementare nesatisfăcătoare a strategiilor anterioare. 

Necesitatea unui plan asumat al municipalității clujene în care să fie cuprinse țintele de dezvoltare strategică cel puțin până în 2024.

Faptul că reprezentanții Băncii Mondiale nu-și asumă responsabilitatea pentru acuratețea datelor cuprinse în Sidu 2021-2030 reprezintă un mare semn de întrebare în privința seriozității acestei planificări.

captură SIDU 2021-2030

Mulți reprezentanți ai „societății civice” au semnalat că unele observații/soluții propuse în cadrul întâlnirilor pe această temă nu au fost luate în considerare.

Obiectivele strategice, care se regăsesc în SIDU 2021-2030, precum „calitatea vieții” – reprezintă concepte insuficient abordate, populiste, fără acoperire în teren. 

Proiectele majore, precum metroul clujean – nu reprezintă un obiectiv în interesul cetățeanului în condițiile în care șantierele deschise pentru această investiție ar paraliza traficul din municipiu. 
Soluțiile financiare pentru metrou – incerte. 

Este sau nu corect dimensionată strategia propusă dezvoltării ulerioare a orașului?

Intervenția lui BOC a domolit „Opoziția” locală 

„Sunt convins acum, în calitate de parteneri de guvernare, că vom fi capabili, așa cum am fost în stare până acum, să uităm lucrurile care ne dezbină. Sunt lucruri asupra cărora e normal să nu fim de acord, dar să găsim acel nucleu comun ce ne poate uni, dincolo de partidele din care facem parte, pentru ca în urma noastră să rămână ceva la Cluj. 

Și cred că împreună, ca parteneri, putem găsi soluții astfel încât să lăsăm în urma noastră proiecte la Cluj, că o fi vorba de Tăietura Turcului, de Spitalul Regional de Urgență, metrou sau tren metropolitan etc. 

Sunt multe obiective care vor lăsa rezultate în urma noastră. 

Pentru că cel mai important lucru este ca în urma politicienilor să rămână rezultate.

Atunci clujenii vor fi mulțumiți, indiferent cine-i reprezintă, dacă în urma lor, dincolo de dezbaterile firești, normale și sănătoase pentru democrație, să rămână și lucruri concrete. 

Necazul e atunci când rămâne doar praful în urma discuțiilor”, a intervenit edilul Emil Boc. 

Proiectul de hotărâre privind aprobarea SIDU 2021-2030 a trecut cu 19 voturi „pentru” și 7 abțineri. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 55 mins Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 2 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 2 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 4 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 5 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
 • Acum 13 hours General
  EXCLUSIV! Bătăușele au fost date afară din PSD Cluj
 • Acum 21 hours Focus
  Specialiștii clujeni, despre reacția PSD ȘI ANPC la automatizarea sistemului de cumpărături la Auchan: „discurs „populist” în cazul Auchan – VIDEO
 • Acum 21 hours In vizor
  VIDEO: Pe Calea Florești, Emil Boc a aprobat o huidumă de 25 de etaje. Atât în disprețul clujenilor, cât și al celor mai elementare măsuri de siguranță, hiuduma fiind înfiptă în structura de rezistență a unui zid de sprijin al unei lucrări arhitectonice, Nodul ”N”
 • Acum 22 hours In vizor
  Boc, mână în mână cu judecătorii de la Cluj. Cum încearcă să evite plata de milioane de euro – totul pentru părculeț
 • Acum 23 hours General
  Presa de chitanțier ne dă știri triumfaliste despre ”noul punct de belvedere al Clujului, Turnul Pompierilor”. ȘAPTE ANI A DURAT REABILITAREA UNUI FLEAC. Între timp, adevăratul ”punct de belvedere”, Cetățuia, zace în paragină
 • Acum 1 day Din oras
  Un american din Cluj şi-a sechestrat soţia şi a ameninţat că o ucide. A urcat pe acoperișul casei, înarmat cu o lingură
 • Acum 1 day Focus
  Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, la NCN, despre legile educației: „Au fost mai multe lucruri pe care le-am dorit a fi luate în seamă, nu le-am văzut aprobate” – VIDEO
 • Acum 1 day General
  CU CE SE MAI OCUPĂ ORGANELE STATULUI: Descinderi ale poliţiştilor de la Transporturi la patru tineri din Cluj și Oradea care au desenat graffiti pe vagoanele unor trenuri
Citește și...
NOROC DE CACAO Din oras

Rahat românesc, ultimul răcnet

Nouă atracție în centrul orașului Cluj-Napoca pe strada Dávid Ferenc! În apropiere de magazinul Sora, […]

Recomandările redacției
TOP CITITE