In vizor

Specialist in prim ajutor la Roma: "Nu e corect ce li s-a intamplat colegilor din elicopterul prabusit. Nu am auzit sa se ceara demisia cuiva din SMURD"

Nu e drept ca salvatorii sa ajunga victime din cauza proastei organizari a situatiilor de urgenta, crede Diana Dana Fericel, o romanca ce are la activ peste 10 ani de munca in calitate de medic rezident la Serviciul de Urgenta Italian si la Crucea Rosie, totodata instructor de drept umanitar international in cardul acestui serviciu. Specialista s-a declarat consternata de drama colegilor ei din Romania, morti in urma unui accident de elicopter petrecut aseara, cand aparatul de zbor s-a prabusit in lacul Siutghiol, iar victimele au stat zeci de minute in apa, cerand ajutor, pentru ca nu s-a putut ajunge la ei in timp util. Totodata, romanca crede ca ar trebui sa se ceara si demisia cuiva de la SMURD.

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prabusit, luni după-amiaza, in Lacul Siutghiol din judetul Constanta. Operatiunile de cautare si salvare au durat peste 12 ore, insa nici unul din membrii echipajului nu a mai putut fi salvat. Potrivit martorilor, victimele au strigat dupa ajutor zeci de minute, iar salvatorii au venit nepregatiti. 

“In primul rand imi pare foarte rau pentru ceea ce s-a intamplat si as vrea sa imi exprim compasiunea si condoleantele pentru familiile colegilor. Trebuie sa recunosc, apoi, ca aceasta tragedie ma afecteaza pentru ca suntem constienti de faptul si noua ni s-ar fi putut intampla acelasi lucru. Chiar daca lucrezi pentru  ambulanta ori pentru SMURD, daca mergi printr-un oras poti sa ai un accident sau poti strabate pe un drum forestier si cazi intr-o prapastie, este exact acelasi lucru, motiv pentru care compasiunea, va dati seama, este fara margini. Imi pare rau, insa, pentru ca stiu ca s-ar fi putut face mai mult pentru ei si tot efortul pentru salvarea lor ar fi trebuit gestionat altfel”, a declarat aceasta. 

O modalitate prin care victimele ar fi putut fi salvare ar fi fost, in opinia Dianei Dana Fericel, trimiterea altor echipaje de urgenta la fata locului. 

“Era nevoie de niste masini de teren, de niste scafandri profesionisti si niste barci adecvate. Acest serviciu de salvare interactiva subacvatica este de actualitate si zona are si un specific in acest sens, din punctul meu de vedere. Ar fi putut dusi acolo rapid si s-ar fi putut interveni cu mult mai mare viteza. In al doilea rand, s-ar fi putut chema un alt elicopter, de la o alta baza care sa aduca, scafandri deja pregatiti care sa ii caute si sa ii scoata repede la suprafata”, a sugerat medicul. 

Totul s-ar fi desfasurat, astfel, mult mai repede, fara sa fi fost nevoie de dotari suplimentare celor deja existente. 

Consider ca s-ar fi putut face mai mult, persoanele acelea nu trebuiau lasate sa moara gratuit. Vreau sa se faca diferenta: cei care au murit sunt oameni ca si noi, si noi putem deveni victime, dar salvarea trebuie sa fie la fel pentru toata lumea. Fiecare persoana ar trebui sa aiba parte de acelasi tip de salvare, indiferent ca esti salvator sau ca esti victima”, a punctat ea. 

In Italia, un asemenea tip de accident ar fi impus o interventie specifica, diferita de ceea ce se intampla acum in Romania. 

“La noi, unitatile de salvare operativa, in caz de situatii de urgenta sunt organizate in nuclee. Salvamontul apartine de serviciul care raspunde la numarul de urgenta 112. De acelasi tip este si nucleul operativ acvatic sau subacvatic, motiv pentru care, in momentul in care se primeste un apel de acest gen, nucleul este activat si dus de urgenta la locul interventiei. Asa s-a intamplat, de exemplu, in cazul inundatiilor din aceasta primavara sau celor care s-au petrecut acum, nu se preleveaza cu elicopterul persoanele din suprafete imposibile de accesat si lasate in alt loc si abandonate. Nu in asta consta salvarea unor oameni. Daca activezi o actiune de salvare, aceasta trebuie sa urmeze niste etape. Ai luat omul din apa, il duci intr-un loc sigur, se face un triaj, i se evalueaza starea de sanatate, iar daca are anumite complicatii sau probleme trebuie sa il stabilizezi. In Italia, aceste nuclee operative pentru situatii de urgenta sunt infiintate separat. Cu toate ca fac parte din aceeasi autoritate, se activeaza doar in cazuri specifice”, a explicat romanca. 

In opinia sa, ar trebui sa existe echipe speciale, antrenate doar pentru asa ceva care sa se activeze sau sa se autoactiveze cand exista o urgenta de acest fel.

“Constanta trebuie sa aiba pregatiti pompieri sau paramedici antrenati pentru situatii speciale. In momentul in care s-a primit acest apel de la 112, aceste persoane ar fi trebuit sa aiba la dispozitie 10, maxim 15 minute pentru a ajunge la locul accidentului. Nu trebuia asteptate masini de pompieri. Exista atatea masini de teren din cadrul SMURD-ului care pot fi folosite, inaintea ambulantelor. Martorii care au sunat la 112 au dat date exacte despre locatia respectiva. Au relatat exact si intocmai cum s-a intamplat. Ambulanta a sosit ca sa constate ca nu are ce sa faca. Nu puteau salva, pentru ca nu puteau intra in apa si asa s-a ajuns ca acesti oameni din salvatori sa se transforme in victime. Cred ca, totusi, aceste echipaje cand efectueaza un zbor nu pot fi ajutate cu o salvare. Acum am aflat ca nu au murit de hipotermie, cum s-a spus la inceput, ci din cauza unui stopului cardiorespirator, din cauza scufundarii. Martorii care au sunat la 112 spun ca victimele au strigat dupa ajutor timp de 20 de minute…”, a atras Fericel atentia. 

In Italia, echipele speciale sunt compuse din voluntari care, pe langa meseriile lor de baza, se antreneaza pentru a interveni in situatii de urgenta. 

“Chiar daca esti medic, bancher sau altceva, cand faci activitate de salvare esti pregatit pentru asta si stii ce sa faci. Esti pregatit sa aplici antrenamentul ad-hoc, esti pregatit sa iei decizii in functie de ceea ce se intampla, deci populatia este instruita. Protectia civilia ar fi ajuns de urgenta la locul accidentului cu niste barci pneumatice sau, macar, daca nu ar fi putut folosi barcile pompierilor, cum am auzit ca s-a intamplat, ar fi aruncat rapid in apa 2-3 scafandri ca sa ajunga la locul incidentul. Probabil ar fi venit unul sau doua elicoptere care sa sa fi catapultat acesti scafandri in apa”, a sugerat specialista. 

Medicul roman de la Roma este de parere ca, o data tragedia intamplata, lucrurile nu trebuie sa ramana asa. 

“Consider ca persoanele care sunt vinovate si care ar trebui sa raspunda pentru activarea acestei celule de urgenta pentru asigurarea supravietuirii, dincolo de faptul ca ar trebui sa isi dea demisia, ar trebui sa aiba mustrari de constiinta. Oricaruia dintre noi i se poate intampla asa ceva si daca ambulanta nu poate ajunge la locul accidentului, ce sa fac? Imi este frica de faptul ca cei care trebuie sa salveze nu se pot organiza, nu stiu ce au de facut. Acelasi lucru s-a intamplat si la accidentul aviatic din Apuseni. Si acolo, salvarea primei victime a venit din partea civililor, adica a cetatenilor de rand, iar oficial, ar fi ajuns si li s-au adus osanale celor din administratie. In acelasi context, eu nu am auzit niciodata sa se ceara demisia cuiva de la SMURD. Am auzit doar de malpraxis-uri ale personalului din spitalele de stat si nu e corect”, a conchis medicul.

Diana Dana Fericel a absolvit Universita La Sapienza din Roma si este si Director Executiv al Aliantei Internationale Antidrog si Residente la A.R.E.S. 118 Roma. 

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis marti dupa masa demiterea sefului ISU Constanta, Viorel Jianu, si anuntat ca ii solicita premierului Victor Ponta sa il schimbe din functie pe prefectul judetului, Radu Volcinschi, urmare a problemelor la interventia de dupa prabusirea elicopterului SMURD.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *