
După ce activele atractive ale statului s-au împuținat semnificativ, criza actuală limitează posibilitatea creării de sinecuri în sistemul public se pare că se trece in forma organizata la atacarea domeniul privat – se arată într-un material publicat de evz.ro. Primele ținte, profesiile liberale create de stat pentru a servi interesului public, prin garantarea independentei fata de orice sursa de presiune. Perla coroanei, CECCAR cu un patrimoniu de peste 45 milioane de euro se pare că a devenit ținta actuală de interes a „băieților destepti”.
Patrimoniul impresionat acumulat este dovada unei bune gestiuni financiare, ca doar sunt contabili, acesta fiind constituit exclusiv din contribuțiile membrilor. Daca schema reușește, evident celelalte profesii vor fi ținute sub presiunea influentei autorităților statului si grupurilor de interese, devenind astfel surse de sinecuri pentru zona politica.
Astfel prin ocolirea deciziei proprietarilor de drept ai patrimoniului CECCAR, parlamentarii se folosesc in mod abuziv, neconstituțional, de autorități ale statului pentru a asigura preluarea controlul, deși patrimoniul CECCAR este privat.
Cheia succesului unor demersuri de tipul „noaptea ca hoții” este rapiditatea
Coincidență sau nu CECCAR are programată organizarea Conferinței Naționale din 4 aprilie. Așa că zis și făcut. Este activată peste noapte o inițiativă legislativa Plx 596/2018 care a zăcut in adormire de aproape 4 ani de zile la Comisia pentru buget, finanțe si bănci de la Camera deputaților, condusa de Bogdan Iulian Huțucă, președinte.
Schema este una clasica, întâlnită si in alte astfel de „reorganizări”
Se divizează patrimoniul, se diluează autoritatea structurilor de conducere, se capitalizează cu resurse financiare structurile nou create, se preia controlul direct prin numirea unui administrator din partea unei autorități publice concomitent cu anularea a peste 200 de mandate pentru structurile de conducere locala si centrala democratic alese prin votul membrilor CECCAR.
Cine are interes in spolierea si implicit distrugerea profesiei de expert contabil, in impunerea unui control prin autorități publice ? Oare autoritatea care este propusa – ASPAAS din subordinea Ministerului de Finanțe – pentru a se ocupa de sechestrarea si preluarea abuziva patrimoniul CECCAR si-a dovedit eficienta in materia supravegherii activității de audit statutar, cu care a fost conferita prin lege, ca urmare a transpunerii unei directive europene?
Orice modificare de lege presupune asigurarea unei securități juridice
Surpriza însă, justificările nu au nicio legătură cu modul in care CECCAR si-a îndeplinit atribuțiile in implementare activităților de utilitate publica care i-au fost delegate.
De fapt justificările devoalează scopul final urmarit de „băieții deștepți” din spatele inițiatorilor si anume spolierea patrimoniului de peste 45 milioane de euro, proprietatea membrilor CECCAR. Si ca acest lucru sa fie clar, toate aceste modificări sunt argumentate cu un sir nesfârșit de falsuri, in care sunt prezentate în scopul creări unei false realități prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului in legătura cu o asa zisa nelegalitate a reglementărilor corpului care instituie procedura de alegeri – fapt contrazis de Hotărâri judecătorești definitive – si prin omisiunea cu știință de a insera unele date sau împrejurări care sa clarifice modul in care anumite s-au desfășurat in realitate acțiunile legate de procesul electoral la nivel central si local.
Nu in ultimul rând se poate intui un impact major asupra sistemului judiciar, prin pierderea independenței expertului contabil judiciar, mai ales în cazul dosarelor in care sunt parte Ministerul de Finanțe si structurile din subordine.