Sanatate

Spitalul de Urgenţă vrea să dea Casa de Asigurări de Sănătate în judecată

Plafonul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a fost depăşit în 2016 cu peste 6 milioane de lei, la o sumă contractuală de 140 de milioane. Şi în 2015, plafonul a fost depăşit tot cu 6 milioane de lei, conform declaraţiei managerului Petru Șușcă, care a fost invitatul lui Răzvan Dumitrescu în cadrul emisiunii Pentru Cluj, difuzată la NCN. 

Această depăşire a fondurilor are loc în contextul în care se încearcă o „ţinere sub control” a cheltuielilor şi se încearcă să nu se iasă din parametri. 

De ce s-au cheltuit 6 miliane de lei în plus, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă? 

„Trebuie să păstrăm o marjă decentă şi să avem grijă cu cheltuielile pe care le angajăm pentru aceste depăşiri”, a precizat managerul SCJU. Explicaţia lui Petru Șușcă? 

„În urgenţă avem obligaţia să internăm chiar şi fără card. Şi avem peste două milioane de lei nedecontati de către Casă pentru asemenea urgenţe. Deşi legea spune că eşti obligat să îi tratezi.” 

Peste 70.000 de bolnavi au fost trataţi în 2016 în SCJU, în condiţiile în care acest spital are 1.542 de paturi. Între 36 şi 38% dintre cei trataţi au provenit din afara judeţului Cluj, mai ales din judeţele limitrofe. 

De ce nu se decontează? Pentru că mulţi dintre „abonaţii” la serviciile medicale de urgenţă nu sunt asiguraţi, aceştia fiind persoane fără adăpost, mai expuse urgenţelor medicale decât persoanele cu un nivel de trai mai ridicat. 

Petru Șușcă vrea să dea în judecată Casă de Asigurări de Sănătate 

SCJU a avut o serie de cheltuieli cu medicamente şi consumabile medicale pentru persoane neasigurate, cheltuieli pe care le-a facturat către Casa de Asigurări de Sănătate. Iar CAS a trimis facturile înapoi. 

Cochetez cu ideea de a da în judecată Casa pentru aceste servicii. Din păcate, nu am cei mai buni jurişti, dar m-am tot gândit la asta”, susţine managerul. 

Teoretic, în relaţiile contractuale cu CAS, managerul răspunde pentru serviciile pe care le face peste contract. Iar întrebarea legitimă a lui Șușcă e: „Dacă banii se termină în 20 ale lunii, eu să nu mai internez? Nu poţi să închizi poarta spitalului. Toată lumea se luptă pentru adresabilitate, iar noi suntem unul din cele mai importante spitale din Transilvania. Dar pe de altă parte, dacă ai adresabilitate, ai un corp medical de excepţie, eşti penalizat.” 

În total, la nivelul judeţului, suma cu care a fost depăşit contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate e de 55 de milioane de lei. Iar SCJU a depăşit cu 6.8 milioane de lei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version