Reportaj

Stare de alertă în autobuze, relaxare în tramvaiele vechi, faliment în taxiuri

În timp ce în autobuzele din Cluj se simte starea de alertă sub forma unor măsuri practice de distanțare socială (marcarea unor scaune cu semnul interzis, pentru păstrarea distanței între călători, intrarea doar prin partea din față și ieșirea pe celelalte uși), în tramvaiele vechi relaxarea este mai mare – scaunele sunt marcate pentru distanțare socială, însă sunt însemnate cu roșu pe portocaliu și sunt mai greu de observat, iar călătorii urcă pe unde apucă și coboară pe unde vor.

Dacă autobuzele vin mai des și sunt, astfel, mai aerisite, tramvaiele ajung, de la Gară până pe Muncii, ticsite cu călători. La urcare și la coborâre mai ales, mișcarea trepidantă a mijloacelor de transport în comun îi face pe clujeni să se apropie mai mult decât este epidemiologic recomandat. Spațiul mai strâmt din tramvaie duce și la o apropiere mai mare între oameni. Clujenii poartă conștiincioși măști, masca fiind singura care face, cu adevărat, diferența, în tramvaie.

Pentru cei pentru care distanțele nu sunt prea mari, mersul pe jos rămâne, în această perioadă, cea mai sigură alternativă de transport. Sau mașina personală, mai ales că traficul, în aceste zile, este așa cum ar trebui să fie mereu – lejer, relaxat, fluid.

Și taxiul este o opțiune recomandată pentru cei care își permit, mai ales că încasările taximetriștilor, conform afirmațiilor lor, au ajuns la 30% față de o perioadă normală, iar, dacă încă câteva luni mașinile își vor aștepta în zadar clienții, riscăm ca în viitorul nu foarte îndepărtat să nu mai avem taximetria ca o opțiune reală de transport, fiindcă mulți taximetriști vor falimenta și vor fi nevoiți să își caute alte ocupații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *