Din oras

Strandul Municipal, blestemat sa fie ruina de mai bine de 10 ani

Scris de 1,145

Un teren de peste 12.000 mp amplasat in centrul Clujului, fosta glorie a distractiilor pe timp de vara in oras, sta fara niciun folos  de mai mult de un deceniu. Proprietarii se plang ca au un proiect cu care au “batut” municipalitatea si in instanta, insa edilii orasului din ultimii ani au refuzat categoric orice colaborare pentru aviz de constructie pentru alta utilitate decat cea de strand. Situatia i-a alungat pe toti cei care ar fi vrut sa investeasca in zona sau sa cumpere terenul, astfel ca este tot la vanzare de mult timp.

In anii de dinainte de ’89, Strandul Municipal era in topul elegantei la Cluj, dupa cum relateaza scriitorul Constantin Cublesan in volumul “Clujul din povesti”.

“Pentru ca existau, dupa moda veche a strandurilor nemtesti, cabine unde sa-ti depui imbracamintea si sa te dezbraci, ca domnii, lasandu-ti hainele sa atarne in cuiele batute sus in scandura, caci cuiere nu existau; nici nu puteai avea pretentii”, arata autorul.

Strandul avea un sir de cabine la dreapta, se puteau folosi la fata locului mingi de ping-pong, cutii cu piese de sah sau remi. La bazinul pentru copii, scriitorul isi aminteste ca era mereu plin-ochi, iar cel mare avea trambulina cu doua trepte si o adancime la un capat de maxim 6 metri. Apa se incalzea in mod natural si ecologic, la soare, si se dezinfecta cu clor. Inainte de aceasta, in locul strandului fusese baia publica “Diana”.

“Ei bine, strandul era frumos. Era un parc de-adevaratelea, cu multa verdeata, cu tufe inaltute in spatele carora te puteai lungi linistit pe patura ce ti-o aduceai de acasa, sub care insa era mai greu sa mai afli vreun loc liber, in afara cazului in care veneai de dimineata. Dupa ce intrai in incinta, faceai cativa pasi, pe o alee pietruita si ajungeai la cladirea administratiei, sa zicem, care avea si un soi de barulet, unde se prepara ceva ce semana cu o cafea de Mocca, dar avea limonada in sticle puse la rece, care iti luau setea… cu mana”, relateaza Cublesan.

Din tot acest freamat a ramas doar un teren pustiu, cu bazine goale si crapate, teren arid si copaci pe care administratia Unita Turism, detinatorul fostului strand, a inceput sa ii toaleteze. In total, terenul care nicicum nu poate fi vandut are 12.378 mp, este traversat de Canalul Morii, are un front la strada de 150 mp si acces la utilitati.

“Ca sa poata fi valorificat, terenul are nevoie de o investitie serioasa, iar cine face acest lucru trebuie sa stie ca isi va recupera banii. Noi am realizat un proiect, impreuna cu arhitecta Sofia Girda, in care s-ar fi pastrat profilul de strand, cu bazine exterioare, insa am fi construit alaturi si o cladire cu 8 etaje care ar fi inclus un bazin acoperit, sali de fitness, karate, spa, restaurant, s-ar fi inchiriat spatii de birouri. Se puteau face competitii internationale. Atat conducerea primariei din vremea lui Apostu, cat si a lui Moisin si acum a lui Boc au refuzat sistematic sa il aprobe, pe motiv ca am lua clujenilor strandul si s-ar urmari afaceri imobiliare. Au invocat inaltimea blocului, au spus ca vor sa construim un turn, insa nu poate fi vorba de asa ceva cata vreme e mai mic decat Hotel Sport, ca sa nu mai vorbesc de Cluj Arena”, a explicat Daniela Almasan, jurista de la Unita Turism.

Pretul la care se vinde este de 650 de euro/mp, asadar 8 milioane de euro in total. Ofertele de cumparare nu au lipsit, au fost si firme care voiau sa se asocieze cu Unita Turism pentru investitie, dar si firme care ar fi achizitionat tot terenul, insa restrictiile impuse de primarie i-au alungat pe toti.

“In timpul boom-ului imobiliar de dinainte de criza am avut oferta sa il dam si cu 1.600 de euro/mp, insa si atunci, ca si acum, nu voia nimeni un teren pe care sa aiba voie sa construiasca doar stranduri”, spune Alexandru Apahidean, directorul zonal al companiei.

A fost si un proces intentat de Unita Turism municipalitatii clujene in acest sens si castigat de companiei. Au fost depuse memorii peste memorii, adrese si cereri de punere in aplicare a sentintei judecatoresti, insa fara vreun rezultat.

“Tot ce ii putem oferi unui comparator ar fi sa ia un teren pe care face doar strand si il poate utiliza doua luni pe an, daca e vreme frumoasa, sau sa lupte cu primaria ca sa faca un lucru bun pentru Cluj”, a rezumat jurista.

Oficialii Biroului Mass-Media din cadrul primariei clujene au remis un raspuns laconic despre situatia Strandului Municipal.

“Va informam ca incadrarile urbane in municipiul Cluj-Napoca se fac avandu-se in vedere in principal interesul public. In situatiile in care si interesul privat coincide cu cel public, iar proprietarul a facut solicitarea modificarii incadrarii in nou PUG, acest lucru s-a acceptat de catre proiectant. In cazurile in care doleantele proprietarului nu sunt si in interesul public general, aceste solicitari nu au fost cuprinse in proiectul noului PUG”, arata reprezentantii municipalitatii.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 5 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 6 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 7 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 7 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 8 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 9 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 9 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 12 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 12 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 13 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE