Politica

Strâns cu ușa dezvăluirilor mass media, Klaus Iohannis face un pas în spate în ceea ce privește noile legi ale securității: ”Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securități. Personal mă voi îngriji ca draftul să fie corectat”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că proiectele celor 10 legi ale securității naționale, publicate în exclusivitate de G4Media, sunt doar ”un prim draft” ce nu era destinat publicului larg. ”Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”, a spus Iohannis într-o conferință de presă la Buzău.

Președintele Iohannis a spus că proiectele de legi urmează să fie dezbătute în guvern și în CSAT înainte de a fi trimise în Parlament.

”Dacă anumite abordări din primul draft nu sunt corecte, vor fi corectate. Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securitati. Sunt speculații pur și simplu eroante, eronată e și scurgerea acestor prime forme către media și, în final, am trecut de această fază. Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastră să fie corectat. Ingrijorarile nu sunt necesare”, a răspuns marți șeful statului la o întrebare adresată de Euronews România.

Întrebat dacă mandatul șefilor de servicii ar trebui să fie limitat, Iohannis a spus că ”e o discuție care se poartă și în final, când vom avea proiectele care să fie prezentate publicului, aceste chestiuni vor fi scrise acolo. Nu vreau să mă pronunț acum”.