Din oras

Spitalul "Clujana" primeste bani din trei surse pentru plata datoriilor

Spitalul Municipal „Clujana” primeste bani din trei directii pentru plata datoriilor. Daca in martie anul acesta, Horea Uioreanu a acordat din banii Consiliului Judetean Cluj suma de 660.000 de lei pentru plata arieratelor de catre Spitalul Municipal, acum primarul Emil Boc a alocat 5,1 milioane de lei pentru spital. Si Guvernul a alocat, printr-o hotarare din 22 martie, suma de 463.000 de lei.

Emil Boc a propus in rectificarea bugetara, care se va vota in sedinta de astazi a Consiliului Local Cluj, alocarea de fonduri pentru Spitalul Clujana.

Municipalitatea a alocat acestui spital, la inceputul anului, 10 milioane de lei. Prin rectificarea de buget, 5,1 milioane de lei din aceasta suma va fi alocata strict pentru acoperirea diferentei de costuri medicale neacoperite de Casa de Asigurari de Sanatate. In fapt, a explicat Emil Boc, spitalul cheltuie, in sectia ATI, mai multi bani pe pacient decat deconteaza Ministerul Sanatatii prin Casa de Asigurari de Sanatate si astfel se ajunge la acumularea de datorii.

“Am adaugat un articol in Hotararea de Consiliu Local, prin care dispunem ca 5,1 milioane de lei sa fie folositi pentru achitarea de catre spital a diferentei din costul total pentru servicii medicale. Daca spitalul ramane cu arieate, risca sa fie inchis”, a explicat Boc.

Tot pentru Spitalul Municipal Clujana, Guvernul a alocat, de curand, suma de 463.000 de lei, cu destinatie exclusiva “plata arieratelor”. Practic, datoriile totale pe care le inregistra spitalul pana la data de 22 mai, cand a fost adoptata Hotararea de Guvern.

Acelasi spital a primit, in martie anul acesta, suma de 660.000 de lei tot pentru plata arieratelor, din partea Consiliului Judetean Cluj.”Am folosit si aceasta suma”, a declarat pentru Ziar de Cluj directorul spitalului, medicul Nicolae Constantea.

Potrivit acestuia, Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza spitalului, pe fiecare caz rezolvat, suma de 1.380 de lei. Cel putin in cazul pacientilor tratati in sectia ATI, costurile sunt mult mai mari, sustine dr. Constantea. Sectia ATI functioneaza la Spitalul Municipal Clujana din 2009, de cand unitatea medicala a inceput sa acumuleze datorii.

Pe de alta parte, consilierii USL au solicitat Primariei Cluj-Napoca, in administrarea careia se afla, realizarea unui audit la Spitalul Clujana pentru a se vedea cum sunt cheltuiti banii publici. Consilierul Ioana Borza, care face parte din Consiliul de Administratie al spitalului, sustinea in luna martie ca aproape 90% din banii spitalului sunt folositi pentru cheltuieli de personal, in timp ce cheltuielile aferente actului medical se transforma in arierate. Potrivit lui Borza, din cei 516 angajati, doar 68, adica un procent de 13% sunt medici pe post, alti 120 sunt medici rezidenti si mai exista cateva asistente medicale.

Pana la aceasta data nu s-a realizat, insa, acest audit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *