Uncategorized

Specialii din Primăria Cluj-Napoca. USR acuză: Boc mărește salariile directorilor din Primărie cărora Guvernul le taie sporurile

Primăria Cluj-Napoca are o categorie de angajați speciali. Sunt directorii cărora Guvernul vrea să le taie din sporuri, dar pe care îi protejează Boc. Acesta le-a crescut salariile pentru a nu fi afectați de eventualele tăieri salariale.

USR i-a acuzat că încearcă astfel să îi protejeze, dar Boc susține că măsura nu are legătură cu Ordonanța de Urgență. Că respectiva Ordonanța va produce afecte doar după aprobarea noii Organigrame.

„Vreau să fim siguri că am înțeles corect. Guvernul PNL-PSD a dat o ordonanță de urgență prin care să se elimine anumite sporuri care se dau funcțiilor de conducere celor din domeniul public. Prin proiectul de astăzi noi spunem că creștem acest coeficient pentru ca salariile să nu scadă, eliminând efectele date de OUG PNL-PSD. Noi păstrăm salariile la nivelul septembrie 2023 pin nereducerea sporurilor și introducerea lor în salariul de bază. dacă e să fim corecți cu România trebuie să spunem că creați dumneavoastră o nouă categorie de speciali, cei care sunt în sistemul public vor beneficia de o găselniță prin care eliminăm niște prevederi pe care le-au făcut Guvernul PNL-PSD. Noi USR, nu suntem de acord cu aceste scăderi și cu aceste modificări fiscale. Pe dumneavoastră nu v-am văzut să luați atitudinea în interiorul PNL, sau public referitor la aceste modificări. Ați spus că acest OUG este răul cel mai mic, că este nevoie de disciplină financiară. Cu alte cuvinte venim și spunem că suntem de acord atât timp cât nu este un impact asupra noastră”, a explicat poziția USR, consilierul local Adriana Cristian.

Boc a acuzat-o pe Adriana Cristian că e interesată doar de dispute politice și că aceste majorări nu au nicio legătură cu OUG-ul dat de Guvern.

Aceasta ordonanță își produce efectele începând din 2024. Noi până în decembrie suntem obligați să venim cu o nouă organigramă în CL care să marcheze aplicarea prevederilor cu privire la desființarea tuturor funcțiilor de birou, a serviciilor care nu mai au numărul prevăzut de lege, cu alte cuvinte acea organigramă va duce la scăderea salariilor la cei care nu vor mai avea aceleași funcții de conducere. Acolo vom vedea diminuarea cheltuielilor cu salariile funcționarilor publici. Logica dumneavoastră este complet deformată. Conform prevederile legale trebuia să mărim salariile cu 15% pentru că a crescut salariul minime. Se modifică acest indicator pentru a nu scădea salariile, nu pentru a le crește. Toate modificările pe care noi le-am propus și le propunem nu vizează creșterea salariilor, deși dacă am fi avut rezervă bugetară, odată cu creșterea salariului minim, am fi putut crește salariile. În condițiile acestea tot ce am putut face a fost să ne asigurăm că nu scad salariile. Cu dumneavoastră se poate purta doar o dispută politică, dar eu nu mai am răbdarea necesară să intru în dispute politice și rămân la nivel tehnic, pentru cine dorește să înțeleagă. Deși cadrul legal ne-ar fi permis să majorăm salariile, nu am făcut-o. Șefii de birouri și șefii de direcții vor suferi după aprobarea noii organigrame”, a justificat Boc proiectul de hotărâre.