In vizor

Statuia lui Donath, varianta restaurata, a ajuns in Parcul Etnografic

Dupa ani de stradanii a societatii civile de a lupta cu apatia autoritatilor, statuia lui Donath a fost restaurata si amplasata in Parcul Etnografic

Statuia a fost ridicata din gradina din Grigorescu unde se afla pana in aceasta primavara si dusa la atelierul din Vistea, unde a fost reconditionata. Monumentul a fost dezasamblat la sfarsitul lunii mai si a fost transportat la firma SC Levente Companie SRL, firma din Vistea care a castigat licitatia pentru reconditionare.

La acea vreme,  arhitectul Virgil Pop, consilier superior in cadrul DJCP Cluj si secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, spunea ca nu stie unde va fi amplasata statuia.

Kiss Zoltan a fost mesterul pietrar care s-a ocupat de restaurarea monumentului, iar Levente Companie fost alegerea Primariei Municipiului Cluj-Napoca pentru conservarea statuii lui Donath, in cadrul unui proiect in valoare de 38.000 de lei.

Asta cu toate ca un alt sculptor, Ilarion Voinea, sustine ca el a castigat proiectul de restaurare al statuii, in urma cu trei ani.

“Am castigat licitatia pentru restaurarea statuii lui Donath, cu un proiect, acum 3 ani. (…)Proiectul includea si transportul statuii si modernizarea si amplasarea monumentului in zona Muzeului Etnografic”, a dezvaluit, in martie, sculptorul Ilarion Voinea pentru Ziar de Cluj.

Potrivit artistului, el ar fi trebuit sa inceapa lucrul la statuie in primavara lui 2013, insa “nu au fost bani”. Ideea ca Donath sa fie repozitionat in apropierea Muzeului Etnografic i-ar fi apartinut tot sculptorului clujean.

“Nu-mi mai bat capul (…)Toate sunt propunerile mele si vad ca au fost acceptate”, a continuat Voinea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *