Politica

Spitalul Regional Cluj, un proiect compromis înainte de a începe. Regiunea Nord-Vest, prea puțin solidară cu capitala Ardealului: “Este mai bine ca Ministerul să facă spitalul”

Scris de 500

Deși autoritățile județene au reușit să trezească interesul publicului în privința realizării Spitalului Regional de Urgență în Cluj, nu toate orașele din regiunea de Nord-Vest a țării sunt solidare cu un asemenea proiect. Acest aspect este cât se poate de însemnat, întrucât impactul pe care trebuie să îl aibă acest spital, cel puțin în teorie, este unul regional. Ori, deocamdată, tema a provocat o serie de declarații politice din partea președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, precum și a comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu. Proiectul atârnă greu însă de decizia Guvernului României. 

Între timp, președinții de consilii județene din Regiunea Nord-Vest – Bihor, Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud și Satu Mare și-au exprimat poziția cu privire la Spitalul Regional din Cluj, în cadrul unui sondaj, astfel încât rezultatele obținute relevă un anumit grad de reticență sau opoziție fățișă în acest sens.

Încă din timpul primului mandat la Consiliul Județean Cluj, Alin Tișe solicita mobilizarea bugetară a tuturor județelor din Regiunea Nord-Vest pentru realizarea acestul spital, care sunt beneficiarele acestui proiect oricum, iar Clujul nu are capacitatea de a face singur un Spital regional.

Regiunea Nord-Vest vizează, pe lângă Cluj, încă 5 județe: Bihor, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor (UDMR) și șeful CJ Sălaj, Tiberiu Marc (PSD) au confirmat necesitatea realizării cât mai rapide a unui asemenea spital, dar s-au arătat destul de rezervați în privința reușitei unui asemenea proiect realizat în Cluj. 

Mai mult, Gabriel Zetea, liderul PSD Maramureș și șeful Consiliului Județean, susțin că Ministerul Sănătății poate să facă spitalul mai rapid: “De ce toate investițiile mari trebuie dirijate către Cluj?”, se întreabă aceștia.

Bunăoară, Președintele Consiliului Județean Bihor, Pasztor Sandor, a susținut că în Oradea sunt realizate suficiente investiții pe cont propriu, la nivel municipal și județean, prin atragerea fondurilor europene. În plus, o discuție fermă pe acest subiect nu a existat între autoritățile județene bihorene și Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

“În principiu, în Oradea și în Bihor avem rezultate foarte bune pe spitalele noastre, avem investiții substanțiale atât din fonduri europene, avem și un proiect strategic pe sănătate al județului Bihor, dar este clar că un spital regional în zonă poate aduce doar un plus. Dar eu cred că noi, Oradea și Bihorul, suntem, din acest punct de vedere, pe o cale bună, nu aș spune separată, dar proprie, a noastră”, a declarant Pasztor.

Altfel spus, într-un limbaj diplomatic, Pasztor Sandor afirmă că județul Bihor se descurcă mult mai bine pe cont propriu, aspect cât se poate de adevărat, dacă luăm în considerare faptul că primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a reușit să atragă fonduri europene în valoare de 300 de milioane de euro, prin cooptarea unor echipe de specialiști și proiectanți bine pregătiți.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, consideră că Ministerul Sănătății a reușit să avanseze substantial în vederea realizării Spitalului Regional, motiv pentru care acest proiect ar trebui să fie continuat prin intermediul ministerului, nu al consiliilor județene. 

”Procedura este destul de avansată, ei sunt inclusiv în faza de a face studiul de impact. Evident că e nevoie de o bună colaborare cu autoritatea locală, pentru că acolo e nevoie de avize, autorizații și toate celelalte, dar spitalul va fi construit în continuare de către minister”, a apreciat Zetea.

Gabriel Zetea consideră că “nu este adevărat că autoritățile locale din Cluj ar putea face spitalul mai repede decât Ministerul Sănătății. O schimbare, în momentul ăsta, a titularului contractului, înseamnă refacerea tuturor documentațiilor, s-ar pierde toate lunile astea în care, în sfârșit, procedura de accesare a proiectului a intrat, totuși, într-o linie dreaptă, ar însemna că toate acestea ar trebui refăcute. Până în momentul ăsta, nici măcar Ministerului Sănătății nu i-a fost făcută o astfel de solicitare de către nimeni. Puteți să interpretați declarația domnului Tișe ca una politică, eventual.

Gabriel Zetea a adăugat că “Evident că este mai bine să îl facă Ministerul. Și dacă se va pune problema să îl facă o autoritate locală, atunci o să discutăm în cadrul Agenției Regionale Nord-Vest și de ce să nu se facă la Baia Mare, atunci? De ce să nu se facă la Bistrița? Pentru că noi ne-am mișca mult mai repede. Avem aici un exemplu de spital județean pe care l-am reabilitat, care arată foarte bine în comparație cu spitalele din România, avem experiență în a construi și reabilita spitale. În momentul ăla, m-ar interesa pe mine. Nu înțeleg de ce toate investițiile mari, în ultimii 25 de ani, trebuie dirijate către Cluj. După ce 20 de ani, județele din jurul Clujului au fost pârjolite de investiții pentru a ridica Clujul, în continuare, noi să băgăm bani la Cluj. Nu, e nevoie, pentru o dezvoltare echilibrată a Regiunii Nord-Vest, de investiții și în celelalte județe.

Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a declarat că, deocamdată, nu a purtat discuții oficiale pe această temă și că “e nevoie de o discuție mai laborioasă, pentru că, din ce știu eu, unele proceduri au început. Preluarea proiectului într-o altă formulă decât cea începută înseamnă, practic, un alt proiect, în opinia mea.”

Marc a adăugat că discuțiile de orice alt fel, decât cele oficiale, pe acest subiect, nu au nici o acoperire concretă și rămân fără urmări: 

”Cred că este prematur să discutăm, pentru că, dincolo de o susținere formală, probabil că sunt și alte obligații, pentru că valoarea proiectului e mai mare decât alocarea din fonduri europene. Din ce știu eu, proiectul are nevoie de o completare între cât se alocă din fonduri europene și cât costă proiectul? Cine face această alocare? Sunt lucruri care trebuie discutate. Altminteri, ne-am lansa în necunoscut”, a conchis acesta.

Președinții celorlalte două Consilii Județene din regiune, Emil Radu Moldovan (Bistrița Năsăud) și Csaba Pataki (Satu Mare), nu au reușit să se pronunțe pe această temă.

Prin urmare, concluzia parțială relevă faptul că la nivelul Consiliului Județean Cluj, nu au fost întreprinse măsuri concrete, pe canale oficiale, pentru a debloca acest proiect și a coopta celelalte județe din regiunea Nord-Vest. 

Clujenii par a fi singurii păgubiți: mass-media locală livrează informații neverificate și anunță noi termene pentru realizarea Spitalului Regional în Cluj, în timp ce implicarea celorlalte cinci județe – Bihor, Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud și Satu Mare, este mai mult decât rezervată.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 24 hours In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 3 days In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE