Politica

”Stam cu masinile de gunoi pline. Ne-au invadat sobolanii!". Primarii din comunele invecinate cer decretarea situatiei de urgenta

La sedinta extraordinara a Colegiului Prefectural au fost prezenti majoritatea primarilor din judet. Dupa mai bine de o ora si jumatate de discutii sterile, discutii in care microfonul a fost monopolizat de prefectul Gheorghe Vuscan, cel mai dezbatut si de interes punct al intalnirii a fost problema deseurilor menajere la nivelul comunelor din judetul Cluj. Primarii s-au aratat indignati de incompetenta oficialilor Consiliului Judetan (CJ) Cluj care nu gasesc o solutii pentru o rampa temporara de depozitare a gunoaielor si au cerut prefectului declararea starii de urgenta.

Primarii prezenti azi la sedinta Colegiului Prefectural, desfasurata astazi in Sala Europa a Casei de Cultura a Studentilor din Cluj Napoca, au asteptat mai bine de o ora si jumatate sa fie pusa in dezbatere problemea deseurilor menajere la nivelul comunelor. Majoritatea celor care au luat cuvantul au acuzat atat conducerea CJ Cluj, cat si prefectura ca nu colaboreaza pentru deschiderea undei rampe temporare de stocare a gunoaieor. Totodata, majoritatea primariilor din judet au ajuns la capatul puterilor din cauza ca nu mai pot sa sustina financiar transportul resturilor menajere ale populatiei in alte judete.

In comuna Baciu, lipsa unei solutii pentru depozitarea gunoaielor obliga operatorul de salubritate aflat in subordinea primariei sa ascunda masinile pline de gunoi la marginea satelor. Neridicarea la timp a deseurilor de la populatie a determinat recent aparitia sobolanilor in comuna in zonele de blocuri. Primarul Florin Muresan a afirmat ca situatia este disperata deoarece nu a gasit o locatie unde sa depoziteze gunoaiele locuitorilor si considera ca aparitia unei epidemii este iminenta.

“Le-am dus la Alba Iulia, am incercat la Alesd, dar acolo nu ne primesc. Am incercat la Oradea, nu ne primesc. Suntem in tratative cu Sighisoara sau cu municipiul Targu Mures. Noi avem o situatie mai delicata si mai disperata decat alte comune. Cei care stau la casa isi mai pot tine in curti partea de gunoaie, dar cei care stau la apartamente efectiv nu au ce face cu ele. Au dat sobolanii, a trebuit sa deratizam. Gramezile de gunoi au atras aceste rozatoare. Mi-e frica sa nu dam intr-o epidemie pentru ca este caldura foarte mare, totul se scurge din tomberoane si efectiv nu gasesc o solutie. Avem firma de salubritate, dar nu reusim sa gasim unde sa depozitam. Costurile nu le putem transfera cetatenilor pentru ca si asa sunt sume importante de recuperat tot de la cetateni, care nu au reusit sa isi plateasca din datoriile catre aceasta firma de salubritate, iar daca marim preturile cu siguranta nu va mai plati nimeni deseurile menajere. Cautam aici in apropiere. E o solutie disperata sa ducem zilnic cu trei masini de 8 tone de gunoi sa le ducem la Oradea sau cine stie pe unde. Dublu ne-a costat motorina pe transportul la Alba Iulia fata de plata deseurilor menajere. Acum gunoaiele sunt in masini, nu stiu pe unde sa mai parchez masinile, cautam locuri cat mai la periferia satelor. Le tinem in masina pana gasim o variata unde sa le ducem. Cei de la Oradea a zis ca nu ne mai poate primi, ei spun ca duce Clujul foarte mult, va arat fax-ul ”, a declarat Florin Muresan primarul comunei Baciu.

Nici in zona de munte situatia nu este diferita. In comuna Baisoara si in special in zona turistica Muntele Baisorii, unde exista peste 700 de case de vacanta si un trafic de peste 2000 de turisti in weekend, gunoaiele sunt aruncte in albia raurilor. Sustinerea financiara a transportului pana la Sibiu lasa primaria din Baisoara fara investitii in drumuri si unitatile de invatamant din comuna.

“Nu exista nici o solutie pentru depozitarea deseurilor si sunt foarte dezamagita de sedinta de astazi. Pentru ca noi cautam vinovati, sa cercetam, sa facem si nu avem nici o idee. Nu se uneste CJ cu Prefectura, Consiliul Judetean nu poate fara Prefectura si mai departe Prefectura la Guvern. E inadmisibil sa ducem gunoiul la Sibiu. 12.000 de lei trebuie sa platim lunar pentru a duce 3 transporturi de gunoi.100 de lei pe tona de gunoi e foarte scump. Cum pot sa plateasca oamenii din Muntele Baisorii care au pensie de 300 de lei 5.000 de lei pentru un transport de gunoi. Ce facem, le aruncam pe vai? Vine si ma amendeaza Mediul, ce vina am eu ? Toti dau vina unul pe altul. Trebuie sa ne unim sa facem  rampa temporara de gunoi si sa ducem gunoiul aici in judet, nu sa merg sa il plimb pe la Sibiu, spre rusinea tuturor. Noi facem administratie nu facem politica. Am invatat oamenii sa colecteze selectiv, acum ce le spun? Puneti-va gunoiul pe marginea vaii? Si o sa il duca hoteste si eu nu pot sa iau nici o masura. Ca mine sunt toti primarii de la nivelul judetului. In loc sa dau banii pentru scoala si drumuri dau banii pentru gunoaie. Pot sustine o luna, doua dar mai departe? Gunoaiele cetatentilor nu au culoare politica”, a afirmat Minodora Luca, primarita comunei Baisoara.

Prefectul Gheorghe Vuscan considera ca nu este oportuna declararea unei situatii de urgenta, precizand ca a sesizat toate institutiile abilitate pentru a face o ancheta a modului in care a fost exploatata rampa de gunoi de la Pata Rat.

“Ne-am intalnit aici sa nu ascundem gunoiul sub pres, cine trebuie sa faca, sa faca. Daca depozitarea asta temporara pana acum a fost definitiva, de acuma nu mai merge. Si acum putea fi deschisa groapa (de Pata Rat, n. r.) daca iesirile se consemnau corect.  Ca la noi, la nimeni. Am facut adrese cate toate institutiile statului sa ii verifice sa ii lege pe aia care fac faradelegi in tara asta. Ideea ramane sa gasiti, cei care aveti terenuri in apropierea fostei gropi, sa gasiti acea solutie temporara acolo, langa centru integrat al deseurilor. Asa i-am spus si domnului primar Emil Boc: constatati urgenta situatiei si sa vedem cat e urgenta, pana cand e urgenta. Vom aduna Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si vom lua o decizie. Pai, sa constatati dumneavoastra situatia de urgena in comuna. Situatia de urgenta va rog sa o constatati la nivelul UAT-urilor. Dupa ce o constatati, comisiile dumneavoastra, constatati-o in scris, nu cu povesti! Va rog sa faceti hartii, domnule primar, ca nu o sa scoateti castanele din foc cu mana noastra. Ce e mare lucru sa constatati urgenta?”, a dialogat refectul Gheroghe Vuscan cu primarii revoltati din sala.

Directorul Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Cluj a afirmat azi in cadrul dezbaterii ca se poate aviza in maxim doua luni de zile o rampa temporara de stocare la nivelul judetului Cluj. Singura conditie ar fi ca proprietarul terenului pe care se va infiinta rampa temporara sa fie Consiliul Judetean Cluj.

“Daca se face revizuirea acordului integrat de mediu, se poate face acea rampa de stocare temporara. Primari, vorbiti cu Consiliul Judetean de urgenta sa gaseasca doua hectare care sa fie in proprietatea CJ.  In momentul in care dau autorizatia jos, scrie ca se va elimina deseul la inchiderea gropii temporare si se va duce la nivelul la care a fost. Daca Consiliul Judetean imi pune a dispozitie doua hectare, eu voi face procedurile de asa maniera incat va dau cuvantul meu ca nu dureaza mai mult de o luna si avem tot ce e trebuie, cu conditia sa aduca actele care dovedesc posesia terenului. Si alte judete stau mai prost ca noi, dar au avut inteleciunea sa se inteleaga si sa rezolve problema”, Augustin Craciunas 

Primarul comunei Apahida s-a aratat revoltat de faptul ca primariile sunt amendate de catre Garda de Mediu. Totodata, primarul Apahidei considera ca este inadmisibil ca lucrarile de la CMID a fost aprobate si finantate desi terenul nu apartine Consiliului Judetean Cluj.

“Inainte de a gasi solutii, trebuie cautati cei responsabili de situatia in care am ajuns. Noi ne-am asociat, am participat la toate sedintele, am ridicat mana si acuma constatam ca un proces verbal nu s-a semnat in termen. Acel presedinte de CJ, de director, de director de ADI ala se face vinovat. Daca comuna Feleacu le-a zis ca aveti la dispozitie atatea zile sa semnati un proces verbal si nu l-au semnat, noi ce facem, investitii? La comune ne spanzura DNA-ul si toate organele statului daca facem investitii pe domeniul privat. Cum s-a lucrat trei ani de zile in  acea zona, pe acest teren care nu a apartinut si nu apartine Consiliulului Judetean? De un an si  jumatate nu se mai lucreaza nimic, s-a devastat si ce s-a construit. Ce vorbim acuma de perspective? Noi nu avem nicio perspectiva in momentul de fata“, a declarat Grigore Fati, primarul comunei Apahida. 

La finalul intalnirii Colegiului Prefectural, dupa ce au fost epuizate dezbaterile pe tema gunoaielor din judet, si-a facut aparitia si primarul Emil Boc, insotit de Anna Horvath.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *