Editorial

Stâlpul (după care se ascunde calitatea vieții)

Stâlpul este, pe strada Oașului, în dreptul Ansamblului Rezidențial Iris, stație de tramvai, de autobuz, paravan de soare, de vânt, de ploaie. Doar zigzagul dintre doi stâlpi te anunță că aici e o stație CTP. Și o plăcuță albastră. În rest, clujenii trăiesc cea mai bună calitate a vieții așteptând mijloacele de transport în comun pe un trotuar îngust, bătuți de soare și de vântul care le sedimentează în ochi tot praful plin de particule șantieristice de pe drum. De peste drum. Fiindcă, peste drum, în vechea fabrică de porțelanuri, de peste un deceniu a intrat elefantul. Și a început să spargă, să construiască, fără să se mai oprească. Numai blocuri, bineînțeles, deși primilor cumpărători li se promiteau, neoficial: grădiniță, piscină și alte nemaipomenite artificii de marketing, de care nu s-a mai pomenit apoi.

Primăria a aprobat în această zonă un ansamblu rezidențial de zeci de blocuri și, în prezent, un ultim corp stradal al fostei fabrici de porțelan este făcut pulbere pentru a se construi… putem doar să bănuim ce. La miile de oameni care locuiesc aici, municipalitatea le-a amenajat, ca adăpost în stația CTP: Stâlpul. În conul său de umbră stau câteodată, în rastel, ca păsările pe gard, călătorii. Pe caniculă, pe soarele arzător, Stâlpul te apără și te păzește. Când ninge, când plouă, pe cei care declamă calitatea vieții în acest oraș, de locuitorii din Iris îi doare la …

Vor zice liberalii aleși locali că în această locație nu a fost loc pentru amenajarea unui refugiu, când s-a reabilitat strada și linia de tramvai, când tot cartierul a fost scurmat. Dar, există în dicționarul urbanistic termenii de: retragere față de aliniament, expropriere pentru cauză de utilitate publică, pietonalizare a carosabilului ș.a. Soluții ar fi existat. Însă, hârtia de turnesol prin care se testează calitatea vieții la Cluj nu este în Iris. Ci în Centru. Așa că, în Iris, soluția este: Stâlpul.

Nu-i vorbă, nici în Centru calitatea vieții nu se testează în stații. Pe Horea, de pildă, în stația CTP nu te ninge, nu te plouă, dar nici nu te simți în Clujul ”smart” clamat pe Facebook, ci într-o junglă urbană, unde din platan te atacă tigrul. Și familia lui, din ce în ce mai numeroasă.

La urma urmei, decât stațiile rurale cu insecte exotice din alte zone modernizate ale orașului, mai bun e în Iris Stâlpul. Auster, eficient, ”smart”. După stâlpul gri stăm noi, majoritatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *