Din oras

Spitalul de carton de sute de mii de euro din Polivalentă, inaugurat în urmă cu doi ani, nu a fost utilizat niciodată. 350 de paturi sunt depozitate de ISU Cluj

O investiție privată de 200.000 euro a fost făcută degeaba în mai 2020, în perioada de debut a pandemiei COVID-19. Atunci, Sala Polivalentă a fost transformată în spital de campanie pentru pacienții asimptomatici și cu simptome ușoare de COVID-19.

În mai multe spații din Polivalentă au fost puse 350 de paturi, amenajându-se astfel celule de cazare. Fiecare celulă de cazare a fost numerotată, a dispus de pat, lenjerie, scaun din plastic și coș de gunoi din carton. Din același material au fost confecționați pereții despărțitori. Pe fiecare perete, deasupra patului era lipită o imagine care reproducea o fereastră larg deschisă către o pajiște înverzită.

Spitalul de campanie a fost amenajat atunci în ideea în care spitalele nu vor mai face față numărului mare de pacienți. Ulterior, gestionarea pandemiei a suferit modificări, astfel că nu a mai fost nevoie de internarea tuturor pacienților, doar a celor cu forme grave de boală. Nu a mai fost nevoie de spitalul din Polivalentă și după două luni a fost desființat.

Toate cele 350 de paturi au fost preluate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj și depozitate în spațiile lor. De aproape doi ani, paturile nu au fost solicitate de nicio autoritate publică.

„Toate echipamentele care au fost în dotarea Centrului Medical de Suport de la Sala Polivalentă sunt depozitate în bune condiții în spații ale unității noastre. Până în acest moment nu au fost solicitări pentru a folosi aceste materiale”, au declarat reprezentanții ISU Cluj.

„Este o resursă logistică de ultim resort pe care sperăm să nu o operaționalizăm niciodată. Este prevăzută în planul strategic sanitar pe ultima linie și după ce epuizăm toate resursele spitalicești ajungem la spitalul de campanie”, spunea Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj, în mai 2020, la inaugurarea centrului de suport din Polivalentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *