De cartier

Strada Stephenson, Bulevardul Muncii, Calea Turzii, Piața Gării, iar acum zona Expo Transilvania, „locuri de joacă” pentru romii certați cu legea

Problema romilor care terorizează anumite zone ale orașului tinde să se extindă, scăpată de sub control de către autoritățile care, de ani de zile, s-au dovedit incapabile a lua măsură eficiente pentru păstrarea climatului de liniște, de siguranță și de legalitate în arealurile stăpânite de anumite comunități de romi. 

Clujul, în calitate de oraș de 5 stele, se poate mândri cu un adevărat ghetou unde mii de romi sunt mâncați de șobolani, de purici, de boli datorate mediului infect în care trăiesc. Pe lângă acest „lagăr de concentrare” de la Pata Rât, în municipiul nostru, model de civilizație și cultură europeană, mai există și alte zone unde romii locuiesc sau se manifestă în dezacord cu legea. Pe Stephenson zeci de romi au acaparat o stradă întreagă pe care au transformat-o în tarla proprie și în uscător de haine. Romii fac legea de ani de zile și pe Bulevardul Muncii, sub ochii autorităților incapabile să ia măsuri eficiente pentru eradicarea focarelor de mizerie și de criminalitate. Pe Calea Turzii, în zona Baba Novac și la Gară, cea mai veche meserie din lume este practicată sub ochii Poliției care nu poate stârpi acest fenomen ce se desfășoară în interiorul orașului, la lumină, și nu pe ascuns, undeva la periferie. 

Pentru că autoritățile sunt incapabile să țină sunt control micile sau marile comunități de romi certați cu legea, aceste comunități se răspândesc, din aproape în aproape, din cartier în cartier. În curând, siguranța stradală va deveni o problemă reală în Cluj-Napoca, dacă lucrurile vor continua să evolueze în modul acesta. Un cititor ne-a sesizat faptul că și în zona Expo Transilvania două tabere de romi fac scandal și își dispută, probabil, zonele de influență:

„Vă trimit o poză cu problema romilor din zona Expo Transilvania. Două tabere de romi, undeva la 30 de oameni, cu tot cu copii, fac scandal, cel mai probabil se ceartă pe zonele de cerșit, deoarece am observat undeva trei femei cu copii mici în brațe. De când începe vara, zona este sufocată de ei, ocupă tot parcul, distrug locul de joacă pentru copii și agresează lumea. Vin în fiecare dimineață la prima oră cu dubele și pleacă seara târziu, două se văd chiar în poză.

Sper că, dacă veți face o știre din asta, poate cineva o să ia măsuri. Au scos și topoare, la un moment dat”, ne-a scris Nicușor Chele, pe adresa redacției. 

Ziar de Cluj a sesizat această problemă Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, la fel cum a sesizat în trecut și situațiile scandaloase de pe strada Stephenson și de pe Bulevardul Muncii. Situații care s-au agravat în timp. Autoritățile statului ar trebui să ia măsuri eficiente de restabilire a ordinii, a liniștii și siguranței publice, de restabilire a legalității, în timp util, înainte ca orașul să devină „locul de joacă” al persoanelor certate cu legea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *