Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii de pe strada Moților recunoaște că în urma controalelor efectuate de ISU Cluj s-a constatat lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu la următoarele secții: UPU-ATI-ORL-CHIRURGIE de pe strada Moților și Pediatrie 2, Nefrologie pe pe strada Crișan.
Într-un răspuns formulat la cererea Ziar de Cluj, Spitalul Clinic pentru Copii a transmis și măsurile care au fost luate pentru a rezolva această situație.
Astfel, în cazul clădirii de pe strada Moților, spațiile unde funcționează secțiile UPU-ATI-ORL-CHIRURGIE au fost în litigiu până în anul 2018 și nu s-au putut solicita fonduri și efectua lucrări în vederea obținerii autorizațiilor de securitate la incendiu. După anul 2018 Spitalul a făcut demersurile obținerii unui DALI și a solicitat fonduri Consiliului Județean pentru lucrări necesare obținerii autorizației de securitate la incendiu, care sunt în derulare.
La secția Pediatrie 2, Nefrologie de la adresa Crișan 3-5 există aviz de securitate la incendiu, s-au efectuat lucrări pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu (instalație de detectare și semnalizare în caz de incendiu, iluminat de sigfuranță, lucrări la instalația de gaz). La aceste secții există un proiect pe fonduri europene în derulare iar după terminarea lucrărilor se va obține autorizația de securitate la incendiu.
Un raport al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) prezintă lista spitalelor din România care funcționează fără autorizație la incendiu, realizată în aprilie 2019. În județul Cluj sunt 12 spitale trecute pe această listă, cele mai multe din țară.
În această perioadă, se desfășoară controale de prevenire în unitățile sanitare cu spitalizare continuă, iar pe timpul acestora vor fi incluse și exerciții inopinate cu forțe și mijloace din subunitățile de intervenție ale ISU Cluj.
Pe lângă verificarea vulnerabilităților pe linia apărării împotriva incendiilor, prin intermediul acestor exerciții inopinate se urmărește verificarea cât mai aproape de realitate a modului de evacuare în situații de urgență a pacienților și personalului din aceste unități, precum și implicarea personalului unității spitalicești cu atribuții pe linia apărării împotriva incendiilor în organizarea cerințelor de evacuare în cazul situațiilor de urgență. De asemenea, se mai urmărește practicabilitatea căilor de intervenție, starea și funcționalitatea mijloacelor din dotarea unităților sanitare, sursele destinate alimentării cu apă ale autospecialelor de intervenție, precum și posibilitățile de amplasare autospecialelor de lucru la înălțime.