In vizor

Spitalul Regional Cluj e „terminat” din minciuni. Cum ne-au dus politicienii cu zăhărelul din 2004 încoace. O nouă dumă aparține Sorinei Pintea: investiția nu va mai fi gata în 2023. Poate în 2024

Anul trecut, în iulie, Sorina Pintea, ministrul Sănătății declara la Cluj că statul are bani pentru Spitalul Regional, iar în 2023 va fi funcțional. Singura problemă ar fi fost pregătirea medicilor. Între timp, surpriză! Nu mai sunt bani, iar 2024 este un termen optimist pentru finalizarea lucrărilor. În acest moment, nici măcar studiul de fezabilitate nu este gata. Nici autoritățile județene nu sunt mai bune decât Guvernul. De-a lungul anilor, nu au făcut nimic altceva decât să tergiverseze lucrurile. Cel mai grav este că certificatul de urbanism emis pentru spital ar putea fi lovit de nulitate din cauză că a fost emis în perioada când Inspectoratul de Stat în Construcții a interzis Primăriei Florești să mai elibereze autorizații de construcție.

Minciunile politicienilor întrec orice imaginație. În iulie 2018, într-o conferință de presă, Sorina Pintea era ferm convinsă că Spitalul Regional va fi gata în 2023. Declara cu mâna pe inimă că statul este pregătit, că are bani pentru acest proiect costisitor și că singura problemă ar fi pregătirea medicilor. Vezi Doamne, nu s-ar descurca cu toată aparatura performantă din spital. Tot atunci, spunea că până în decembrie 2018 trebuie să fie gata studiul de fezabilitate.

“La finalul lunii august vor fi depuse de către consultant studiile de fezabilitate pentru Iași și Cluj. Aplicația de finanțare se va depune la Comisia Europeană în perioada octombrie – noiembrie 2018. În anul 2019 va fi lansată licitația de proiectare, construcție și supervizare, iar finalizarea construcției, echipare și finalizare, decembrie 2023”, spunea Pintea, în iulie 2018, la Cluj.

Citește și:

Teoretic, Spitalul Regional Cluj va fi gata în 2023. Ministrul Sănătății: Singura problemă ar fi pregătirea medicilor, nicidecum banii

Bineînțeles că studiul de fezabilitate nu a fost gata în decembrie 2018, nu este gata nici acum și nici nu se știe când va fi gata. Sorina Pintea dă vina pe Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. Alin Tișe dă vina pe Guvernul PSD. Este cel mai simplu să arunce pisica moartă unul în grădina celuilalt și să intoxice populația cu minciuni.

Duminică seara, Sorina Pintea a declarat la Digi24 că de fapt abia în 2024 ar fi gata lucrările, dar nici acest termen nu este sigur. Cu jumătate de gură a precizat că 2024 este un termen optimist. Deci, Ministerul Sănătății nu a depus cerere de finanțare europeană în acest exercițiu financiar, ci așteaptă exercițiul următor. Bani la bugetul de stat nu sunt pentru acest obiectiv de investiții important, bineînțeles. Doar minciuni există fără limită.

Ai noștri consultanți, consultanții Băncii Europene de Investiții, spun 2024, eu spun că e un termen optimist. Vorbim despre finanțare, despre posibilitatea fazării, tocmai pentru că avem niște proceduri foarte lungi – nu numai noi, și cei de la Comisia Europeană. Până la urmă, sunt niște termene de care trebuie să ținem cont. Este vorba de 400 de milioane de euro, noi avem 50 de milioane de euro de la Comisia Europeană în acest moment. Încercăm, am aprobat în Guvern un memorandum în care cerem prelungirea, practic etapizarea construcției, lucru care, poate, e cel mai aproape de realitate. Asta avem în acest moment, nu am putut avea mai multă finanțare. Dacă putem obține bani mai mulți, de ce să n-o facem, pentru că n-o să începem construcția mai devreme de 2020 – 2021. De ce să nu profităm de a doua etapă de finanțare?”, a explicat Sorina Pintea la Digi24.

Referitor la studiul de fezabilitate, ministrul Sănătății a precizat că Clujul este „aproape gata”, Iașiul este finalizat, iar pentru Iași va avea loc săptămâna viitoare o ședință interministerială pentru aprobarea indicatorilor și apoi va merge la Bruxelles. Va urma Clujul și apoi Craiova.

Nici autoritățile județene nu s-au lăsat mai prejos când vine vorba de dezinteres pentru Spitalul Regional. De exemplu, abia luna trecută au finalizat lucrările de demolare a clădirilor de pe terenul din Florești unde va fi ridicată unitatea sanitară. Asta, după ce în noiembrie 2018 Consiliul Județean a plătit peste 80.000 euro pentru demolarea unor magazii de muniție, șoproane, bazine de apă etc.

Proiectul construirii Spitalului Regional Cluj a început în anul 2004, în timpul mandatului de președinte de județ al lui Marius Nicoară. Atunci a fost identificat un teren în Câmpenești, comuna Apahida, dar proiectul a fost oprit pentru că nu s-a obținut finanțare de la Guvern. A urmat mandatul lui Tișe, în 2008. În timpul mandatului său a fost aprobat actualul amplasament pentru construirea spitalului. În 2011, Tișe estima că în 2016 va fi gata Spitalul Regional. Lipsa banilor și a interesului a făcut ca lucrurile să stagneze. Abia în 2017, terenul a fost predat către Ministerul Sănătății și a fost semnat un protocol de colaborare între Consiliul Județean și Minister.

Spitalul Regional ar urma să fie legat de Cluj-Napoca prin trei drumuri de acces: unul care pornește din DN1, unul spre Metro, pe un drum nou și unul care pornește din centura de sud Florești. Pentru realizarea acestor drumuri au fost puse la dispoziție mai multe terenuri, dar există mai multe neclarități. De exemplu, cum se va face accesul de pe DN1? Sau faptul că în Florești sunt probleme legate de PUG. Horia Șulea, primarul comunei Florești susține sus și tare că PUG-ul este valabil, că se emit autorizații de construcție valabile, dar lucrurile nu sunt chiar așa. PUG-ul din Florești a expirat în 2015, Inspectoratul de Stat în Construcții a pus interdicție Primăriei să mai emită autorizații de construcție, Șulea a contestat în instanță această decizie, dar a pierdut procesul.

Citește și:

Blocaj în Florești. Primăria nu mai poate emite autorizații de construire și certificate de urbanism. Se lucrează de 8 ani la un PUG nou

Primăria Florești a făcut recurs, dar Curtea de Apel a respins recursul Primăriei Florești, menținând sentința Tribunalului Cluj, cu privire la anularea de către Inspectoratul în Construcții a autorizațiilor de construire, emise în baza PUG-ului considerat expirat. În consecință, toate autorizațiile de construire și certificatele de urbanism, pe care Consiliul Local și Primăria Florești le-au emis începând din 7 ianuarie 2017 (execeptându-le pe cele care au la bază un PUZ valabil), sunt anulabile. Mai precis, au fost emise în această perioadă peste 600 de autorizații de construire și s-au eliberat peste 1000 de certificate de urbanism. Inclusiv certificatul de urbanism pentru Spitalul Regional de Urgență ar fi lovit de nulitate, pentru că și acesta a fost emis, pentru Ministerul Sănătății, tot în perioada în care Primăria avea interdicție să elibereze astfel de documente. De altfel, Consiliul Județean s-a oferit să emită certificatul de urbanism pentru spital, tocmai din acest considerent, însă Primăria a refuzat să-i dea avizul de specialitate, preferând să se ocupe pe cont propriu de procedură.

Citește și:

Cei care au construit în Florești pe baza PUG-ului legal doar în capul lui Horia Șulea, să-i mulțumească când Inspectoratul de Stat în Construcții îi va obliga să-și demoleze investiția!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *