Din oras

Specialistii in recuperarea victimelor traficului de persoane: "Cel mai greu e sa le facem sa constientizeze ca li s-a intamplat un lucru rau"

Nimic nu e gratis. Asta trebuie sa invete adolescentele care cad prea usor in plasa traficantilor de carne vie. Impinse de lipsurile materiale si emotionale de acasa isi gasesc alinare in bratele unui “lover boy” sarmant care le da atentia de care nu au avut parte niciodata sau langa o figura materna care le ofera protectie. Apoi ajung sa fie sechestrate si obligate sa se prostitueze.

Astazi este Ziua Internationala Impotriva Traficului de Persoane. Ziar de Cluj a aflat de la specialistii Centrului de Reabilitare Sociala si Primire in Regim de Urgenta a Victimelor Traficului de Persoane care sunt cele mai mari riscuri la care se expun tinerele, ce lupta e pana constientizeaza ca de fapt sunt exploatate si cum reusesc sa scape.

“Avem trei fete in adapost acum, am deschis abia la inceputul lunii. Pana acum nu aveam un adapost in zona, asa ca trebuia sa apelam la alte centre din tara pentru protectia tinerelor”, arata Kovacs Ilona, coordonatorul compartimentului de interventie in situatii de trafic, migratie si repatrieri.

Toate fetele de care se ocupa Centrul sunt minore, iar cazurile vin din partea BCCOA, DIICOT sau Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane.

“In general provin din familii defavorizate, familii in care mediul este policarentat, in care controlul este foarte diminuat, de obicei aceste fete prezinta abandon scolar sau au probleme la scoala, poate chiar sunt abuzate in familie. Atunci intervine respectivul “lover boy”, prima veriga din retea. De obicei fetele se indragostesc de cel care urmeaza sa le traficheze. Sunt persoane destul de tinere, care au un sarm aparte, sunt foarte ingrijite, un adevarat lover boy”, subliniaza Cristina Farcane, inspector de specialitate in cadrul centrului.

Trist este ca de multe ori traficantul face parte chiar din familie.

“De foarte multe ori concubinul mamei, sau persoane din familia extinsa se folosesc de fetele astea. Avem cazuri concrete in care traficantul este concubinul mamei, iar fata provine din alta casnicie. Mama de multe ori in astfel de cazuri il alege pe el. Pentru ca este tatal copiilor mai mici, pentru ca este sursa de venit, pentru ca este siguranta ei, practic si o sacrifica pe fata care e din alta relatie”, arata Kovacs.

“De la 14 ani a fost traficata de fratele concubinului mamei ei. Totul a durat cam un an, am fost sesizati de catre DIICOT. S-a dispus protectia pentru ea, mama ei si doi frati minori. Traficantul a descoperit unde se afla si o urmarea si pe ea si pe fratele minor la scoala, ii santaja, ii ameninta cu moartea. Mai aveau acasa un frate si ii ameninta trafcantul ca daca spun ceva si daca declara ceva fratele va avea de suferit, descriind cu lux de amanunte ce ii va face. Fata a fost trimisa la un alt centru. Traficantul intre timp a fost inchis, iar mama fetei cu fratii minori s-a intors acasa”, isi aduce aminte Farcane.

Figura traficantului se schimba in functie de societate. In multe cazuri traficantii sunt femei care le exploateaza pe aceste fete.

“O femeie cu concubinul ei racola fete, mai ales fete care fugeau de la scoala sau fugeau de acasa. Pierdeau vremea in oras. Le oferea o camera unde sa stea, se oferea sa le ajute. La inceput discret. Uite, eu fac masaj la domiciliu, sa va invat si pe voi sa faceti un ban. Si asa, incet le introducea in practica pentru ca dupa aceea sa le sechestreze, sa le ia actele. Le tinea inchise acolo si ea le aducea clienti”, povesteste Farcane.

“Doamna respectiva, cand o vezi, e foarte simpatica, nu ti-ai da seama ca ar fi capabila sa faca asa ceva”, spune si Kovacs.

Pe de alta parte sunt minore care le introduc pe altele in retea.

“Au fost cazuri in care fete de 15 ani spun uite ce bani poti sa faci, iar dupa ce intra benevol in retea e numai un pas sa fie obligate si traficate. Intra benevol pentru ca fac un ban, si nu-si dau seama ca nu mai pot iesi”, spun specialistii.

Afla detalii crunte si realitati oribile, dar nu se lasa afectate. Nu vor sa umileasca victimele cu mila lor.

“Nu ne putem permite sa ne socam. Trebuie sa ne mobilizam si sa ne gandim mereu la pasul urmator si la solutionare, la rezolvare. Daca ne socam si ne este mila de client am claca, nu am mai putea lucra. Mila este si umilitoare, trebuie sa ma gandesc pozitiv. Trebuie sa empatizezi, dar una e empatia si alta e groaza si mila. Esti empatic in sens pozitiv si constructiv. Nu-mi pot permite sa ma ingrozesc pentru ca atunci sunt coplesita de situatie. Cel mai greu e sa le facem sa constientizeze ca s-a intamplat un lucru rau. Pentru ca dupa ce au constientizat poti porni pe recuperare. Pana atunci, insa, esti privit ca un dusman pentru ca le desparti de sursa de venit, de dragostea lor. In mediile acestea ele nu constientizeaza ca li se intampla un lucru rau, este ceva normal, o sursa de venit”, subliniaza coordonatoarea compartimentului de interventie in situatii de trafic, migratie si repatrieri.

Sunt si cazuri in care victimele se intorc la traficanti dupa un timp, din diferite motive.

“A fost o tanara care a plecat la munca in Italia cu iubitul ei, iar cand a ajuns acolo de fapt a fost obligata sa se prostitueze. A fost traficata luni bune, pana cand de pe telefonul unui client a reusit sa o sune pe maica-sa. Maica-sa a anuntat politia, au adus-o acasa. I-a si gasit un loc de munca. Dupa cateva luni ea s-a intors la traficant. Iar a fost in retea o perioada buna. Pe urma cu ajutorul politiei iar a fost adusa acasa, I s-a gasit un loc de munca in alt oras. Dupa cateva luni, fiind salariul mic, iar a disparut. In momentul de fata nu se stie unde a plecat”, arata Kovacs.

Specialistii atrag atentia ca cel mai mare pericol pentru aceste fete vulnerabile se afla pe retelele sociale.

“Am tot atras atentia la toate campaniile la care am fost cu internetul, cu retelele de socializare. E cea mai usoara modalitate de racolare. Stim cazuri concrete cand fete accepta prietenia unor straini pe facebook, apoi sa intalnesc si ajung sa fie violate, abuzate. Traficantii sunt foarte versatili si inteligenti. Citesc victima din doua-trei discutii. Apoi merg pe asteptarile victimei si creeaza personajul pe care ea vrea sa-l cunoasca. E foarte usor”, a subliniat Farcane.

“E foarte important sa nu accepte nimic din partea nimanui pentru ca nimeni nu da nimic gratis. Are o intentie in spate. Foarte mare atentie la strainii care vin si isi ofera serviciile, bunuri sau orice altceva, pentru ca nu le cunoastem intentiile”, mai atrag atentia specialistii.

In cazul in care aveti suspiciuni ca vreo tanara ar fi victima traficului de persoane adresati-va politiei.

Foto: unimedia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *