In vizor

Strada din Cluj caut stapan! Primaria refuza de 25 de ani sa ia in administrare un drum

Aproximativ 24 de familii care locuiesc  pe strada Ciucea se lupta de aproape 6 ani cu birocratia din Primaria Cluj-Napoca condusa de Emil Boc. Acestia isi doresc ca macar pe cei 400 de metri din lungimea de aproximativ 3 km a strazii Ciucea sa fie turnat asfalt si introdus iluminatul public. Primaria spune in schimb ca strada nu ii apartine si ca locatarii, care nu sunt propietari pe drum, au obligatia de a dona terenul institutiei clujene pentru a se putea executa lucrari de asfaltare. Problema e ca in cartea funciara drumul de acces spre imobilele construite in ultimii ani apare ca apartinand “Comunitatii proprietarilor dealului Sf Gheorghe si Gella”, asociatie din perioada interbelica si care intre timp nu mai exista.

Strada Ciucea se afla in Cluj-Napoca si porneste din Bulevardul Muncii nr 87, trece prin spatele imobilelor care apartin Universitatii Tehnice si ajunge pana la intersectia cu strada Silvaniei. O lungime totala de aproximativ 3 km. Aici locuiesc 22 de familii care au fost nevoite sa isi introduca utilitatile de electricitate si gaz pe banii lor. Costurile totale au depasit suma de 70.000 de euro. Primaria Cluj-Napoca, in afara de cateva adrese, nu a ridicat nici macar un deget in incercarea de a solutiona problema si pentru a-i ajuta pe oamenii care locuiesc pe strada Ciucea  sa aiba un minim de confort demn de anul 2015. 

 


Demersurile cetatenilor  in vederea asfaltarii caii de acces si a introducerii iluminatului public de pe strada Ciucea au inceput in urma cu mai bine de 6 ani. In tot acest timp locuitorii din zona au solicitat, in nenumarate randuri Primariei, clarificari cu privire la situatia juridica a drumului de acces spre proprietati. Dupa un ping-pong institutional care a durat mai bine de doi ani, cetatenii au fost indrumati spre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj-Napoca in vederea identificarii organizatiei interbelice “Comunitatea proprietarilor dealului Sf. Gheorghe si Gella” din Cluj-Napoca. 

In anul 2010 Primaria Cluj-Napoca primeste o informare din partea Judecatoriei Cluj Napoca cu privire la situatia juridica a organizatiei “Comunitatea proprietarilor dealului Sf. Gheorghe si Gella”. Potrivit adresei 1245/12/2010, Directiei de Patrimoniu din cadrul Primariei Cluj-Napoca ii este adus la cunostinta faptul ca asociatia “Comunitatea proprietarilor dealului Sf. Gheorghe si Gella” nu poate fi identificata motivul fiind ca in Arhiva Judecatoriei Cluj-Napoca nu se gasesc documente sau dosare din perioada interbelica. 

Concluzia este ca in cartea funciara apare proprietar pe drumul de acces o asociatie care nu mai exista. Cetatenii au ajuns la capatul rabdarii se intreaba de ce dupa atatia ani reprezentantii Primariei Cluj-Napoca nu au incercat introducerea in domeniul public a municipiului drumul in cauza si de ce trebuie sa plateasca impozite la fel ca restul locuitorilor din oras.

“Fundamental se lega de faptul ca in cartea funciara veche figureaza drumul asta ca apartine Comunitatea proprietarilor din dealul Sf Gheorghe si Gella. Noi am cerut sa ni se spuna daca exista aceasta comunitate care era dinainte de ’44. Ne-au spus Arhivele, ne-a spus Judecatoria  ca nu exista aceasta asociatie. Bun daca aceasta asociatie nu exista, noi nu suntem proprietari pe terenul pe care e facut drumul cum sa il donam la primarie sa il poata asfalta asa cum zic ei? Trebuia sa treaca in domeniul  statului din moment ce nu exista mostenitori sau alte forme de continuatori ai asociatiei respective”, a declarat Sabin Florian.

Reprezentantii Primariei fug de responsabilitate si s-au spalat pe maini afirmand ca strada nu poate fi asfaltata sau introdus iluminatul public deoarece nu este in proprietatea municipiului.

“S-a efectuat identificarea din punct de vedere topografic a situatiei proprietatii inscrise in cartea funciara pentru strada Ciucea din municipiul Cuj-Napoca, imobilul fiind inscris in proprietate privata, conform verificarilor realizate la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj-Napoca. Mentionam ca strada Ciucea nu face parte din Inventarul bunurilor care apartin domeniului pubic al municipiului”, se arata in raspunsul pe care priamrul Emil Boc urmeaza sa il semneze pentru ca acesta sa fie trimis locuitorilor de pe strada Ciucea.

In 2006 s-au ridicat majoritatea imobilelor de pe straca Ciucea. Proprietarii parcelelor riverane chiar daca nu au construit au contribuit cu sume importante de bani pentru introducerea curentului si a gazului. Costurile totale ale lucrarilor au depasit 70.000 iar cetatenii sunt nemultumiti ca nimeni din Primaria Cluj-Napoca nu isi asuma responsabilitatea de a incerca sa le solutioneze problema iluminatului si a asfaltului. 

“Sentimentul pe care il traim e ca cei din Primarie nu isi asuma nicio responsabilitate. Locuiesc in zona familii cu copii, cred ca sunt 8 sau 9 copii, care merg la scoala. Va dati seama ca dimineata in sezonul de iarna, la ora la care merg la scoala, e intuneric. Ce sa mai spunem ca ne-am rugat in iarna de cei de la dezapezire sa vina sa arunce si la noi niste nisip nici nu au vrut sa stea de povesti desi am fost dispusi sa le platim. Sunt si o gramada de caini, iar noaptea numai cu masina poti veni ca sa nu risti sa fii muscat”, a afirmat Maria Florian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version