Sanatate

Spitalul de Urgență pentru Copii a funcționat la cote de avarie în perioada stării de urgență: numărul de prezentări s-a redus la 30%, iar internările cu mai bine de 40%

Scris de 222

Activitatea din cadrul unităților sanitare la nivelul municipiului Cluj-Napoca a fost afectată de pandemia de COVID-19, astfel încât unele spitale au deservit exclusiv pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, iar alte centre medicale au devenit spitale suport. În acest context, numai la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Pentru Copii Cluj-Napoca, adresabilitatea s-a diminuat considerabil, iar numărul de internări a fost, de asemenea, redus. Toți ceilalți pacienți, fie ei adulți ori copii, cu diverse afecțiuni cronice, au fost puși pe hold, iar spitalele au fost golite peste noapte de cazurile care nu reprezentau urgențe. 

Astfel, după cum semnala Ziar de Cluj, pe durata stării de urgență au fost asigurate doar serviciile medicale ce nu suportau amânare, iar până și triajul în cazul urgențelor a fost unul extrem de riguros. 

CITEȘTE ȘI: Ce faci dacă te îmbolnăvești în vremea pandemiei? Vezi ce servicii medicale sunt acoperite în timpul stării de urgență

Practic, pacienții suferinzi de alte afecțiuni decât infecția cu noul coronavirus, care nu reprezentau urgențe, dar acuzau o stare de sănătate precară, au fost puși, cu boală cu tot, în așteptare. 

Și activitatea Spitalului de Copii din Cluj a suferit perturbări în perioada celor 60 de zile de urgență, astfel încât serviciile medicale oferite copiilor au fost reduse la minim, iar internarea acestor mici pacienți a scăzut considerabil, precizează reprezentanții spitalului la solicitarea Ziar de Cluj.

Astfel, după cum reiese din precizările făcute de Spitalul Clinic de Urgență Pentru Copii Cluj, pacienții cu boli cronice aflați în evidența spitalului și care au necesitat eliberarea de prescripții medicale cu regim special ori evaluare clinică obligatorie au fost plimbați ori preluați în Clinicile Pediatrie II, Pediatrie III, Psihiatrie sau Neurologie Pediatrică, iar asta numai după triajul epidemiologic efectuat la UPU. 

CITEȘTE ȘIBătaie de joc URIAȘĂ la Spitalul de Copii! UNGUREANU, despre cortul de triaj: „O improvizație penibilă care nu respectă normele de igienă și siguranță”

În aceste condiții, numărul de prezentări s-a redus la aproximativ 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar numărul de internări la 42% față de aceeași perioadă a anului trecut. 

După încheierea stării de urgență, abia din data de 18 mai, activitatea  Ambulatorului Integrat al spitalului a fost reluată, dar cu programarea anterioară strictă a pacienților, iar această pentru a reduce riscul de contaminare. 

Astfel, după cum notează reprezentanții instituției medicale, programarea pacienților se face pe zile și ore și include un triaj telefonic prealabil. 

Însă pacienții care îndeplinesc criteriile epidemiologice de infecție cu SARS-COV-2 vor fi îndrumați la UPU, nefiind evaluați în Ambulatorul Integrat. 

Spitalul de Copii Cluj oferă servicii medicale de urgență, servicii de sfat medical prin telemedicină, dar și servicii medicale prin internare continuă și de zi, prin Ambulatorul Integrat. 

Reluarea activității medicale după încheierea stării de urgență a avut în vedere respectarea „precauțiunilor universale și precauțiunile specifice bolilor cu transmitere aeriană, conform actelor normative care legiferează acest aspect”, adaugă reprezentanții instituției medicale cu profil pediatric. 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 11 hours Eveniment
  Un cutremur de magnitudine 5,3 a avut loc în județul Arad, la adâncimea de 6,4 km. S-a resimțit în România, Croația, Ungaria și Serbia
 • Acum 12 hours In vizor
  Cum se subminează Educația? Prin prostia disperată a slugoilor puși miniștri. Mediile vor putea fi încheiate cu doar două note pe disciplină – proiect
 • Acum 16 hours General
  SE MIȘCĂ ȘI SĂNĂTATEA: Grevă japoneză și miting de protest în Piața Victoriei
 • Acum 16 hours Vocea ta
  Szakats Istvan: ”Dragi bieți useriști. Îmi pare rău că mă repet, dar mă doare. Vă bateți joc de Cluj și de clujeni”
 • Acum 17 hours Politica
  GUVERNUL E DISPUS SĂ FACĂ ORICE, NUMAI SĂ NU DEA SALARII DECENTE PROFESORILOR: Probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului, dacă orele nu încep până la finalul săptămânii – a anunțat ministrul Educației
 • Acum 17 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Purtătorul de cuvânt al BOR: ”O țară în care profesorii sunt timp de decenii subsalarizați, ignorați și chiar batjocoriți este una care se autosabotează”
 • Acum 19 hours Eveniment
  POATE, DE DATA ACEASTA, VEȚI FI INTERESAȚI: Municipalitatea lansează în consultare publică stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024
 • Acum 20 hours General
  Se fac înscrieri pentru Evaluarea Națională deși calendarul exemenelor ar putea fi afectat de greva din școli
 • Acum 20 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: ”Un plan de guvernare care a întârziat 10 ani. Să fie primit!”
 • Acum 21 hours Vocea ta
  MUNICIPIUL CARE NU E ÎN CENTRU, NU EXISTĂ! Hai, Măiestrică, într-un exercițiu de PR, de data aceasta util comunității, pune mâna pe coasă (sau pe par) și rezolvă situația
 • Acum 21 hours Politica
  Gabriela Firea anunţă o HG pentru combaterea hărțuirii la locul de muncă: Se întâmplă cazuri revoltătoare
 • Acum 21 hours In vizor
  Banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în Regiunea Nord-Vest s-au terminat în 3 minute
 • Acum 21 hours General
  O maşină hibrid a luat foc în Leghia, judeţul Cluj. În interior a fost găsit un corp carbonizat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE