Din oras

Spicuiri din poveștile cu erori ale CTP: de la panouri electronice care călătoresc în timp la plata biletelor cu copeici FOTO&VIDEO

Faptul că serviciile pe care le oferă Compania de Transport Public clujenilor sunt la pământ nu mai reprezintă o noutate. În schimb, încăpățânarea cu care sunt scoase la înaintare doar autobuzele electrice, dotate cică cu WIFI, sau reklama făcută pe baza panourilor digitale (chiar dacă acestea funcționează în reluare) – ei bine, aceste aspecte sunt profund deranjante și reflectă lipsa de respect pe care o manifestă autoritățile clujene, adică Primăria domnului Boc și compania de transport a domnului Liviu Neag, la adresa cetățenilor dintr-un pretins oraș smart

Vă oferim o demonstrație a batjocurii publice, înregistrate zilnic în oraș, în care clujenii sunt nevoiți să folosească aceste mijloace de transport public, fiind astfel prinși la mijloc între dezinteresul administrației și incompetența CTP. 

Aparatele de bilete sau, altfel spus, sistemul de ticketing este o mare vrăjeală care funcționează după reguli neștiute. Fie sunt amplasate doar pe o direcție de mers, fie lipsesc cu desăvârșire, fie se găsesc în stare nefuncțională ori nu permit achitarea prețului unui bilet în bancnote, ci doar cu copeici. Acestea ar fi doar câteva remarci referitoare la așa-numitul ”sistem de ticketing” – o formulă prea pompoasă pentru modul defectuos în care funcționează. În plus, sistemul de ticketing reprezintă una dintre cele mai mari găuri financiare, o afacere extra păguboasă, realizată de CTP în propriul interes, nicicum al cetățenilor. 

Stația Teatru 

În așteptarea autobusului cu nr 35, aruncăm o privire spre panoul electronic: este ora 09:07. Trebuie să așteptăm 4 min până la sosirea autobuzului în stație.

Timpul se scurge, iar ceasul de pe panoul smart ne arată ora 09.10. Minutele nu scad, ci cresc, astfel încât pentru sosirea autobusului nr 35 trebuie să așteptăm 6 minute. Așteptăm.

click foto pentru imagine completă

La ora 09:10, în stație ajunge până la urmă și autobusul de pe linia 35. Chiar dacă panoul electronic ne arăta încă 6 min de așteptare.

Prin urmare, actualizarea timpului de așteptare de pe panoul electronic nu coincide întotdeauna cu sosirea autobuselor în stație: de obicei, minutele afișate pe ecran cresc într-un ritm de neînțeles, iar autobusele vin după un program știut doar de șoferi.

Stația Spitalul de Recuperare Nord

Aici, modul în care sunt afișate minutele pe panoul deștept este aproape invizibil. Până la sosirea autobusului 46B ecranul arăta 6 min, iar autobuzul a venit în stație pe neașteptate. Dincolo de aceasta, pe direcția de mers Zorilor, în această stație nu există nici aparat pentru eliberarea biletelor, nici casă de bilete. Ești nevoit să faci un parcurs periculos, să treci peste două treceri de pietoni pentru ca ajuns pe partea opusă a străzii, să îți poți achiziționa un bilet.

Stația Gheorghe Dima

Nici în această stație nu poți achiziționa bilete – lipsesc casele de bilete și sistemul de ticketing este de negăsit.

Stația Zorilor

Aici găsim un aparat de bilete. Și casa de bilete este situată în apropiere. Doar că plata la acest aparat nu poate fi făcută ”utilizând bancnote”. Chiar dacă, mai jos stă scris: ”Vă rugăm să nu folosiți bancnote șifonate, îndoite, rupte sau murdare, existând pericolul de a se bloca. Nu introduceți alte obiecte în fantele pentru plăți”.

Vorba aia, dacă măcar n-ar fi fost scris, dar așa… 

Dragi călători, roboțelul deștept vă cere doar bancnote nou-nouțe. Doar că, ce să vezi: plata poate fi efectuată doar cu monede. Secolul XXI. Cluj-Napoca. 

În loc să poată achiziționa un bilet de călătorie prin toate mijloacele posibile: card, bancnote, monezi, telefon etc., Compania de Transport Public limitează drastic facilitarea acestui serviciu esențial, în dezavantajul evident al celor care folosesc transportul în comun. Despre cât de prost își incasează CTP banii, nu vă mai spunem.

În schimb, după ce cauți cu lumânarea un aparat de bilete, amplasat pe o singură direcție de mers, acesta se dovedește inutil dacă nu ai buzunarul burdușit de copeici. Și, de parcă acestea n-ar fi destule, mai întâlnești în autobuse și câte doi controlori lipsiți de profesionalism, specializați în a-ți strica definitiv starea de bine, care te întreabă de bilet… 

Întrebarea firească este ce mijloace de achiziționare a biletelor de călătorie îți oferă CTP? Soluția smart se rezumă la plata cu copeici.

La numărul de telefon afișat (vezi imaginea următoare), după cum vă puteți da seama, nu răspunde nimeni. O întrebare se impune de la sine: de ce nu poți plăti cu bancnote? Ce face Compania de Transport Public cu copeicile colectate de la cetățeni?

Urmăriți mai jos modul halucinant în care ești nevoit să-ți achiziționezi un bilet de călătorie, plătind cu monede, în orașul-smart Cluj-Napoca:

Stația Piața Cipariu

Revizie tehnică la plata cu bancnote. Plata cu bancnote nu se poate efectua.

CITEȘTE ȘIVIDEO Aparatele de bilete funcționează la mișto, iar călătorii sunt amendați pe bune. Ticketing la vrăjeală, marca CTP

CITEȘTE ȘIPanourile digitale din stațiile de autobuz măsoară timpul din alt univers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *