Cea mai buna fotbalista din Romania se antreneaza la Olimpia Cluj. Are 20 de ani si sta picior peste picior. Genele lungi flutura ca steagurile arbitrilor a offside de pe margine.
“La inceput a fost mai greu, ca ma trimiteau baietii la cratita. Imi spuneau sa ies de pe teren, ca locul meu nu-i aici, dar a trecut…”, spune aproape soptit, cea mai buna fotbalista a anului 2013 din Romania. “Acum am un titlu de aparat si o sa muncesc in continuare tot la fel de mult. Sper ca asociatia din Bucuresti sa invite, in continuare, fotbalul feminin. Inainte nu era un interes catre fotbalul feminin, insa acum se mai schimba lucrurile, cel putin in Cluj. Aici chiar s-a dezvoltat. Speram sa continuam asa si speram sa vada si altii”, antreneaza discutia tanara.
O cheama Stefania Vatafu, are 20 de ani si e mjlocas central in Nationala de Fotbal Feminin a Romaniei. In mai putin de-o repriza, fotbalista de la Olimpia Cluj, isi analizeaza viata, ca pasiune nu prea e.
“Stii cum?… Unde locuiam eu, ca sunt din Valcea, erau numai baieti si fete mai mari decat mine. Si normal, nu aveam cum sa ma duc cu ele, ele ieseau in oras, eu eram mai micuta. Nu puteam. Cum erau mai multi baieti, ma jucam acolo, cu mingea, intre ei”, spune Stefania.
Asa a inceput sa joace fotbal profesionist, dupa ce si-a convins parintii sa-i cumpere mingi in loc de papusi de jucarie.
“Parintii mei au fost intotdeauna foarte intelegatori si tot timpul m-au incurajat sa fac ceea imi place, chiar daca pe vremea aceea nu era un sport privit cu ochi buni. Intotdeauna m-au incurajat si m-au sustinut in ceea ce fac. Nu conta, puteam sa ma apuc si de rugby, tot ma sustineau”, arata cea mai buna fotbalista din tara.
FC Ciobanul si fotbal cu baietii
La 9 ani a devenit coechipiera baietilor, la FC Ciobanul. Acolo si-a petrecut 5 ani de zile, sub antrenoratul lui Marian Dinca. De la 14 ani, insa, “s-a simtit foarte tare diferenta de forta si viteza” asa ca a facut pasul catre echipa de junioare Clujana, fiind contactata de actualul ei antrenor Mirel Albon, selectionerul nationalei de fotbal feminin a Romaniei.
Oricine face ce-i place nu se poate lasa, de asta nici Stefania nu se lasa chiar daca a a incasat faulturi dupa faulturi. Dribleaza, calm, numeroasele rautati care i-au fost adresate in afara terenului de joc. Fotbalista e puternica si spune pe sleau ca nu au afectat-o niciodata comentariile misogine.
“In ultimul an, insa, s-au rarit. Mi se spunea ca e sport strict masculin, dar asta este, nu avem ce face. (…) Sunt foarte multi care gandesc ca-n secolul XIX si e deranjant. Am auzit multe, cum ca fotbalul e numai pentru barbati, ca ei sa iasa in fata, dar asta e. Noi tragem”, spune inainte cu 24 de ore de meciul de baraj pe care il va disputa Nationala de Fotbal Feminin cu Italia, la Cluj-Napoca.
Vorbeste cu calm si cu responsabilitate, asa cum si traieste, si nu fenteaza niciodata, decat cu vreo “braziliana” pe teren. Nu a trisat niciodata si nici nu isi pierde noptile in cluburi. Joaca pentru prima data pentru o calificare la Mondiale. A mai jucat la un turneu final cu junioarele U19, la Campionatele Europene.
“Speram sa facem o surpriza. Nu promitem nimic, pentru ca nu avem cum, dar vom da totul pe teren si ne vom juca sansa. Speram ca o sa fie un meci foarte bun si ca o sa le impiedicam”, arata Stefania Vatafu.
“Pentru mine nu conteaza banii. Vreau sa fiu mai buna de la joc la joc”
Ii place Real Madrid, la masculin si Lyon la fete. Cristiano Ronaldo si Luisa Nécib, femeia Zidane. Stefania nu viseaza sa dea autografe, insa ii place sa joace impotriva celor mai bune fotbaliste din lume. A jucat cu Lyon, cu Italia, Spania. Nu exista diferenta in talent. Doar in bani. Joaca asa cum o faceau batranii, pe vremuri: cu pasiune si fara bani.
“Exista o diferenta. La noi fotbalul feminin nu este dezvoltat, nu este mediatizat deloc, dar la ele, in Germania exista o industrie, nu e doar un sport pe care poti sa-l faci din placere”, spune in timp ce realizeaza ca in lume, jucatoarele echipelor din strainatate care se califica la Mondiale, de exemplu, nu mai au grija zilei de maine.
Ca nivel economic, fotbalistele din Europa sunt comparabile cu castigurile nu si performanta din fotbalul masculin. O jucatoare la Olempique Lyon castiga pe an 300.000 de euro, iar in Romania, fetele castiga 1.200 de euro pe an.
“La noi in tara campionatul este foarte slab, iar noi trebuie sa tragem pentru meciurile internationale”, arata mijlocasul Nationalei.
Cu toate acestea, la deplasarile in strainatate, fetele primesc doar o diurna de 15 lei pe zi, adica echivalentul a 3 cappuccino.
“Totusi, e ceva. Nu avem ce face. Nu stiu daca e vorba de dezinteres. Poate doar fotbalul masculin a fost prioritar si numai asta a contat pana acum, dar speram sa isi indrepte ochii si catre noi”, spera tanara fotbalista de la Olimpia Cluj.
Federatia Romana de Fotbal a oferit, in sezonul competitional 2013-2014, Fotbalului Feminin 65.000 de euro pe an, tuturor echipelor, in conditiile in care doar prima lui Mitica Dragomir e mai mare cu 10.000 de euro.
“Principala motivatie, pentru mine personal, nu sunt banii. Vreau sa fiu mai buna de la joc la joc. In viitor daca va fi si ocazia ca sa plec in strainatate sigur va fi si faza cu banii. Nu o sa joc pentru bani, dar o sa conteze”, spune tanara studenta in anul II, la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai”.
“Suntem masculine? Sa vina sa ne vada in rochite”
Dupa 11 ani de fotbal nici prin cap nu-i da sa se apuce de altceva. E femeie si stie ce vrea. Spune ca femeile nu se uita la fotbal poate pentru ca e ceva nou pentru ele, insa jucatoarea are rabdare: e de abia prima repriza.
“In Romania e un sport nou si probabil pana se obisnuiesc, pana cand vad placerea pe care noi o avem cand jucam, poate pana prind si ele placerea de a se uita dureaza”, spune timid. “Multi ma incurajeaza pentru ca fac ce-mi place. Foarte multi vor sa vada un meci de fotbal. Multi ziceau ca fotbalul e un sport masculin si ca nu suntem feminine. Chiar e exclus. Sa vina sa ne vada pe tocuri si in rochite”, spune mijlocasul, in timp ce se pune picior peste picior.
Ar vrea sa continue pe teren si sa fie antrenor de fotbal, explica, dupa ce caracterizeaza, pe scurt, colegele. Fiecare jucatoare are in plus ceva. Lunca are viteza. Vatafu e tehnica.
“Poate si agent, nu se stie, insa tot in domeniul asta as vrea sa continuu”, recunoaste.
Nimic nu e imposibil, cu atat mai mult cu cat a crescut printre baieti, cu pase castigate dupa faulturi numeroase.
“Noi, la Cluj, cum facem foarte multe meciuri contra baietilor, asa ca vin si ei dupa meci si ne intreaba cand avem meciuri, ca vor sa vina sa ne vada. Chiar sper sa se schimbe mentalitatea oamenilor ca sa ne fie si noua mai bine”, arata Stefania Vatafu.
Ce ar trebui sa stie oamenii despre fotbalul feminin?
“Pur si simplu sa vina la un meci si sa se uite. Celor care le place o sa prinda gustul. Sunt meciuri in care sunt in forta sunt si foarte multe faze sunt spectaculoase. Ei se gandesc ca numai baietii pot sa joace fotbal, insa nu e chiar asa”, spune cea mai buna fotbalista din Romania.