Spitalele din Cluj-Napoca nu mai reușesc să facă față numărului tot mai mare de pacienți diagnosticați cu COVID-19, iar situația este critică în special la terapie intensivă unde nu mai sunt paturi disponibile. În acest moment spitalele din Cluj în care sunt tratați pacienții cu COVID caută soluții pentru a mări numărul de locuri de terapie intensivă.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase, medicul Irina Filipescu a declarat că în acest moment spitalul se află la capacitate maximă, iar dintre cei internați, 50% sunt în stare gravă și critică.
„Numărul de cazuri este în creștere și peste 50% dintre pacienți sunt în stare gravă sau critică. După evoluția bolii cu simptome pacienții par să se simtă bine, dar începând din ziua șapte și ziua 11 pot să apară agravări ale bolii. Deși pacientul este cu insuficiență respiratorie sesizează destul de greu lipsa respirației și solicită ambulanța când saturația este la 80-90%. Majoritatea cazurilor necesită oxigenoterapie sau asistență de terapie intensivă. Anul trecut media de vârstă a fost la 65 de ani, iar acum a scăzut la 62 de ani. Spitalul e la capacitate maximă în acest moment”; a declarat Irina Filipescu la EBS Radio.
Ministerul Sănătății a anunțat că s-a decis ca aproximativ 140 de paturi de terapie intensivă pentru adulți și aproximativ 210 paturi de terapie intermediară destinate pacienților COVID-19 să fie suplimentate în unitățile sanitare județene, urmând ca în perioada următoare unitățile sanitare să comunice Ministerului Sănătății posibilitățile de a suplimenta în continuare numărul acestora.
Ministerul Sănătății a subliniat necesitatea redistribuirii personalului medical la nivel județean și suplimentarea acestuia în secțiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal, precum și necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 și non-COVID-19 în unitățile sanitare în vederea creșterii capacității de tratare a pacienților COVID-19 aflați în stare gravă.