In vizor

Strada Uliului s-a SURPAT din cauza unui proiect imobiliar: beneficiarul, OBLIGAT să consolideze terenul și să repare strada

Ziar de Cluj atrăgea atenția în luna august asupra problemelor care au apărut pe strada Uliului după ce proprietarul unui teren a demarat lucrările la un proiect imobiliar.Terenul a început să o ia la vale când au fost demarate lucrările pentru fundația construcției, iar trotuarul și o parte din stradă s-au surpat. Vecinii care au case desupra acestui teren sunt speriați că și locuințele lor pot fi afectate de aceste alunecări. 

Citește și:

FOTO – O stradă din Cluj-Napoca se surpă, iar locuințele riscă să o ia la vale. După trei luni, lucrările de consolidare încă întârzie

La solicitarea Ziar de Cluj, Primăria Cluj-Napoca a trimis precizări cu privire la situația terenului de pe stada Uliului, menționând că lucrările demarate în iunie au fost oprite până la efectuarea unei expertize tehnice în vederea consolidării construcției.

”În urma verificărilor efectuate la imobilul situat în Cluj-Napoca, str. Uliului, nr. 39, s-a constatat că Tulbure Ilie Antoniu în calitate de coproprietar al terenului situat pe str. Uliului, nr. 39, a obținut autorizațiile de construire nr. 1831/23.12.2019 și nr. 120/12.11.2020, având ca proiectant general SC DESAU SRL și proiectant de structură SC ACS STRUCTURIS SRL. În cursul lunii iunie 2020 firma de construcții SC VDT CONSTRUCT SRL a demarat lucrări de săpătură cu o adâncime de cca 6-7 m de la nivelul străzii pe toată suprafața terenului pe care urmau să fie realizate construcțiile aprobate prin autorizațiile de construire mai sus menționate. Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții în virtutea atribuțiilor ce le revin au oprit lucrările și au solicitat expertiză tehnică în vederea consolidării terenului și soluția tehnică prin care beneficiarul ar putea continua lucrările de construire”, a transmis Primăria.

În ceea ce privește problemele semnalate de vecini, și anume faptul că strada s-a surpat și mai tare din cauza camioanelor de mare tonaj, Primăria a precizat faptul că a dispus interzicerea circulației autocamioanelor mai mari de 3,5 tone.

”Beneficiarul, la recomandările responsabililor tehnici, a realizat lucrări de sprijinire prin montarea unor stâlpi metalici și realizarea unui dulap din lemn după aceștia în vederea sprijinirii drumului. De la primul control până în prezent polițiștii locali au monitorizat modul de comportare a drumului în dreptul imobilului cu nr. 39, astfel că în 23.06.2020 a fost transmisă o notificare prin care s-a arătat că fisurile aflate în drum s-au accentuat de la primul control, existând pericolul ca o parte din drum să alunece. Serviciul Siguranța Circulației a montat separatoare de trafic cu stâlpi flexibili în dreptul imobilului 39, obligînd autoturismele să circule pe un singur sens și cu viteză redusă. În săptămâna 27.07.2020 – 31.07.2020 o firmă de specialitate a realizat foraje în vederea realizării unui studiu geotehnic și ulterior elaborarea unei soluții tehnice. Din discuțiile avute cu beneficiarul a reieșit faptul că probele de sol prelevate în urma forării sunt la un laborator specializat în vederea analizării. În funcție de rezultatul probelor experții tehnici vor da soluția tehnică. În data de 17.08.2020 proprietarii/investitorii de imobile aflate în amonte de nr. 39 au fost înștiințați să nu folosească str. Uliului cu autocamioane mai mari de 3,5 tone pe porțiunea de drum afectată de alunecări, deoarece există riscul de a se surpa porțiunea de drum afectată”, explică municipalitatea.

De asemenea, Primăria dă asigurări că proprietarul terenului are obligația să consolideze terenul pentru a putea continua proiectul, iar mai apoi va trebui să repare strada care s-a surpat.

”În cadrul expertizei tehnice expertul tehnic Prof. Univ. Emerit Dr. Ing. Anton Chirică a propus două soluții tehnice de remediere a situației. Prima soluție este executarea a două rânduri de piloți cu diametrul cuprins între 40/60 cm solidarizați cu grinda radier iar a doua soluție este un rând de piloți cu diametrul de 60 cm solidarizați cu grinda coronament. Indiferent de soluția alesă beneficiarul are obligația de a obține autorizația de construire pentru lucrările menționate în expertiza tehnică. Totodată proprietarul imobilului Dl. Tulbure Ilie Antoniu are obligația de a reface trama stradala pe zona afectată”, potrivit Primăriei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *