Sanatate

Specialist în sănătate publică, despre (ne) siguranța folosirii mijloacelor de transport în comun odată cu răcirea vremii în contextul pandemiei: „Riscul este semnificativ”

Odată cu începutul noului an școlar, dar și cu răcirea vremii, mijloacele de transport în comun pot prezenta un risc crescut în cazul infecției cu noul coronavirus, în condițiile în care la orele de vârf autobusele devin neîncăpătoare pentru călători, iar masca este purtată adeseori după ureche, fără să acopere integral gura și nasul. După cum recunoaște Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, dacă sunt respectate toate condițiile, precum purtarea corectă a măștii și a păstrării distanței fizice de 1 m, atunci folosirea transportului public poate fi considerat relativ sigur. Doar că în acest caz există prea multe condiționări: ce se întâmplă dacă autobusele sunt aglomerate iar distanța fizică nu poate fi respectată, cât de sigură este protecția oferită de mască în condițiile în care o bună parte dintre călători le utilizează într-un mod impropriu și în contextul în care nu a fost impusă nici o restricție privind numărul maxim de călători într-un autobus? Care sunt riscurile pentru persoanele în vârstă și pentru cele din categoriile de risc?

„Ținând cont de faptul că oamenii nu stau foarte mult timp în mijloacele de transport în comun, dacă toată lumea poartă mască și dacă păstrează distanță de 1 m între ei, atunci este relativ sigur”, consideră Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică în cadrul UBB. 

Doar că aceste aspecte ilustrează o situație ideală, în care toate condițiile impuse de autorități sunt respectate și asumate de călători.

Este posibilă distanțarea fizică de 1 m într-un mijloc de transport în comun la o oră de vârf? 

După cum apreciază specialistul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, situația suportă multiple condiționări:

„Pe măsură ce va deveni tot mai frig, mijloacele de transport în comun vor fi tot mai aglomerate, iar până în momentul de față nu este nici o măsură prin care să limiteze numărul de persoane care intră într-un autobus. 

Dacă s-ar pune o limită la numărul de persoane și autobusul nu ar mai opri dacă sunt prea multe persoane sau nu i-ar mai lăsa să intre, ar fi sigur. 

În condițiile în care se va aglomera și distanța dintre oameni va fi mică, măștile au o protecție limitată în condițiile în care oamenii strănută ori tușesc și, indiferent de faptul că poartă sau nu mască, nu strănută sau tușesc în pliul cotului, se distribuie, se aerosolizează și se distribuie chiar prin mască. 

Deci, riscul ar fi semnificativ. 

Dacă autobuzele și tramvaiele sunt aglomerate, riscul este unul semnificativ. 

Recomandarea ar fi, mai degrabă, pentru persoanele cu risc, să meargă pe jos”, consideră specialistul UBB, Răzvan Cherecheș.

Conform datelor statistice disponibile, municipiul Cluj-Napoca numără în jur de 80.000 de pensionari.

În baza datelor statistice oferite de Casa Județeană de Pensii Cluj, numărul pensionarilor din sistemul public de pensii din municipiul Cluj-Napoca era în octombrie 2017 de 78.031, din care 36.345 erau sub 70 ani.

Pentru luna octombrie 2019 figurau un număr de cca 77.671 de pensionari.

Acordarea gratuității transportului urban pe mijloacele de transport pentru persoanele vârstnice, măsură pe care administrația locală a modificat-o prin actualizarea plafoanelor de la care se pot acorda facilități pentru pensionari, a făcut ca numărul beneficiarilor să crească în acest sens.

Chiar dacă Primăria a recomandat utilizatorilor transportului public în comun ca în intervalul orar până în 8.30 dimineața doar cei care merg la serviciu sau au urgențe medicale majore ori sunt în tranzit prin municipiul Cluj-Napoca să utilizeze autobuzele și tramvaiele, astfel încât ceilalți cetățeni sunt sfătuiți să utilizeze transportul în comun doar după ora 8.30, în fapt, aceste recomandări sunt neglijate constant de către călători, fiind lipsite de valoare. 

„Și în privința purtării măștii, ideea este că dacă eu port mască, eu îi protejez pe cei din jur, dar pe mine mă protejează prea puțin masca, îmi crește nivelul de protecție poate cu 10-15%. 

Dacă toți din jurul meu poartă mască, atunci protecția mea este oarecum asigurată. 

Dacă unul singur din autobuz nu are nasul acoperit, cum e moda acum să se poarte, practic îi expune pe toți cei din jur, indiferent că poartă sau nu mască. 

Și în condițiile în care Poliția locală nu dă amenzi, știm că nu dă amenzi de nepurtare a măștii, practic depinde de bunele intenții ale celorlalți din autobus: poți fi în autobus și dacă nu te poți îndepărta, ești expus la un risc semnificativ”, a afirmat Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică. 

În acest context delicat, cu riscuri aferente, recomandarea specialistului în sănătate publică este de a evita mijloacele de transport în comun, mai ales pentru persoanele aflate în categoriile de risc:

„Deci, sfatul meu pentru toți cei care sunt din categoriile de risc, au comorbidități, sunt în vârstă sau trăiesc împreună cu persoane la risc, este preferabil să meargă pe jos.

Să-și aloce mai mult timp și să meargă mai mult pe jos, pentru că cu cât se va face mai frig, riscul va crește tot mai mult”, a conchis Răzvan Cherecheș, specialist în Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. 

Răzvan Cherecheș este director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Cercetătorul Răzvan Cherecheș este licențiat în medicină în 2001, la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj, cu o specializare în Sănătate Publică, beneficiarul mai multor burse de studiu în Statele Unite ale Americii, la Universitatea Berkeley din California și la Universitatea Iowa. Din 2009, este și Asistent universitar la Iowa, Departamentul de Sănătate Publică. Are zeci de studii de specialitate publicate ce vizează domeniul sănătății publice și e doctor în științe medicale.

Începutul anului școlar/universitar, precum și răcirea vremii, reprezintă câteva aspecte care pot determina o aglomerare a mijloacelor de transport în comun. În contextul absenței măsurilor de limitare a numărului de călători, măsurile suplimentare de protecție merită luate în calcul: purtarea corectă a măștii de protecție și respectarea distanței fizice. În condițiile unor mijloace de transport aglomerate, recomandarea specialiștilor este de a evita acest tip de transport și alocarea unui timp suplimentar pentru mersul pe jos. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *